97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA – sondaj CNIPMMR

Un sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenţi nu susţin plata defalcată a TVA şi tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activităţii firmei lor, au anunţat luni reprezentanţii Consiliului.
Economica.net - lun, 04 sept. 2017, 07:51
97,5% dintre firme nu susţin plata defalcată a TVA - sondaj CNIPMMR

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 – 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari şi 1,9% alte forme juridice.

Întrebaţi dacă susţin modificarea Codului fiscal şi instituirea plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare.

De asemenea, 97,5% dintre respondenţi au menţionat că instituirea plăţii defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activităţii lor.

La întrebarea ‘Ce efecte pozitive asupra activităţii dvs. consideraţi să vor fi generate de plata defalcată a TVA?’, 98,5% dintre respondenţi au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăţi/efecte negative considerate de respondenţi că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menţionat creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de plăţi, măsuri suplimentare de verificare şi de management pentru TVA (obligaţia contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligaţia de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achiziţiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA şi de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului şi blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebaţi dacă au fost consultaţi/informaţi de către autorităţi privind modul de aplicare a plăţii defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenţi au răspuns negativ, doar 8,1% menţionând că au fost informaţi din alte surse, precum mass-media sau internet.

Te-ar mai putea interesa și
Occidentul zduncină arhitectura financiară internațională – Serghei Lavrov, ministru rus de externe
Occidentul zduncină arhitectura financiară internațională – Serghei Lavrov, ministru rus de externe
Occidentul zdruncină cu propriile sale mâini arhitectura financiară internațională, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după încheierea reuniunii șefilor ministerelor de......
Adidas crede că tarifele impuse de Trump vor majora prețurile tuturor produselor sale
Adidas crede că tarifele impuse de Trump vor majora prețurile tuturor produselor sale
Gigantul german al articolelor sportive Adidas a anunţat marţi că tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump ...
Marco Rubio spune că SUA vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac propuneri concrete pentru a pune capăt războiului
Marco Rubio spune că SUA vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac propuneri concrete pentru a pune capăt ...
Secretarul de stat al SUA Marco Rubio a avertizat marți că Statele Unite vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina ...
Marea Britanie vrea să colaboreze mai strâns cu SUA, și vrea să reglementeze industria criptomonedelor
Marea Britanie vrea să colaboreze mai strâns cu SUA, și vrea să reglementeze industria criptomonedelor
Marea Britanie a publicat marţi un proiect de lege destinat reglementării industriei criptomonedelor, subliniind intenţia ...