Autostrada spre Occident: Cât mai este de făcut şi când e gata drumul rapid pe ruta Sibiu-Ungaria

Ultimele tronsoane din autostrada de pe vechiul coridor IV, Constanţa-Nădlac au ca termen de execuţie vara lui 2016, cu excepţia legăturii dintre Bucureşti şi Ardeal, despre care încă nu se ştie pe unde va fi făcută. Iată care sunt termenele şi stadiul lucrărilor pe fiecare tronson.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 22:00
Autostrada spre Occident: Cât mai este de făcut şi când e gata drumul rapid pe ruta Sibiu-Ungaria

Bucureştiul nu va fi prea curând legat de vestul Europei printr-o autostradă, dat fiind balansul autorităţilor între traseul care să traverseze Carpaţii, fie pe Valea Oltului, pe traseul Piteşti-Sibiu, fie pe Valea Prahovei, prin Comarnic-Braşov şi, ulterior, pe autostrada Sibiu-Braşov. Cu excepţia tronsonului Comarnic-Braşov, care ar trebui, teoretic, să se realizeze printr-un contract de concesiune cu consorţiul Vinci-Strabag (dar contractul nu s-a semnat încă), nici una dintre celelalte autostrăzi nu este încă în nici o procedură de licitaţie.

Aşadar, dacă vorbim despre autostrada care să lege România de Occident, putem vorbi doar despre tronsoanele care să lege centrul ţării (Sibiul), de graniţa cu Ungaria. ECONOMICA.NET a solicitat Companiei de Autostrăzi date referitoate la stadiul de realizare al tronsoanelor de autostradă dintre Sibiu şi graniţa cu Ungaria.

Mai jos puteţi vedea cât s-a construit pe fiecare tronson, câţi bani s-au alocat, cât mai trebuie plătit, şi, mai ales, când se vor termina lucrările, pe baza datelor remise redacţiei ECONOMICA.NET la jumătatea săptămânii trecute.

Nădlac-Arad, lot 1 şi drumul de legătură. Tronsonul de 22,2 km este realizat, fizic în procent de 83,11%. Mai sunt de plătit 148,1 milioane de lei din cei 248,4, iar termenul de finalizare este luna ianuarie a anului viitor.

-Nădlac-Arad lot 2. Tronsonul are 16 km, iar gradul fizic de realizare a lucrărilor este zero. Lucrările se referă inclusiv la remedierea a ceea ce s-a făcut (iniţial contractul a fost atribuit firmei lui Nelu Iordache) iar din valoarea contractului de 89,3 milioane de lei, mai sunt de plătit 76 de milioane de lei, termenul estimat pentru finalizare fiind iunie 2015.

-Centura Aradului şi autostrada Arad-Timişoara au fost finalizate în octombrie 2012, respectiv august 2013, cu menţiunea că, deşi se circulă pe ea, autostrada Arad-Timişoara apare în statisitica CNADNR ca finalizază în procent de 99%. Ar mai fi de plată 17 milioane de lei şi 1,5 milioane de euro.

-Timişoara-Lugoj, lot 1. Deşi nu apare în situaţi transmisă de CNADNR, tronsonul de autostradă în lungime de 9,5 km, care a costat 210 milioane de lei, a fost finalizat în octombrie 2012, cu aproximativ jumătate de an mai devreme decât termenul asumat iniţial prin contract.

-Timişoara-Lugoj, lot 2. Lucrările de pe cei 25,6 km sunt finalizate în proporţie de 58,7%. Din suma de 423 de milioane de lei, cu care consorţiul condus de italienii de la Tirena Scavi a câştigat contractul, mai sunt de plătit 328 de milioane. Termenul la care va fi terminat tronsonul este iulie 2016.

-Lugoj-Deva, lot 1. Cei 27 km ai tronsonului, la care se adaugă şi drumul de legătură de 10 km până la centura Lugojului apar terminaţi în proporţie de 99,99%. Deşi s-a plătit, după finalizarea lucrărilor mai mult decât suma cu care s-a câştigat contractul (722,5 milioane lei faţă de 681 milioane de lei), statul ar mai trebui să plătească 6,13 milioane de lei. Lucrările au fost recepţionate la 23 decembrie 2013.

-Lugoj –Deva, lot 2. Cei 29 km au un stadiu fizic de realizare de 0%. Totuşi, din cei 562 de milioane de lei, au fost plătite deja 90 de milioane. Termenul de predare al tronsonului de autostradă este luna mai a anului 2016.

-Lugoj-Deva, lot 3. Cei 21 km ai tronsonului au ca procent de execuţie fizică 0%. Termenul de finalizare este tot mai 2016, iar din cele circa 580 de milioane de lei au fost plătite 92 de milioane de lei.

-Lugoj-Deva, lot 4. Cei 22 km sunt construiţi, fizic, tot în procent de 0%. Din suma de 419 milioane de lei, valoarea iniţială a lucrărilor, fără TVA şi fără actualizări, au fost plătite 63 de milioane de lei. Termenul de finalizare este mai 2016.

– Deva-Orăştie. Cei 32,5 km ai tronsonului sunt finalizaţi din mai 2013. Valoarea contractului a fost de 195 de milioane de lei, s-au plătit 186 de milioane şi mai sunt de plată circa 9 milioane.

-Orăştie-Sibiu, lot 1. 100% realizat, cu recepţia de terminare a lucrărilor pe 17 decembrie 2013. Valoarea iniţială a contractului pentru cei 24 km a fost de 551 milioane de lei, valoarea actualizată plătită de 581 de milioane de lei, iar statul ar mai avea de plătit 8,7 milioane.

-Orăştie-Sibiu, lot 2. Cei aproape 20 km au fost realizaţi în procent de 98,99%, iar CNADNR spune că termenul de recepţie a fost 18 decembrie 2013. Valoarea iniţială a contractului a fost de 377,7 milioane de lei, în final s-au plătit 387 de milioane iar statul mai are de plată circa 17 milioane.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Rușii au cucerit un sat în apropierea orașului industrial Kurahove din estul Ucrainei
Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat ucrainean din apropierea oraşului Kurahove, o zonă din estul Ucrainei unde soldaţii ruşi au progresat în ultimele luni, relatează AFP şi......
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori opriți înainte să organizeze un protest la reședința președintelui sudcoreean
Un grup de agricultori care cereau arestarea preşedintelui suspendat Yoon Suk Yeol s-au confruntat sâmbătă cu poliţia ...
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Stațiunile bulgare Borovets și Bansko pe locurile 2 si 3 în Europa după raportul calitate-preț
Staţiunile Borovets şi Bansko din Bulgaria se situează pe locul 2, respectiv 3, în topul staţiunilor de schi cu cel ...
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines, companie aviatică din Taiwan, cumpără 20 de avioane, 10 Boeing și 10 Airbus
China Airlines din Taiwan va împărți o comandă pentru reînnoirea flotei pe distanțe lungi între Boeing și rivalul ...