În data de 20 mai, la Judecătoria Sectorului 6 a fost întregisrat un dosar în care Unicredit este reclamant, iar o persoană fizică este pârât. Obiectul dosarului: „alte cereri contestaţie dare în plată – Legea 77/2016”. Puteţi vedea doasarul aici
ECONOMICA.NET a solicitat băncii un punct de vedere referitor la această acţiune. Iată răspunsul integral al băncii:
„Banca poate face contestații în instanță atunci când exista pretenții de orice fel care exced cadrul legal. În situaţia la care faceţi referire, au fost formulate contestaţii împotriva acelor notificari care, în opinia UniCredit Bank, nu îndeplinesc condiţiile de admisibilitate prevăzute de lege”
Legea dării în plată a intrat vineri în vigoare pe 13 mai, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannnis şi publicată în Monitorul Oficial.
Darea în plată presupune că debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.
Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul guvernamental Prima casă.
Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată trebuie să notifice instituţia de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debitorul să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, fie la cele ale unui avocat, sau un notar public.
Potrivit unor declaraţii ale lui Gabriel Biriş, făcute sâmbătă la postul TV Anetna 3, ciarca 300 de clienţi ai băncilor au notificat instituţiile de credit pentru a da în plată.
Ştirea se actualizează