Azomureş, care a rămas cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România după închiderea combinatelor din grupul Interagro, negociază în aceste zile un contract pe termen lung de achiziţie de gaze ruseşti, potrivit unor surse din piaţa de gaze. Contractul ar urma să fie semnat pe o perioadă de până la zece ani, iar cantitatea totală de gaze care ar urma să fie cumpărată este de circa 7 miliarde de metri cubi.
Potrivit surselor noastre, contractul ar urma să fie finalizat luna viitoare sau în iulie, iar livrările ar urma să înceapă în acest an. Gazul este produs de Gazprom, iar partenerul contractual în acest acord al Azomureş este un furnizor controlat tot de Gazprom, dar care nu are sediul social în România, conform surselor noastre, care au solicitat anonimatul.
Citeşte şi:
Cel mai mare furnizor de gaze al combinatului chimic este Petrom, care a oferit până acum un preţ socotit competitiv. Contractul de furnizare de gaze cu Petrom nu este însă pe termen lung, ci se încheie pe câte un an, aceasta fiind politica Azomureş. În ultimii ani, deşi au existat de fiecare dată oferte din partea firmelor agreate de Gazprom, totuşi, combinatul a consumat gaze din România.
Or, în acest an, dată fiind negocierea acestui contract pe termen lung, este posibil ca lucrurile să se schimbe, fiind posibil ca Gazprom să vină cu preţuri mai mici decât cele ale gazelor româneşti, sau cu o ofertă cu o formulă de preţ care să ţină cont de cotaţia îngrăşămintelor chimice.
Am trimis o solicitare pe această temă reprezentanţilor Azomureş, dar încă nu am primit un răspuns.
Dacă Azomureş va consuma gaz rusesc, producătorii români de gaze vor avea o mare problemă. Azomureş este un consumator mare, de circa 1 miliard de metri cubi pe an, iar vara, când se consumă gaze mai puţine de către termocentrale pentru producţia de energie electrică şi termică, consumul Azomureş reprezintă circa 40% din toată producţia de gaze vândută în România în acea perioadă a anului. Dacă Azomureş nu va mai consuma deloc gaz intern, producţia curentă nu mai are consumatori pentru toată cantitatea extrasă. Aceste gaze disponibilizate nu pot fi absorbite în totalitate prin înmagazinare în ţară şi nici nu pot fi exportate, pentru că nu există suficientă capacitate, încă, iar producătorii, Petrom şi/sau Romgaz, ar putea fi obligaţi să închidă din sonde, cu efecte negative asupra producţiei viitoare.
Citeşte şi:
Azomureş este deţinut de traderul elveţian Ameropa, care a cumpărat în 2012 combinatul chimic de la firma turcă Transworld Fertilizers, care îl cumpărase, la rândul ei, de la statul roman.