Sursa hartă: forumul Asociaţiei Pro Infrastructură
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va transmite în februarie la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţia pentru secţiunea E cu tuneluri, ce făcea parte iniţial din lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
Dacă restul lucrărilor la Autostrada Lugoj – Deva vor fi gata în 2018, tunelurile vor rămâne singura secţiune care mai trebuie construită pentru închiderea Coridorului IV Paneuropean între Sibiu şi Nădlac. Termenul estimat pentru finalizarea secţiunii tunelurilor este ultimul trimestru din 2021.
Constuirea tunelurilor pentru urşi a declanşat un adevărat scandal la nivel guvernamental anul trecut. Fostul premier Sorin Grindeanu declara că un lot de autostradă între Lugoj şi Deva şi-a dublat costurile din cauza unor cereri făcute de Guvernul României în 2009-2010, să existe acele tuneluri pentru urşi. „Numai că nu avem urşi. Fără acel tunel, lotul respectiv costă 108 milioane. Cu tot cu tunel, 220 de milioane de euro. Este un alt exemplu prin care ne facem singuri viaţa amară”, explica atunci fostul premier.
Ulterior, ministrul Transporturilor de la acea dată, Răzvan Cuc, a declarat că va discuta la Comisia Europeană despre renunţarea la tunelurile de pe autostrada Lugoj – Deva şi revenirea la proiectul iniţial.
Câteva luni mai târziu, în august 2017, fostul ministru al Transporturilor a reziliat parţial contractul pentru lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva. Prin această măsură, secţiunea E, cea cu faimoasele „tuneluri pentru urşi”, a fost scoasă din contract pentru a fi licitată separat.
Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva este construit de către italienii de la Salini Impregilo si Secol. Din cei 28 de kilometri ai lotului, secţiunea cu tuneluri ce va fi licitată reprezintă 9 kilometri (încercuită în galeria foto). Circa 15 kilometri au fost recepţionaţi în martie 2017, iar restul ar putea fi terminaţi anul acesta.
În 2018 au termene de finalizare şi loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva.
Lotul 3, în lungime de 21 de kilometri, este construit de către spaniolii de la Comsa, fiind realizat în proporţie de 80%. Neînţelegerile dintre constructor şi CNAIR pun însă în pericol finalizarea acestui lot în 2018.
Lotul 4, în lungime de 22 de kilometri, este construit de către firmele omului de afaceri Dorin Umbrărescu, Tehnostrade şi Spedition UMB, având un grad de execuţie de 71,50%.