Începând cu 20 septembrie, în localitatea Suseni de pe raza comunei Bacani din judeţul Vaslui, mai multe păsări din gospodăria unui cetăţean au început să moară, testele de laborator efectuate confirmând, în data de 10 octombrie, prezenţa virusului Newcastle, denumită şi pseudogripa aviară. Potrivit datelor trimise de ANSVSA Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE), până la data de 13 octombrie, când s-a făcut informarea, au decedat 106 păsări de curte.
Glospodăria afectată de virus avea 26 de găini şi 80 de pui crescuţi afară. Nu se cunoaşte încă sursa de contaminare.
Ultimul focar cu virus Newcastle a apărut în România în iulie anul acesta.
Boala Newcastle este o boală contagioasă care afectează atât specii domestice, cât şi sălbatice de păsări. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă.
Majoritatea păsărilor de curte si/sau de crescătorie, specii domestice, cât şi sălbatice, pot fi afectate de această boală alimentată în principal de condiţii precare de igienă şi nerespectarea măsurilor de profilaxie generală.
Această boală diferă de gripa aviară, deşi sub aspect clinic ele se aseamană, fiind cauzată de un alt virus. Riscul cel mai mare de răspândire îl reprezintă păsările migratoare, care sunt purtătoare ale virusului.
Această boală a fost semnalată în Indonezia, în anul 1927, iar în Europa a apărut în oraşul britanic Newcastle, de unde provine şi numele de astăzi al bolii. În România a fost semnalată, prima dată, în 1942 si se pare că a fost introdusă de trupele germane, odată cu alimentele de pe front.