Agricultura – El Dorado-ul angajărilor în 2014. Ce se caută şi cum sunt plătite locurile de muncă din domeniu

Agricultura este domeniul care în ultimii trei ani a înregistrat o cerere semnificativă de personal în România, reiese din studiul Manpower privind "Perspectivele angajării de forţă de muncă", una dintre cele mai relevante analize privind tendinţele în angajare la nivel mondial. Cei mai căutaţi specialişti în agricultură, dar şi oamenii cel mai greu de găsit acum pe piaţa românească sunt inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări, cercetătorii şi tehnicienii de utilaje agricole. 
Cristina Şomănescu - Dum, 30 mart. 2014, 21:03
Agricultura - El Dorado-ul angajărilor în 2014. Ce se caută şi cum sunt plătite locurile de muncă din domeniu

Manpower, jucător mare din piaţa de recrutare, şi Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob, singurul portal de recrutare în agricultură din România, vă spun ce caută acum angajatorii şi cum îi plătesc pe cei cu expertiză (competenţe şi experienţă) în agricultură.

Posturile din agricultură pentru care Manpower a făcut recrutări în ultimul an şi jumătate au vizat ambalatori, reprezentanți de vânzări, mecanici de utilaje, ingineri agronomi.
Profilul candidaților căutaţi a avut uşor caracter sezonier: în perioada primăvară–vară au predominat posturile legate de cultivarea pământului, iar pe perioada de iarnă, solicitările au vizat mai mult zona de zootehnie şi nutriţie animală, au spus pentru ECONOMICA.NET recrutorii ManpowerGroup.

Unde ai cele mai mari şanse să te angajezi în agricultură

„Zonele geografice cu cele mai multe posturi disponibile sunt de câţiva ani încoace tocmai cele cu cel mai mare potenţial în exploatarea agricolă. Pe primele locuri din punct de vedere al cererii de personal se situează – în ordine – judeţele Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Constanţa, precum şi judeţele din zona Moldovei”, a declarat pentru Economica.net Andrei Cornea, consultant recrutare în cadrul ManpowerGroup.

Cine sunt cei mai căutaţi specialişti în agricultură acum în România

Inginerii agronomi, reprezentanţii de vânzări şi cercetătorii sunt cei mai căutaţi specialişti în agricultură de către angajatorii din România, dar şi cel mai greu de găsit.

Indiferent de zonă, profesioniștii cei mai căutați de către angajatorii din România sunt inginerii agronomi. Ei sunt însă destul de greu de recrutat, ne spun recrutorii ManpowerGroup.

Iată, punctual, de ce recrutorii nu reuşesc să găsească ingineri agronomi pentru posturile ofertate acum de marii angajatori de profil din România.
Pe de o parte, mulţi dintre cei care s-au specializat în agricultură au propriile afaceri şi nu sunt disponibili spre angajare de către terţi.
Pe de altă parte, inginerii agronomi disponibili pentru angajare nu au o serie de competenţe obligatorii ca să poată performa într-o multinaţională.

„Deşi România are un istoric bogat din punct de vedere al agriculturii, foarte mulţi dintre cei licenţiaţi în agronomie sunt fie slab pregătiţi, fie, dacă îşi stăpânesc domeniul, le lipsesc anumite competenţe esenţiale pentru lucrul într-o companie multinaţională, cum ar fi cunoaşterea limbii engleze sau utilizarea PC-ului. Astfel, plaja de candidaţi rămâne destul de restrânsă, iar companiile ajung deseori în situaţia de a recruta studenţi din ani terminali, în a căror specializare să investească”, a explicat pentru Economica.net Andrei Cornea.

Ce salarii li se oferă acum la angajare inginerilor agronomi

Inginerii agronomi implicaţi direct în activitatea agricolă se pot aştepta pentru început la salarii nete lunare cuprinse între 1.800 şi 2.500 lei, în timp ce candidaţii cu circa cinci ani de experienţă sunt remuneraţi cu circa 3.000 – 4.000 lei net pe lună, au spus pentru Economica.net recrutorii ManpowerGroup.

Angajatorii caută candidaţi cu studiile de specialitate absolvite (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, specializare în Agronomie), care au cunoştinţe de limbi străine, de obicei engleză, şi care au permis de conducere.

Cele mai mari şanse de angajare le au candidaţii cu cel puţin doi ani de experienţă, dar sunt destul de multe oportunităţi de angajare şi pentru cei aflaţi la început de carieră, ne-au explicat recrutorii ManpowerGroup.

Reprezentanţii de vânzări specializaţi în utilaje sau produse agricole sunt de asemenea foarte căutaţi acum de către angajatorii români.

Iată profilul candidatului care are cele mai mari şanse să fie angajat în această poziţie.
Angajatorii cer cunoştințe solide în privinţa proceselor agricole (pregătire teren, însămânţare, întreţinere etc.) sau zootehnice (sănătate şi nutriţie animală) dobândite, în general, în urma absolvirii studiilor de profil; un fundament solid în utilizarea PC-ului, precum şi abilităţi de comunicare şi de negociere. Şi în acest caz, angajatorii preferă candidaţii cu minimum doi ani de experienţă.

