Bilanţul autostrăzilor după primele șase luni: Cele mai mari progrese sunt pe Lugoj-Deva 3 și Gilău-Nădășelu

Cele mai mari progrese în construcţia de autostrăzi se înregistrează după primele șase luni pe lotul 3 Lugoj-Deva și pe tronsonul Gilău-Nădășelu, potrivit datelor actualizate de pe site-ul Companiei de Drumuri. Economica.net prezintă evoluţia lucrărilor în cadrul celor 8 proiecte aflate în execuţie, exceptând autostrada demolată și tronsonul abandonat de Bechtel.
Economica.net - mie, 20 iul. 2016, 21:04
Bilanţul autostrăzilor după primele șase luni: Cele mai mari progrese sunt pe Lugoj-Deva 3 și Gilău-Nădășelu

Lotul 3 Lugoj-Deva este porţiunea de autostradă unde lucrările au avansat cel mai mult de la începutul anului în puncte procentuale, respectiv de la circa 37% pană la 55%. Contractul în valoare de 580 milioane de lei pentru acest lot lung de 21 de kilometri a fost atribuit în 2013 Asocierii Teloxim Con – COMSA – Aldesa Construcciones – Arcad. Termenul de finalizare a lucrărilor era 27 mai 2016, însă a fost depășit din cauza unor probleme cu Autorizaţia de Construire (AC) și Acordul de Mediu (AM).

Lucrările au avansat semnificativ și pe tronsonul realizat de Spedition UMB, Gilău-Nădășelu, de la circa 66% în ianuarie la peste 77% în iulie, conform celor mai recente date ale Companiei Naţioanale de Autostrăzi și Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Cu o lungime de 8,7 kilometri, acesta este sectorul de autostradă cu cele mai mari șanse de a fi terminat în 2016. Asta nu înseamnă că va fi dat în folosinţă tot atunci, după cum a explicat Economica.net aici.

Progese mai mici, de circa 5 puncte procentuale, se înregistrează pe un alt lot din autostrada Lugoj-Deva și pe două loturi din Sebeș-Turda.

Mai exact, gradul de execuţie pe lotul 3 din autostrada Sebeș-Turda a ajuns după primele șase luni la peste 48%, faţa de 43% la începutul anului. Contractul în valoare de 420 milioane de lei pentru acest lot lung de 12 kilometri a fost atribuit în 2014 Asocierii Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA. Termenul de finalizare a lucrărilor conform contractului era martie 2016, însă a fost depășit din cauza unor probleme precum „coexistenţa între autostradă și morminte familiale”.

Pe lotul 4 din Sebeș-Turda, lucrările au avansat de la 42% în ianuarie la peste 47% in iulie. Contractul în valoare de 470 milioane de lei pentru acest lot lung de 16 kilometri a fost atribuit in 2014 Asocierii S.C. PORR Construct S.R.L. – PORR Bau GmbH. Termenul de finalizare a fost depășit și în acest caz, din cauza unor probleme cu Autorizaţia de Construire.

Si pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva gradul de execuţie a crescut cu circa 5 puncte procentuale de la începutul anului, respectiv la peste 42%. Contractul în valoare de 562 milioane de lei pentru acest lot lung de 28 de kilometri a fost atribuit în 2013 Asocierii Salini Impregilo SpA si Secol. Si aici termenul de finalizare a lucrărilor a fost depășit din cauza unor probleme cu AC și AM.

Un avans mai mic de 3 puncte procentuale a fost consemnat pe lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva, unde gradul de execuţie a ajuns în iulie la 47%. Contractul de aproape 420 milioane de lei pentru acest lot lung de 22 de kilometri a fost atribuit în 2013 Asocierii Tehnostrade-Spedition UMB. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost depășit și în cazul acestui lot, unde pe lângă probleme cu autorizaţiile de construcţie şi de mediu, mai sunt de rezolvat chestiuni legate de exproprieri și de relocarea unor linii de înaltă tensiune.

Cele mai mici progrese se înregistrează pe loturile 1 și 2 din autostrada Sebeș-Turda. De altfel, lotul 2 este secţiunea de autostradă cu cel mai mic grad de execuţie din cele 8 analizate.

Contractul de 550 milioane de lei pentru construirea celor 24 km ai lotului 2 a fost atribuit în 2014 Asocierii Aktor – Euroconstruct Trading 98. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna octombrie 2016, însă e greu de crezut că va fi respectat, având în vedere gradul de execuţie de doar 9,43% din prezent.

Tot până în octombrie ar trebui finalizat și primul lot al acestei autostrăzi, unde gradul de execuţie nu depășește însă 13%. Asocierea Impresa Pizzarotti – Pomponio Constructii a câștigat în 2014 contractul în valoare de 541 milioane de lei pentru construirea celor 22 de kilometri ai lotului 1 Sebeș-Turda.

Reparaţiile realizate de CNADNR în regie proprie la autostrada demolată, lotul 3 Sibiu-Orăștie, ar putea fi terminate în septembrie, iar pe tronsonul abandonat de Bechtel, Suplacu de Barcău-Borș, lucrările nu au fost reluate de noul constructor în ciuda optimismului șefului de la Drumuri.

Sursa tabel privind evoluţia proiectelor de autostrăzi: forum.peundemerg.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Antreprenorul Aurelian Marin a preluat hotelul Zenith Conference & Spa din Mamaia și estimează afaceri de 17 milioane de euro în 2025
Antreprenorul Aurelian Marin a preluat hotelul Zenith Conference & Spa din Mamaia și estimează afaceri de 17 milioane ...
Antreprenorul Aurelian Marin, care deține grupul hotelier Paradis Hotels & Resort, dar și agenția de turism Paradis Vacanțe de Vis, a preluat în chirie hotelul Zenith Conference & Spa de patru......
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Bitcoin se apropie de 100.000 dolari, fiind evaluat acum la aproape 97.000 dolari
Marșul Bitcoin spre 100.000 de dolari continuă, iar criptomoneda a depășit 96.000 dolari în premieră, deoarece investitorii ...
Miliardarul Elon Musk vrea să reducă în mod radical rolul statului federal american
Miliardarul Elon Musk vrea să reducă în mod radical rolul statului federal american
Miliardarul Elon Musk, numit consilier special al preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a detaliat pentru prima ...
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Autoritățile statului verifică locurile de muncă și cazările cetățenilor non-UE din România
Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, ...