Săptămâna trecută, Wiener Städtische a anunţat finalizarea fuziunii definitive cu s Versicherung, companie care, pe lângă asigurările de viaţă şi accident, mai gestionează şi asigurările de sănătate şi cele de proprietate venite de la partenerii săi Erste Bank şi Sparkassen. În toate ţările în care este prezent grupul VIG (Vienna Insurance Group), din care fac parte şi companiile menţionate mai sus, societăţile de asigurări deţinute au fost unite pentru o mai bună gestionare şi o mai bună îndeplinire a cerinţelor de capital, şi nu numai, ale normelor Solvency II.
Cum cerinţele Solvency II pun unele probleme tuturor companiilor de asigurări din România, inclusiv Asirom, este firesc să te aştepţi ca macăr între două din cele trei companii de asigurări deţinute de VIG în România să existe o fuziune. Potrivit unor surse din piaţa asigurărilor, la ora actuală s-ar prefigura două scenarii în privinţa fuziunilor din piaţa asigurărilor.
Conform primului scenariu, Asirom ar trebui să fuzioneze prin absorbţie cu Omniasig şi astfel să rezolve toate probleme legate de indicatorii ceruţi de Solvency II. Cel de-al doilea scenariu se leagă de o fuziune a Asirom cu BCR Asigurări de Viaţă, totul sub umbrela Asirom, cu atât mai mult cu cât, din informaţiile pe care le avem, Erste (în lumina ultimelor fuziuni finalizate la Viena) ar fi solicitat ca numele BCR să nu mai fie folosit de către VIG pentru entităţile sale din România. În acest context, actualul board al Asirom ar fi doar completat de către persoanele de decizie de la BCR Asigurări Viaţă, iar entitatea rezultată nu ar mai avea nevoie de nici un fel de capital sau alte intervenţii din partea acţionarului majoritar. Surse din piaţă susţin că decizia finală ar trebui sa fie luată de grupul VIG la începutul lunii decembrie.
La toate aceste supoziţii VIG a răspuns răspicat: „Vienna Insurance Group nu are nici un plan să efectueze o fuziune între Asirom şi oricare altă companie VIG din România în acest moment. Strategia multi-brand rămâne un pilon principal pentru Grup şi vom continua să ne folosim de avantajele sale pe pieţele noastre.”
În condiţiile în care, surse din piaţa financiară ne-au declarat că reprezentantul pentru România al VIG, Judit Havasi, preşedinta Consiliilor de Supraveghere a celor trei societăţi de asigurări de pe piaţa din România, va fi înlocuită luna aceasta de Franz Fuchs, fostul reprezentant zonal al Austriei, este foarte probabil ca, cel puţin pentru o vreme, cele trei societăţi de asigurări să funcţioneze în continuare ca entităţi independente până ce Fuchs va lua o hotărâre în privinţa acestora.
Wiener Städtische este acum cea mai mare companie de asigurări de viață din Austria, cu un volum premium de aproape 1,4 miliarde de euro și o cotă de piață de peste 23%. Totalul volumelor de prime pentru toate liniile de activitate depășește 3 miliarde de euro, consolidând locul al doilea în clasamentul pe piață, iar activele sale administrate au crescut la aproximativ 22 miliarde de euro.