ANRP mai are de soluţionat peste 60.000 de dosare de retrocedare. Circa 30.000 riscă să ajungă în instanţă

Doar săptămâna aceasta se mai pot depune acţiuni în instanţă împotriva Primăriei Bucureşti pentru dosarele de retrocedare nesoluţionate. La nivel naţional, ANRP a primit, până în 2013, 53.000 de dosare avizate de primării. În patru ani, instituţia a rezolvat 23.000 de dosare şi mai are de soluţionat 30.000 până pe 1 mai 2018, altfel riscă procese pe bandă rulantă. La acestea se mai adaugă alte 30.000 – 35.000 de dosare aflate încă în curs de avizare la primăriile din teritoriu.
Economica.net - lun, 26 iun. 2017, 12:09
ANRP mai are de soluţionat peste 60.000 de dosare de retrocedare. Circa 30.000 riscă să ajungă în instanţă

Câteva primării din țară au nerezolvate sute, mii și chiar zeci de mii de notificări de retrocedare a imobilelor depuse în baza Legii 10/2001, cele mai multe dosare regăsindu-se în București și Constanța, potrivit unei statistici prezentate de Radu-Cătălin Pavel, Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în cadrul conferinței „Tendințe și provocări în procesul de restituire a proprietăților din România”, organizate de Revista Legal Magazin.

„Primul loc în acest top este ocupat de Primăria București, cu 24.142 de dosare nesoluționate. Locul doi este ocupat de Primăria Constanța, cu 3.171 de dosare, iar pe locul trei se află Primăria Arad, cu 892 notificări nesoluționate. Cei care au dosare nesoluționate de Primăria București mai pot depune acțiuni în instanță împotriva Primăriei până pe data 1 iulie. Primăria București pare să fie singura în această situație, în condițiile în care, la data intrării în vigoare a Legii 165/2013 primise peste 5.000 de notificări”, precizează comunicatul trimis de Pavel, Mărgărit și Asociații.

Dosarele soluționate de primăriile din țară au fost trimise către ANRP, pentru o decizie finală. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, din cadrul ANRP, poate fi de asemenea acționată în judecată dacă nu rezolvă dosarele în termenele prevăzute de Legea 165. Pentru aceasta, termenul maxim de 60 de luni prevăzut de Lege se împlinește în mai 2018, pentru dosarele înregistrate la ANRP la data intrării în vigoare a Legii, spun avocaţii citaţi.

Potrivit statisticilor ANRP, circa 30.000 de dosare se află în această situație acum, cu un an înainte de sosirea termenului limită. Astfel, „până la data de 09.06.2017, la Secretariatul C.N.C.I. au fost înregistrate 61.336 dosare, din care 8.307 au fost transmise după data de 20.05.2013. Până în prezent, au fost soluţionate 23.127dosare”, arată statistica ANRP. Dacă timp de patru ani, ANRP a reuşit să soluţioneze doar 23.000 de dosare, este foarte puţin probabil ca în timpul rămas de nici un an să reuşească să rezolve mai tot cât au rezolvat în patru ani şi ceva dosare în plus. Mai mult decât atât, primăriile mai au de avizat alte 32.159 de dosare înregistrate.

„Mii de români au așteptat de ani de zile, mai întâi de la primării, ulterior de la ANRP, restituirea imobilelor. De multe ori este vorba despre persoane în vârstă, care au apelat ani de zile la toate căile legale posibile pentru a putea fi repuse în drepturi. Avem expertiză în astfel de dosare și, din ceea ce am constatat, un astfel de caz poate dura în instanță circa un an”, a spus Radu-Cătălin Pavel, Managing Partner al societății de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, în cadrul conferinței „Tendințe și provocări în procesul de restituire a proprietăților din România”.

Atunci când instanțele au început judecarea dosarelor constituite în baza Legii 10/2001 (ce a precedat legea 165/2013 în problema restituirii), încărcarea per judecător (în București n.r) era de 70 – 80 de cauze, pentru ca acum numărul să scadă la circa 35 de cauze. Cu toate astea, în mai 2018, când se va împlini termenul de 5 ani pentru unele dintre dosarele nesoluționate de ANRP , este foarte probabil că numărul de cazuri ce vor trebui soluționate de un singur judecător, va crește.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...