Puţini oameni care aplică pentru postul de reprezentant de vânzări specializat în utilaje sau produse agricole întrunesc exigenţele impuse de angajatorii din domeniu.

Motivul – candidaţii dispuşi să muncească în astfel de posturi au solide competenţe tehnice, de specialitate, dar nu sunt oameni de vânzări. Nu ştiu cum să-şi promoveze şi nici cum să-şi vândă produsele.

„Dificultatea în identificarea acestor candidați rezidă în numărul restrâns al persoanelor care îmbină competenţele tehnice necesare cu aşa-numitele soft skills, esenţiale pentru procesul de vânzări. Candidaţi calificaţi din punct de vedere al studiilor sunt pe piaţă, dar problematică este capacitatea acestora de a susţine procesele de negociere, capacitatea de persuasiune în faţa specialiştilor din marile ferme”, a spus pentru Economica.net Amelia Timaru, managerul agenţiei Manpower Sibiu.

De ce angajatorii nu găsesc pe piaţă oameni potriviţi pentru postul de reprezentant de vânzări utilaje şi mecanică agricolă

„În special, pentru vânzarea de utilaje şi mecanică agricolă, angajatorii caută candidaţi polivalenţi, fie absolvenţi de agronomie care au cunoştințe tehnice sau abilități de vânzare, fie absolvenţi de facultăţi tehnice, cu experienţă în agricultură. Cunoştințele lor trebuie să fie temeinice ori în ceea ce priveşte procesele agricole, ori în ceea ce privește tehnica folosită în aceste procese, dar din punct de vedere al angajatorilor ideal ar fi să le deţină pe amândouă. Această combinaţie de formare într-un domeniu şi experinţă în altul este însă destul de rară, iar numărul candidaţilor eligibili este deci destul de mic”, a spus pentru Economica.net George Păunescu, managerul agenţiei Manpower Craiova.
Recrutorul ne-a spus spus că în vânzările agricole, candidaţii trebuie să aibă şi disponibilitate mare pentru deplasări.

George Păunescu a concluzionat că angajatorii care caută oameni în domeniul vânzărilor agricole sunt mai puţin dispuși să investească în candidaţi începători pe care să-i formeze, deoarece costurile, atât financiare cât şi de timp, sunt semnificative.

Ce salarii se oferă acum în vânzări agricole

Remuneraţia în vânzări agricole poate să oscileze între 2.600 şi 9.000 lei net lunar, la care se adaugă bonusurile şi comisioanele din vânzări. Salariile diferă funcţie de produsul de care sunt responsabili, şi de nivelul de senioritate şi coordonare în domeniul vânzărilor agricole, ne-au explicat recrutorii Manpower.

Cercetătorii în agricultură – foarte căutaţi de marii angajatori de profil din ţară

Un alt domeniu agricol aflat în căutare de candidați este cel al cercetării, ne-au spus recrutorii Manpwer.
„În ultimii cinci ani, datorită investiţiilor străine în staţiile de cercetare din România, se caută din ce în ce mai des laboranţi în agricultură pentru analiză şi cercetare. Şi aici se întâlneşte o discrepanţă mare între piaţa de candidaţi disponibili şi cererea din partea angajatorilor care ajung deseori să recruteze laboranţi din alte industrii cărora le oferă ulterior training-ul necesar”, a declarat pentru Economica.net Andrei Cornea.

Ce salarii li se oferă acum laboranţilor în agricultură

Un începător este ofertat cu salarii cuprinse între 2.000 de lei net şi 2.500 de lei net pe lună, în vreme ce unui laborant cu circa cinci ani experienţă i se oferă acum 5.000 de lei – 6.000 de lei net pe lună, însă numărul acestor candidaţi experimentaţi este destul de mic în România, ceea ce le creşte potenţialul de angajare şi nivelul de salarizare, au spus recrutorii Manpower pentru Economica.net.

Angajatorii caută şi oameni cu studii medii. Cum îi plăteşte

În ultimul an şi jumătate, Manpower a recrutat şi personal cu studii medii, precum şi personal necalificat pentru angajatorii mari din agricultură.

Printre cele mai căutate posturi deschise muncitorilor necalificaţi se numără cel de ambalator manual. Circa 50 de oameni aplică pentru un post vacant de ambalator, au spus oficialii Manpower pentru Economica.net.
Salariul net oferit de angajatori pentru postul de ambalator manual ajunge la 800 de lei lunar, iar singura cerinţă este o bună condiţie fizică.

Cele mai multe locuri de muncă din agricultură pentru absolvenţii de studii medii – disponibile în ultimul an şi jumătate pe piaţă – au vizat mecanici utilaje şi tehnicieni mecanici. Aceştia din urmă sunt foarte greu de găsit de piaţa românească.

