Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul american Lynne Tracy şi i-a transmis un protest oficial cu privire la atacul ucrainean de duminică asupra Sevastopolului, potrivit unui comunicat publicat luni, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 24 iun. 2024, 17:20
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului

Ministerul a acuzat Washingtonul că sponsorizează şi înarmează Ucraina şi a avertizat că vor fi luate măsuri de răspuns. Acesta a afirmat că, prin furnizarea de arme avansate forţelor armate ucrainene, Statele Unite au devenit parte la conflict.

Rachetele tactice ATACMS cu focoase cluster, furnizate de SUA, care au fost utilizate împotriva locuitorilor din Sevastopol, au fost dirijate şi coordonate de specialişti militari americani, a susţinut Ministerul de Externe de la Moscova.

Atacul a avut loc duminică în jurul orei 12:15 p.m. (09:15 GMT) şi a implicat utilizarea de rachete tactice ATACMS furnizate de SUA şi echipate cu focoase cu fragmentaţie, a comunicat anterior Ministerul rus al Apărării, precizând că au fost trase cinci rachete, dintre care patru au fost interceptate.

Potrivit celor mai recente informaţii, patru persoane, inclusiv doi copii, au murit şi aproximativ 153 au fost rănite, a raportat luni presa locală, citându-l pe şeful Departamentului de Sănătate din Sevastopol, Vitali Denisov.

„Am asistat la un atac cu rachete absolut barbar în Crimeea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, preluată de DPA.

„Înţelegem foarte bine cine se află în spatele acestei acţiuni, cine ghidează aceste rachete sofisticate din punct de vedere tehnic. Nu ucrainenii sunt cei care efectuează aceste lansări”. „Fireşte, implicarea directă a SUA în ostilităţile care au ucis civili ruşi nu poate rămâne fără consecinţe. Ce fel de consecinţe, timpul va spune”, a declarat Peskov.

Kremlinul susţine că Washingtonul nu numai că furnizează arme Kievului, dar de asemenea specialiştii americani ajută la supravegherea traiectoriei de zbor a rachetelor avansate.

Autorităţile din Sevastopol au declarat luni stare de urgenţă, situaţie care poate restricţiona anumite drepturi constituţionale, cum ar fi libertatea de mişcare, pentru a asigura siguranţa publică.

Majoritatea victimelor făceau plajă pe o plajă din oraş în momentul în care resturile rachetei au căzut şi au explodat, fără niciun avertisment de alertă aeriană.

Un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean a declarat luni că victimele atacului cu rachete din Crimeea erau „ocupanţi civili”.

Mihail Podoliak, consilier politic în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a scris pe Telegram: „În Crimeea nu există şi nu pot exista plaje, zone turistice şi alte semne fictive de viaţă paşnică”.

Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv sudul peninsulei Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Este, de asemenea, o destinaţie de plajă populară. Ca răspuns la incident, zona de plajă afectată situată în apropierea bazei navale Sevastopol a fost închisă pentru înot.

Portul principal al flotei ruse din Marea Neagră şi aerodromul militar Belbek sunt ambele situate în apropiere de Sevastopol.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în urmă cu doi ani, Moscova a folosit Crimeea ca bază de aprovizionare şi de atac împotriva Ucrainei. Zona a devenit, de asemenea, o ţintă a atacurilor armatei ucrainene.

Te-ar mai putea interesa și
Apple – Livrările de iPhone pe piaţa din China s-au redresat în luna mai
Apple – Livrările de iPhone pe piaţa din China s-au redresat în luna mai
Livrările de iPhone-uri în China s-au redresat luna trecută, înregistrând un avans de 39,6%, după ce grupul american Apple a lansat o campanie agresivă de reduceri, transmite Reuters....
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în iunie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în iunie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în iunie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii ...
Recalcularea pensiilor – Deciziile vor fi distribuite de Poşta Română
Recalcularea pensiilor – Deciziile vor fi distribuite de Poşta Română
Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de Poşta Română, a anunţat Ministerul Muncii şi Solidarităţii ...
Dispar 176 de funcții de conducere prin desființarea a 69 de instituții din subordinea Ministerului Agriculturii
Dispar 176 de funcții de conducere prin desființarea a 69 de instituții din subordinea Ministerului Agriculturii
Guvernul a aprobat azi Ordonanța de Urgență pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin ...