Astăzi ar trebui să se vândă Oltchim. Ce investitori sunt aşteptaţi şi ce-ar cumpăra ei de fapt

Azi, 28 martie, expiră termenul asumat de stat şi de administratorul judiciar al Oltchim de vânzare al combinatului chimic. Până în acest moment, nicio ofertă angajantă nu a fost depusă.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 22:02
Astăzi ar trebui să se vândă Oltchim. Ce investitori sunt aşteptaţi şi ce-ar cumpăra ei de fapt

Pe 28 martie, combinatul Oltchim ar trebui să fie vândut. Mai precis, să fie vândute activele lui viabile, reunite într-un Oltchim 2. Acesta a fost angajamentul luat în comun de stat şi de administratorul judiciar Rominsolv, prin Gheorghe Piperea. „Aşteptăm până mâine, ora 11.00, să vedem cine depune oferta angajantă.Deocamdată avem patru consorţii care au cumpărat caietul de sarcini(Chimcomplex, al omului de afaceri Ştefan Vuza, ruşii de la Oil Gas Trade, consorţiul chinezesc Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum şi Petchem, divizia petrochimică a grupului maghair MOL – n.r.) ”, a spus ieri Piperea. Potrivit acestuia, oferta angajantă ar avea funcţia unui precontract de cumpărare. Reunirea activelor viabile ale Oltchim în firma Oltchim 2 şi vânzarea acesteia, se va face ulterior, „imediat după ce avem oferta angajantă câştigătoare şi planul de reorganizare este votat de creditorii majoritari”, mai spune administratorul judiciar.

Încă nu se ştie exact ce active ar urma să intre în Oltchim 2, firma care ar urma să fie privatizată. Totuşi, recent, Piperea a precizat, pentru ECONOMICA.NET, activele care ar urma să compună Oltchim: instalaţia de electroliză cu membrană, funcţională şi acum, instalaţia de electroliză cu mercur, care va porni în perioada imediat următoare, facilitatea pentru PVC, acum în conservare, platforma petrochimică Bradu, brandul, mărcile şi toate brevetele de invenţii.

„În plus, pe Oltchim 2 vor fi trecute toate contractele de muncă ale salariaţilor Oltchim care lucrează pe activele viabile ce vor fi trecute pe noua companie, plus circa 80 de contracte de muncă de la Mentchim, o companie care va intra cât dfe curând în faliment”, a spus Piperea. Administratorul judiciar nu a vrut să dezvăluie câţi angajaţi vor trece pe Oltchim 2 şi nici ce se va întâmpla cu cei ce nu se vor regăsi în schema de personal a noii companii înfiinţate.

Termenul de privatizare al societăţii Oltchim SPV ar putea fi prelungit cu 30 de zile, a declarat joi, pentru AGERPRES, liderul sindicatului ‘Victoria’, Corneliu Cernev.

Mentchim este una din companiile derivate din Oltchim care asigură servicii de mentenanţă pentru combinat. Oltchim este acţionarul majoritar al Mentchim.

Oltchim 2 va avea o personalitate juridică distinctă de Oltchim şi va urma să fie privatizată. Activele neviabile rămân la Oltchim, companie care, cel mai probabil, va fi vândută pe bucăţi pentru a se recupera, în parte, sume datorate către creditori- peste 700 de milioane de euro

„Din structura actuală a Oltchim SA se desprinde o structură funcţională din punct de vedere tehnic şi productiv care va reprezenta Oltchim SPV, societate cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA. Oltchim SPV va fi o societate având ca acţionar unic Oltchim SPV – societate în insolvenţă, cu aport integral constituit de aceasta din urmă, sub formă de aport în natură şi numerar. În schimbul activelor transferate la Oltchim SPV, Oltchim SA – societate în insolvenţă, va primi totalitatea părţilor sociale emise de Oltchim SPV”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

O primă privatizare eşuată

Acum un an şi jumătate, pe 21 septembrie, a fost organizată licitația cu oferte în plic pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim, precum și a creanțelor deținute de stat prin AVAS și compania Electrica, la combinat. Câștigător al licitației a fost desemnat patronul tv Dan Diaconescu, care i-a avut drept contracandidați pe omul de afaceri Ștefan Vuza și acționarul minoritar al Oltchim , firma poloneză PCC.

Ulterior, realizatorul TV nu a semnat însă contractul pentru achiziția Oltchim, așa încât licitația a fost anulată.

Oltchim are datorii de circa 800 de milioane de euro, dintre care garantate sunt peste 500de milioane de euro. Cei mai mari creditori cu creanţe garantate sunt băncile.

Compania funcţionează acum la doar 27% din capacitate. Referitor la proiectul statului, prin Ministerul Economiei, de a achiziţiona de la Petrom Rafinăria Arpechim, pentru a o vinde la pachet cu Oltchim, Piperea a spus doar că „discuţiile dau semnale pozitive”.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...