„Sunt multe companii din domeniul agricol care şi-au deschis stații de prelucrare sau cercetare, iar tehnicienii pentru aceste staţii sunt greu de găsit. Pe lângă experienţa de lucru cu utilaje industriale, aceşti tehnicieni trebuie să aibă şi cunoştinţe în domeinul electric şi hidraulic, şi să cunoască destul de bine limba engleză. Există însă foarte puţini candidaţi eligibili pentru aceste poziţii, mai ales pentru că sistemul educaţional nu mai produce tehnicieni cu expertiză în această arie”, ne-a explicat Andrei Cornea.

Site-ul de recrutare Agribusinessjob: ce se caută şi cum sunt plătiţi specialiştii în agricultură

Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob, singurul portal din România dedicat recrutării de personal în agricultură, vorbeşte într-un interviu ECONOMICA.NET despre cei mai căutaţi specialişti în agricultură în România, despre salariile cu care sunt ofertaţi şi despre exigenţele pe care le impun angajatorii celor care vor să lucreze acum în agricultură.

Pe platforma Agribusinessjob, angajatorii recrutează în prezent traderi de cereale, poziţie în care ne confruntăm cu deficit de talente, caută ingineri agronomi care oferă consultanţă agricolă fermierilor, reprezentanţi comerciali cu experienţă în domeniul agricol, şi nu în ultimul rând – tehnicieni servicii utilaje agricole, a spus Marius Ogrezeanu, fondatorul Agribusinessjob, pentru Economica.net

Salariile nete lunare cu care sunt acum remunerate aceste posturi sunt cuprinse între 500 de euro şi 1.700 de euro, a adăugat Marius Ogrezeanu.

Iată, punctual, cum sunt ofertaţi specialiştii în domeniul agricol pe site-ul de profil Agribusinessjob. Informaţiile au fost comunicate în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET de către Marius Ogrezeanu.

Un trader de cereale este ofertat cu un salariu net lunar cuprins între 1.000 de euro şi 1.700 euro.
Inginerii ingineri agronomi care oferă consultanţă agricolă fermierilor sunt ofertaţi în prezent cu salarii nete lunare cuprinse între 700 de euro şi 1.200 euro.
Reprezentanţii comerciali cu experienţă în domeniul agricol sunt angajaţi acum cu salarii nete lunare cuprinse între 600 de euro şi 1.000 de euro, în vreme ce tehnicienii service utilaje agricole sunt ofertaţi acum cu salarii nete cuprinse între 500 de euro şi 1.000 de euro pe lună, a spus pentru Economica.net Marius Ogrezeanu.

Salariile oferite pentru oricare dintre posturile antemenţionate diferă în funcţie de o serie de criterii, dintre care enumerăm studiile de specialitate absolvite, experienţa dobândită în posturi similare, experienţa generală în domeniul agricol, limbile străine vorbite, nivelul de specializare al postului, abilităţile specifice postului vizat la angajare.

Câţi români concurează pe www.agribusinessjob.com pentru un loc de muncă disponibil în agricultură

În medie, pentru o poziţie vacantă primim aproximativ 40-50 de aplicaţii valabile (n. red. eligibile), ne-a mai spus Marius Ogrezeanu.

Pe platforma de recrutare agribusinessjob.com sunt înregistrate circa 8.300 persoane, dintre care 6.500 ingineri agronomi, a adăugat Marius Ogrezeanu.

Cele mai multe locuri de muncă în agricultură sunt disponibile în regiunea de Sud,  de Sud-Est, Moldova, Vest, ne mai spune fondatorul Agribusinessjob.

Candidaţii interesaţi să se angajeze în agricultură pot participa în luna iunie, la târgul de joburi dedicat domeniului agricol, organizat de Agribusinessjob în Brăila, considerată zona 0 a agriculturii din România, a conchis Marius Ogrezeanu.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor antidemocratice întâlnite pe această platformă
Peste 60 de universități din Germania și Austria au anunțat că se retrag de pe rețeaua socială X, din cauza derivelor ...
Peste 60 de universităţi germane şi austriece au anunţat vineri că se retrag de pe reţeaua socială X a miliardarului american Elon Musk, îngrijorate de derivele antidemocratice ale acestei......
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. Rușii trebuie să vândă tot, în 45 de zile, altfel Serbia rămâne fără petrol
Compania petrolieră a Serbiei NIS, controlată de Gazprom și cu benzinării în România, a fost sancționată de SUA. ...
În urma noilor sancțiuni ale Statelor Unite împotriva sectorului petrolier rusesc, Gazprom Neft va avea la dispoziție ...
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal din Canada îl va alege pe succesorul prim-ministrului Justin Trudeau pe 9 martie
Partidul Liberal al premierului canadian demisionar Justin Trudeau a anunţat în noaptea de joi spre vineri că înlocuitorul ...
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în care el a depus jurământul de învestire pentru al treilea mandat
SUA au mărit la 25 de milioane de dolari recompensa pentru arestarea președintelui venezuelean Maduro, chiar în ziua în ...
Statele Unite ale Americii au anunţat vineri creşterea la 25 de milioane de dolari a recompensei pe care o oferă pentru ...