UPDATE 20:25
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR precizează că joi, 15 februarie, se încheie abia perioada de evaluare tehnică a ofertelor, după care urmează perioada de evaluare financiară.
În ceea ce priveşte contestaţia firmei italiene, dacă aceasta va câştiga la CAB, atunci CNAIR îi va reevalua oferta.
Descalificată din cursa pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa a celei mai aşteptate autostrăzi din România, firma italiană Impresa Pizzarotti a depus pe 22 decembrie 2017 contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Pe 16 ianuarie, CNSC i-a respins ca nefondată contestaţia, astfel că firma italiană s-a adresat pe 31 ianuarie Curţii de Apel Bucureşti. Primul termen stabilit în acest dosar este luni, 19 februarie, conform datelor de pe portalul instanţelor de judecată.
Pe de altă parte, joi, 15 februarie este data limită de evaluare a ofertelor pentru ambele capete ale viitoarei autostrăzi peste Carpaţi.
În ciuda contestaţiei italienilor, termenul de 15 februarie pentru finalizarea evaluării ofertelor va fi respectat şi în cazul primei secţiuni. „Se menţine termenul”, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Capetele Autostrăzii Sibiu – Piteşti au fost lansate la licitaţie pentru proiectare şi execuţie pe 11 iulie 2017.
Până pe 26 octombrie, au fost depuse nouă oferte pentru prima secţiune, cuprinsă între Sibiu şi Boiţa (13,17 km) şi cu o valoarea estimată a contractului de 765,8 milioane de lei:
1. Astaldi SpA
2. Construcții SA
3. Asocierea SC Impresa Pizzarotti&C SpA – SC Pizzarotti SA
4. Asocierea Itinera SpA – SC Retter Projectmanagement SRL
5. Porr Construct SRL
6. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA
7. Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)
8. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali
9. Asocierea Trameco SA – Vahostav S.K. a.s. – Construcţii Erbaşu S.A. – East Water Drillings SRL
Durata contractului este de 108 luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 36 de luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.
Până pe 27 octombrie, au fost depuse şi cele opt oferte pentru secţiunea 5, cuprinsă între Curtea de Argeş şi Piteşti (30,35 km) şi cu o valoare estimată a contractului de 1,83 miliarde de lei:
1. Astaldi SpA
2. Asocierea China Railway 14th Bureau Group Co Ltd – Viaponte Rom SRL – Viaponte Projetos e Consultoria de Engenharia SA
3. Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pizzarotti SA
4. Asocierea Itinera SpA – Retter Projectmanagement SRL
5. Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA
6. Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA)
7. Asocierea Tirrena Scavi SpA – Toto SpA Costruzioni Generali
8. Asocierea Trameco SA – Vahostav SK as – Construcții Erbașu SA – Vega ’93 SRL – East Water Drillings SRL
Durata contractului pentru secţiunea 5 este de 120 de luni din care 12 luni perioada de proiectare, 48 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi 60 de luni perioada de garanţie.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a coridorului 4 Pan-European, care traversează România de la Vest la Est.