Chiriaşii nu se înghesuie să cumpere apartamentele ANL în care locuiesc cu chirie, iar majoritatea celor care cumpără nu apelează la credite, chiar dacă în ultimii ani statul le-a întins o mână de ajutor, precum fonduri pentru Prima Casă.
Dacă în 2014, 37,52% din cele 605 de locuinţe vândute au fost achiziţionate din surse proprii, iar restul de 62,48% prin credit, în 2015 situaţia s-a inversat. Aproape 65% din locuinţele ANL vândute anul trecut au fost cumpărate de chiriaşii sociali cu banii jos, arată datele furnizate de ANL la socilitarea ECONOMICA.NET.
Sunt oraşe în care apartamentele ANL au fost cumpărate integral din surse proprii. Este vorba de oraşe precum Alba Iulia, Curtea de Argeş, Marghita, Olteniţa, Târgovişte, Deva, Feteşti, Piatra Neamţ, Paşcani, Târgu Frumos, Bragadiru, Azuga, Fălticeni şi Vatra Dornei.
La polul opus, sunt şi locatari care nu au dispus de surse proprii şi au apelat la creditele bancare. De exemplu, din cele 230 de locuinţe vândute în Bucureşti, doar 40% au fost achitate cu banii jos. Au folosit bani de la bănci cei care lovcuiesc în locuinţele ANL din localitățile Sebeș, Sânmărtin, Săcele, Murfatlar, Roman, Vălenii de Munte și Alexandria.
Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea prețului de vânzare este de 1.691,29 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) alocă pentru acest an un buget de 22,2 milioane de euro pentru construcţia de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, potrivit planului strategic al ministerului.