Autorităţile şi-au asumat în 2011, prin Legea Educaţiei, că vor acorda fiecărui nou-născut român echivalentul în lei al sumei de 500 de euro pentru susţinerea educaţiei sale.
Măsura ar fi trebuit să se aplice începând din anul 2013, potrivit articolului 361 alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Nu s-a întâmplat nici până astăzi. Din 2013 încoace, guvernele care s-au perindat la conducerea ţării au amânat în mod sistematic, prin ordonanţe de urgenţă, punerea în aplicare a prevederilor care reglementează acordarea sumei de 500 euro fiecărui nou-născut.
Întâi, guvernul a amânat punerea în aplicare a acestei prevederi până la data de 31 decembrie 2016, prin articolul 36, alineatul 1 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.
Aplicarea măsurii care vizează acordarea sumei de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut s-a amânat încă o dată, până la data de 1 martie 2017, potrivit articolului 18 din Ordonanta de urgenţă nr. 99/2016, adoptată de guvern la finalul anului trecut.
Pavel Năstase, Ministrul Educaţiei, a declarat pentru ECONOMICA.NET că deocamdată nu s-a hotărât nimic referitor la punerea în aplicare a prevederilor legislative prin care statul acordă suma de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut. „Le vom analiza şi vom vedea dacă vor fi puse în aplicare în acest an (n. red. prevederile legislative)”, ne-a mai spus ministrul Pavel Năstase.
Promisiunile făcute de autorităţi în 2011 privind susţinerea educaţiei copiilor români, neonorate până acum
Fiecare copil român va primi la naştere echivalentul sumei de 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, potrivit articolului 356 din Legea Educaţiei nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Banii acordaţi de stat vor fi folosiţi doar pentru educaţia copiilor. În caz contrar, beneficiarii riscă pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la un an, se mai arată în Legea Educaţiei. Ministerul Educaţiei urmează să stabilească metodologia prin care va verifica în ce scop sunt folosiţi banii pe care-i acordă pentru educaţia copiilor români.
Cum ar urma părinţii să beneficieze de banii oferiţi de stat fiecărui nou-născut
Unul dintre părinţii copilului va deschide pe numele minorului un cont pentru educaţie permanentă a acestuia la Trezoreria Statului. În acest cont, statul va depune echivalentul sumei de 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii.
Doar copiii – în calitate de titulari ai conturilor – vor putea retrage bani din cont, odată ce au împlinit vârsta de 16 ani, şi numai cu acordul părinţilor sau, după caz, al reprezentantului legal, potrivit Legii Educaţiei.
Toate măsurile antemenţionate sunt în prezent inaplicabile, din cauza lipsei normelor de aplicare a prevederilor legislative.
Prevederile legislative antemenţionate pot fi puse în aplicare doar după ce guvernul adoptă prin Hotărâre normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă. În prezent, nu există un proiect de norme în acest sens.
Iată pe larg ce spune articolul 356 din Legea Educaţiei nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care legiferează acordarea sumei de 500 euro pentru educaţia fiecărui nou-născut român:
(1) Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.
(2) Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.
(4) Pentru sumele depuse în contul prevăzut la alin. (2) se plăteşte dobânda anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
(5) Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifică faptul ca sumele au fost cheltuite pentru educaţia permanentă se elaborează de catre Ministerul Educaţiei.
(6) Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute la alin. (5) şi/sau utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.
(7)Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanenta se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(8)Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi.
Legea Educaţiei a intrat în vigoare pe 9 februarie 2011, adică la 30 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011.
UPDATE
Guvernul a amânat până în anul 2018 acordarea ajutorului în valoare de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, prevăzut de Legea Educaţiei.