Blackout la scară națională în Ecuador

Ecuadorul a suferit o întrerupere generală a curentului electric de cel puţin o oră miercuri după-amiază la "scară naţională" din cauza unor defecţiuni ale reţelei, a făcut cunoscut ministrul energiei, Roberto Luque, citat de AFP, preluat de Agerpres.
Mihai Nicuţ - joi, 20 iun. 2024, 08:16
Blackout la scară națională în Ecuador

„Există o defecţiune în reţea care a provocat deconectări în cascadă, deci nu există energie electrică în toată ţara”, a scris Luque pe reţeaua socială X, fără a oferi alte explicaţii.

Întreruperea i-a luat prin surprindere pe ecuadorieni, în special pe locuitorii capitalei Quito şi pe utilizatorii metroului acesteia, în jurul orei 15.20, (20.20 GMT). Curentul a revenit treptat, de la un cartier la altul, la o oră după pană, cel puţin în Quito, un oraş cu aproximativ trei milioane de locuitori, a constatat AFP.

„Incidentul trebuie să fie foarte important din moment ce a afectat chiar şi energia electrică de la metroul din Quito, care foloseşte, totuşi, un sistem autonom”, a comentat pe X primarul capitalei, Pabel Munoz.

Metroul a fost paralizat, necesitând evacuarea a mii de pasageri. Poliţiştii municipali au fost desfăşuraţi de urgenţă în intersecţiile rutiere, în plin haos, cu semafoare scoase din funcţiune.

Acelaşi haos rutier a fost observat în marele oraş-port Guayaquil, de pe coasta Pacificului, potrivit unui corespondent al AFP, raportând că mulţi oameni au rămas blocaţi în lifturi în pană în marile clădiri de birouri şi de locuinţe.

Tramvaiul din oraşul Cuenca, în sudul ţării, a încetat şi el să funcţioneze.

Amploarea avariei nu este cunoscută cu precizie deocamdată, iar ministrul Luque urma să susţină o conferinţă de presă la sfârşitul după-amiezii.

În aprilie, Ecuadorul a suferit întreruperi programate de curent de până la 13 ore din cauza unei secete prelungite, a rezervoarelor hidroelectrice la minimum şi a infrastructurii învechite, potrivit autorităţilor. Tăierile de curent s-au oprit în luna mai odată cu revenirea ploilor.

Te-ar mai putea interesa și
Repornește combinatul chimic Azomureș, va produce îngrășăminte chimice pentru agricultură la 50% din capacitate – surse
Repornește combinatul chimic Azomureș, va produce îngrășăminte chimice pentru agricultură la 50% din capacitate – ...
Una dintre secțiile de producție de îngrășăminte chimice ale combinatului Azomureș Târgu Mureș va fi repornită luni, potrivit unor surse din piața de gaze naturale....
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Ritmul de creştere al economiei americane a fost uşor mai rapid în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat anterior, ...
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – surse Agerpres
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – ...
România este interesată de posturile de comisar european în domeniul Economic ori în cel al Extinderii Comunitare, au ...
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank continuă modernizarea celei mai mari rețele de unități bancare din România și inaugurează un nou sediu pentru ...