3,36 de milioane de neasiguraţi vor plăti la sănătate. În 2015 au achitat CASS 165.900 de români fără venituri

Articolul 180 din noul Cod fiscal obligă persoanele care fie nu realizează, fie nu declară veniturile la Fisc, care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), dar nici în categoriile de asigurat pentru care plata CASS o face statul prin instituţiile responsabile, să se înregistreze la Fisc şi să plătească lunar CASS de 5.5% aplicat la salariul minim brut pe ţară. 3,36 de milioane de români neasiguraţi la Sănătate, înscrişi pe listele medicilor de familie, sunt vizaţi de această măsură, potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET. Anul trecut, doar 165.900 de români fără venituri au plătit CASS la salariul minim brut pe ţară. Gabriel Biriş, secretar de stat din Ministerul Finanţelor, mizează că noul Cod fiscal va scoate la lumină şi responsabiliza toţi neasiguraţii la Sănătate. 
Cristina Şomănescu - lun, 04 ian. 2016, 22:00
3,36 de milioane de neasiguraţi vor plăti la sănătate. În 2015 au achitat CASS 165.900 de români fără venituri

Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de ‘fantome’. Pentru că dacă stai să te uiţi în toate cifrele statistice, câți angajaţi, pensionari, elevi, români emigraţi în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, şi scazi din numărul total de cetăţeni români, oricum ar fi, nu îţi ies vreo trei milioane de adulţi. Nu îţi ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a declarat recent pentru Republica.ro Gabriel Biriş, secretar de stat din Ministerul Finanţelor.

3,36 de milioane de români majori, înscrişi pe listele medicilor de familie, nu sunt asiguraţi la sănătate, au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.

Articolul 180 din noul Cod fiscal îşi propune să responsabilizeze cei 3,36 milioane de români neasiguraţi, care fie nu realizează venituri, fie nu declară la Fisc veniturile realizate, să plătească CASS de 5.5% aplicat la salariul minim brut pe ţară.

Până acum, legea a responsabilizat doar 165.900 de români fără venituri să achite contribuţia la sănătate

Persoanele fără venituri fscalizate, care nu sunt scutite de la plata CASS şi nici nu fac parte din categoriile de asiguraţi pentru care plata contribuţiei la sănătate o face statul, prin instituţiile responsabile, aveau şi până acum obligaţia să plătească CASS de 5.5% la salariul minim brut pe ţară dacă voiau să beneficieze de servicii medicale din pachetul de bază. Însă în 2015, de exemplu, numărul celor care au şi achitat CASS la salariul minim brut pe ţară a fost semnificativ mai mic decât numărul total al neasiguraţilor majori înscrişi pe listele medicilor de familie.

Concret, CNAS ne-a comunicat că la 1 iulie 2015, data pentru care instituţia deţine cele mai recente informaţii centralizate, circa 165.900 de persoane au achitat CASS de 5.5% la salariul minim brut pe ţară.

De ce doar 165.900 de români fără venituri au plătit contribuţia la sănătate în anul 2015? 

Răspunsul scurt: pentru că anul trecut asigurarea socială la sănătate pentru persoanele fără venituri, care nu sunt scutite de plata CASS şi care nici nu fac parte din categoriile de asigurat pentru care plata contribuţiei la sănătate o face statul, a fost opţională, deşi legea prevedea obligativitatea asigurării la sănătate a acestor persoane, prin plata CASS la salariul minim brut pe ţară: persoanele care au obligaţia să se asigure, altele decât cele prevăzute la alin. (7) şi art. 257 şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate prin aplicarea cotei CASS la salariul minim brut pe ţară, se arată în alineatul (9), articolul 259 din Legea Sănătăţii. Însă în absenţa unor mecanisme coercitive, persoanele fără venituri au ales să rămână neasigurate la sănătate până când au avut nevoie de servicii din pachetul de bază, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

De regulă, persoanele neasigurate, care nu au sau nu declară veniturile la Fisc, s-au asigurat la sănătate doar când au avut nevoie imperioasă de servicii medicale spitaliceşti (care nu constituie urgenţe, urgenţele fiind acoperite prin pachetul minimal de servicii de care beneficiază neasiguraţii) în spitale publice, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate sau dacă au fost diagnosticate cu o boală cronică (din nou, pentru a beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate). Însă dacă nu au avut nevoie de servicii medicale decontate, au ales să amâne asigurarea şi plata CASS pe termen nedefinit.

