Americanii de la TPG au cumpărat fondul TriGranit, însă nu şi terenurile acestuia din România

Unul dintre cele mai mari fonduri imobiliare din lume a cumpărat dezvoltatorul ungar TriGranit, care deţine terenuri în România. Tranzacţia însă nu vizează şi preluarea terenurilor pe care compania le cumpărase cu ani în urmă în România. 
Andrada Ghira - lun, 10 aug. 2015, 21:06
Americanii de la TPG au cumpărat fondul TriGranit, însă nu şi terenurile acestuia din România

TPG Real Estate intenţionează să vină cu fonduri suplimentare pentru extinderea TriGranit în regiune. Americanii vor cumpăra platforma de dezvoltare şi administrare a activelor, dar şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare dezvoltate în principal în Polonia, Slovacia şi o parte din activele din Ungaria. Echipa de management a TriGranit va fi păstrată, se arată într-un comunicat de presă. 

Sándor Csányi şi Sándor Demján, doi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ungaria şi care se află în spatele TriGranit, au păstrat în portofoliu terenurile din România, Ungaria şi Slovenia, dar şi cele din Rusia, pe care le-au sub un nou nume: Granit. 

Deşi valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, presa din Ungaria speculează şi avansează o cifră de peste 500 de milioane de euro. Tranzacţia va fi finalizată în luna octombrie a acestui an.

 

Parteneriate pentru a scoate banii îngropați în terenuri

Cu peste 300 de hectare de terenuri în București, Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, și fără niciun proiect nou pe piața românească de la criză încoace, ungurii de la TriGranit încearcă să caute parteneriate cu alți dezvoltatori pentru a valorifica aceste active.

„Problema este că la momentul achiziţiei am plătit destul de mult pe ele, astfel încât o vânzare care să amortizeze măcar jumătate din preţul plătit iniţial este practic imposibilă. Suntem deschişi, ele (nr. -terenurile) sunt pe piaţă, sunt de vânzare, numai că, având în vedere preţurile pe care le-am primit, cred că mult mai de actualitate ar fi o asociere cu cineva. Noi punem la dispoziţie terenul, iar alticineva să vină să dezvolte birouri, rezidenţial”, a declarat recent Bogdan Macarie, development director Trigranit.

Astfel de proiecte ar putea fi dezvoltate pe locul fostei fabrici Marmura din Bucureştii Noi, pe terenul din Braşov, unde planurile erau de a construi un mall, sau pe terenul din apropierea Autostrăzii Bucureşti-Constanţa, pretabil acum pentru un parc industrial.

„Noi suntem deschişi, toate firmele de real estate au terenurile noastre în portofoliu, le-am spus ce dorim, au venit nişte oferte, care din păcate nu acoperă nici măcar jumătate din preţul plătit, astfel încât pentru noi asocierea rămâne singura alternativă. Dacă vom putea să demarăm astfel de asocieri, depinde de ei”, mai adăugat Macarie.

TPG este prezent pe piaţa românească prin achiziţia dezvoltatorului ceh de spaţii logistice, P3. Partenerul TPG în această tranzacţie este fondul de investiţii Ivanhoe Cambridge. În Romania, P3 a cumpărat cel mai mare parc logistic, deținut anterior de CA IMMO, și pe care îl va extinde anul acesta în urma unei investiţii de 35 de milioane de euro. TPG a mai cumpărat şi consultantul imobiliar DTZ, prezent şi în România. TPG Real Estate, platforma de investiţii imobiliare a TPG, care are în administrare active de peste 6 miliarde de dolari, în timp ce compania mamă, TPG, administrează active de circa 75 miliarde de dolari. 

Grupul TriGranit este controlat de milionarii Sándor Csányi şi Sándor Demján şi a investit 250 de milioane de euro în România. Anul trecut, grupul Demján, controlat tot de cei doi milionari, a preluat controlul centrului comercial Atrium Center din Arad şi a încheiat un acord cu TriGranit pentru asigurarea administrării mallului. Compania din Ungaria a mai dezvoltat şi centrele comerciale Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, care au intrat apoi în portofoliul Immofinanz, care face parte din acţionariatul TriGranit. Compania mai deţine în România şi 382 hectare de teren în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Piletilevi, care deține Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro, își schimbă numele
Grupul Piletilevi, care deține Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro, își schimbă numele
Grupul Piletilevi, pionierul din spatele primului sistem de vânzare de bilete online din Estonia, în prezent un jucător de top în Europa Centrală, își anunță rebranding-ul pentru piețele......
Guvernul a decis ca angajații statului să fie liberi pe 2 mai, pentru a face punte cu weekendul
Guvernul a decis ca angajații statului să fie liberi pe 2 mai, pentru a face punte cu weekendul
Guvernul a stabilit ca ziua de 2 mai să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, făcând astfel legătura ...
Warburg Pincus vrea să vândă compania Modernizing Medicine
Warburg Pincus vrea să vândă compania Modernizing Medicine
Firma de capital privat Warburg Pincus cântărește opțiuni, inclusiv o vânzare, pentru Modernizing Medicine (ModMed), ...
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară va fi construită de Soceram la Târgu Cărbuneşti, în județul Gorj
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară va fi construită de Soceram la Târgu Cărbuneşti, în județul Gorj
Cea mai mare fabrică de BCA-uri din ţară, construită la Târgu Cărbuneşti, va genera peste 100 de locuri de muncă ...