Opt noduri rutiere, 70 de poduri, 57 de viaducte, nouă tuneluri şi trei ecoducte vor fi construite pe Autostrada Sibiu – Piteşti, potrivit unui memoriu realizat de EPC Consultanţă de Mediu pentru emiterea Acordului de Mediu.
Documentul a fost postat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care a anunţat că aşteaptă observaţii din partea publicului.
„15 poduri peste Topolog? Ecoduct în tunel”, întreabă membri ai forumului Asociaţiei Pro Infrastructură, care arată că poziţia unuia dintre cele trei ecoducte propuse pe această autostradă se suprapune cu cea a unui tunel.
Sursa foto: Pasadia, user forum PeUndeMerg.ro.
Întrebat cum se explică suprapunerea ecoductului cu tunel, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a explicat că ecoductul va fi perpendicular pe tunel şi nu în interiorul acestuia.
De asemenea, şeful firmei care a realizat memoriul a explicat la rândul său că localizarea celor trei ecoducte „nu este bătută în cuie”.
Doctorul ecolog Marius Costin Nistorescu, director general al EPC Consultanţă de Mediu, a mai spus că datele proiectului la care lucrează împreună cu noua direcţie de Proiectare din cadrul CNAIR pot fi modifcate, pe măsură ce apar elemente şi cerinţe noi, inclusiv de la JASPERS şi Apele Române.
În memoriul de 120 de pagini sunt propuse mai multe măsuri pentru protejarea animalelor identificate pe traseul autostrăzii Sibiu – Piteşti.
Printre măsurile propuse pentru protejarea mamiferelor mari de pe traseul autostrăzii, precum urşi şi cerbi, se numără instalarea unui grad ranforsat cu înălţime de trei metri (foto jos).
EPC Consultanţă de Mediu a câştigat anul trecut licitaţia organizată de CNAIR pentru „servicii privind evaluarea impactului asupra mediului, realizarea evaluarii adecvate şi obţinerea acordului de mediu pentru proiectul Autostrada Sibiu-Piteşti”, cu suma de 132.500 lei.
Acordul de Mediu este necesar pentru emiterea Autorizaţiei de Construire.
Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor.
În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu – Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş – Piteşti).
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.