Bosch domină clasamentul european al furnizorilor de componente auto

Concurența dintre cei mai puternici furnizori de piese, componente și software pentru vehicule a crescut în 2023, diferența dintre primele două companii din clasament fiind cea mai redusă de până acum.
Robert Stan - lun, 29 iul. 2024, 22:13
Bosch domină clasamentul european al furnizorilor de componente auto

Grupul Bosch a reușit să se mențină și în 2023 pe prima poziție a clasamentului celor mai puternici furnizori auto de pe piața europeană, însă diferența față de locul al doilea a scăzut puternic.

Astfel, Bosch a încheiat anul trecut cu vânzări de 22,86 de miliarde de dolari în Europa, în timp ce totalul ZF Friedrichshafen în regiune a fost de 21,62 de miliarde de dolari. Pentru comparație, în 2022, Bosch avea vânzări de 19,58 de miliarde de dolari, iar ZF de 17,98 de miliarde. Un calcul simplu arată că diferența dintre locul întâi și cel de-al doilea a scăzut de la 1,60 de milirarde de dolari la doar 1,24 de miliarde de dolari. În ciuda creșterii concurenței la vârful clasamentului, trebuie ținut cont că grupul Bosch este lider al clasamentului încă din anul 2000.

Având vânzări în creștere și perspective pozitive, în ciuda climatului economic volatil, ambele grupuri germane au importante activități în România. Bosch, care vizează la nivel mondial o creștere medie anuală între 6% și 8%, cu o marjă de cel puțin 7%, este prezent de 30 de ani în România și are aproximativ 10.520 de angajați în șase entități. Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare cu activități la Cluj, București și Sibiu și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie, la Timișoara. În București, Bosch operează un birou de vânzări pentru produsele sectoarelor Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. În plus, o filială a BSH Hausgeräte GmbH, activă pe piața electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, în capitala țării.

În același timp grupul ZF Friedrichshafen AG deține în România cinci entități industriale și un centru de cercetare, toate cumulând peste 5.000 de angajați. La Timișoara se află BEESPEED Technical Engineering Center, dar și fabrica TRW Automotive Safety Systems care are în subordine trei centre de producție la Oravița, Lupeni și Marghita. Totodată, la Roman se află și uzina TRW Airbag Systems S.R.L..

Revenind la clasamentul celor mai puternici furnizori de piese, componente și software pentru vehicule, poziția a treia este ocupată de canadienii de la Magna International, ale căror vânzări s-au majorat de la 14,29 de miliarde de dolari în 2022 până la 16,22 de miliarde în 2023. Și această companie este prezentă în România având aici patru unități de producție și cercetare-dezvoltare care înglobează peste 1.300 de angajați.

Pe locul al patrulea în clasamentul european al furnizorilor auto se află grupul Continental, cu vânzări de 13,80 de milairde de euro pe continent, în creștere de la 11,94 de miliarde de euro. Cel mai mare angajator din industria auto românească, grupul Continental a investit în activitățile sale locale, între 1999 și 2023, peste 2,3 miliarde de euro. Doar anul trecut, grupul german a investit în România 100 de milioane de euro, iar numărul său de angajați a urcat la 20.300. Continental deţine cinci unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București.

Top 5 european al furnizorilor auto este încheiat de Forvia. Acest nou grup, format în 2022 prin unificarea afacerilor Faurecia cu cele ale Hella, doi furnizori cu tradiție, a realizat în 2023 vânzări de 12,85 de miliarde de euro în Europa. În România, grupul Forvia deține cinci fabrici Faurecia – la Tălmaciu, Craiova, Mioveni, Râmnicu Vâlcea, Căţeasca și patru centre de cercetare-dezvoltare, dar și uzinele Hella la Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova.

Cumulat, furnizorii auto aflați în Top 50 european au realizat în 2023 vânzări în creștere cu 15% față de 2022, ajungând la 258 de miliarde de dolari. 2023 a fost al treilea an consecutiv în care vânzările totale ale primilor 50 de furnizori s-au majorat.

La nivel mondial, clasamentul furnizorilor auto este condus tot de Bosch (55,89 de miliarde de dolari), pe locul doi s-a clasat ZF Friedrichshafen (49,71 de miliarde de dolari), iar pe trei Magna International (42,79 de miliarde de dolari). Top 10 mondial este completat, în ordine, de CATL (41,65 de miliarde de dolari), Denso Corp. (40,72 de miliarde de dolari), Hyundai Mobis (36,96 de miliarde de dolari), Aisin Corp. (32,69 de miliarde de dolari), Continental (28,74 de miliarde de dolari), Forvia (28,21 de miliarde de dolari) și Lear Corp. (23,46 de miliarde de dolari).

Citește și:
– Parteneriatul Forvia – BYD, extins la uzina din Ungaria a producătorului chinez
– Leoni, cu 12.000 de angajaţi în România, concediază 10% din personalul fabricilor din Bistrița din cauza scăderii comenzilor pentru mașini electrice

 

Te-ar mai putea interesa și
Zanzibar, cel mai nou paradis imobiliar. Românii investesc în vile pe apă, care se închiriază cu 700 de dolari/noapte
Zanzibar, cel mai nou paradis imobiliar. Românii investesc în vile pe apă, care se închiriază cu 700 de dolari/noapte
Arhitecții Sebastian Mîndroiu și Radu Călin, fondatorii studioului de arhitectură PickTwo, specializat în design pentru industria HoReCa, nu sunt doar proiectanții unui complex de vile în......
Cancelarul Scholz consideră că a sosit momentul să fie intensificate eforturile pentru pace în Ucraina
Cancelarul Scholz consideră că a sosit momentul să fie intensificate eforturile pentru pace în Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a estimat, într-un interviu acordat duminică postului ZDF, că a sosit momentul intensificării ...
O dronă rusească s-a prăbuşit în Letonia
O dronă rusească s-a prăbuşit în Letonia
O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri ...
Aproape două treimi dintre gospodării erau conectate, anul trecut, la un sistem individual de încălzire
Aproape două treimi dintre gospodării erau conectate, anul trecut, la un sistem individual de încălzire
Aproape două treimi dintre gospodăriile din România erau conectate, anul trecut, la un sistem individual de încălzire, ...