Obligativitatea înregistrării la Fisc a persoanelor fără venituri fiscalizate, care nu sunt scutite de la plata CASS şi care nici nu fac parte din categoriile de asigurat pentru care plata contribuţiei la sănătate o face statul, prevăzută în noul Cod fiscal, va permite ANAF să aibă în timp real evidenţa persoanelor care nu-şi achită contribuţia la sănătate, şi, pe cale de consecinţă, sancţionarea lor.

Suntem 17,24 de milioane de români asiguraţi la sănătate, dar doar 8,67 milioane de români plătesc contribuţia la sănătate.

Aveam în jur de 17,24 de milioane de persoane asigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, înscrise pe listele medicilor de familie, la 1 iulie. Dintre acestea, au contribuit efectiv la sănătate în jur de 8,67 milioane, potrivit informaţiilor pe care CNAS le-a comunicat ECONOMICA.NET, şi pe care le-am analizat.

Aproape jumătate dintre asiguraţii la Sănătate beneficiază de asigurare socială la sănătate, dar nu contribuie. Cine sunt ei

Pe de o parte, la 1 iulie, România avea 5,6 de milioane de persoane asigurate la sănătate, pentru care nimeni nu plăteşte CASS. Majoritatea sunt copii (3,78 milioane), coasiguraţi (peste 870.000 de persoane), tineri cu vârste până la 26 de ani, elevi, studenţi care nu realizează venituri din muncă (peste 355.000 de persoane), potrivit datelor obţinute de Economica.net de la CNAS.

Pe de altă parte, pentru 2,97 milioane de persoane asigurate la sănătate, statul virează contribuţia la fondul de sănătate, dar din banii contribuabililor. Majoritatea sunt pensionari cu venituri mai mici de 740 lei pe lună (2,25 milioane de persoane), beneficiari de ajutor social, precum şi şomeri.

Românii care finanţează sistemul sanitar

La aceeaşi dată, în jur de 8,67 milioane de persoane au virat CASS la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) din care e finanţat sistemul sanitar. Cei mai mulţi dintre ei sunt salariaţi, pensionari cu pensii care depăşesc lunar 740 de lei, liber profesionişti, dar şi persoane care plătesc CASS la salariul minim brut pe ţară, potrivit informaţiilor comunicate de CNAS pentru ECONOMICA.NET.

Citeşte şi: Sistemul sanitar e finanţat de jumătate dintre asiguraţi

ART. 180 din Codul fiscal – înregistrarea în evidenţa fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează lunar contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie (de 5.5%) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de şase luni şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei de 5.5% asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de şase luni şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia (CASS) datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.

ART. 181 – Depunerea declaraţiei

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) au obligaţia să depună la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie, o declaraţie în vederea stabilirii obligaţiilor de plată.
(2) Persoanele fizice care se încadrează în situaţia prevăzută la art. 180 alin. (3) depun declaraţia prevăzută la alin. (1) la data solicitării înregistrării.
(3) Modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a declaraţiei prevăzute la alin. (1) se aprobă prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.

ART. 182 – Stabilirea şi plata contribuţiei

(1) Organul fiscal competent stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele prevăzute la art. 180, pe baza informaţiilor din declaraţia prevăzută la art. 181 alin. (1) şi emite anual decizia de impunere la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui A.N.A.F.

(2) Pentru persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite potrivit alin. (1) se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

(3) Pentru persoanele fizice care se încadrează în situaţia prevăzută la art. 180 alin. (3), plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite potrivit alin. (1), datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se efectuează în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...