Capacitatea fotovoltaică a crescut anul trecut cu 87% la nivel global și a ajuns la 1.600.000 MW. Este vizată o rată de creștere de un milion MW în fiecare an

Capacitatea totală instalată în energie fotovoltaică din întreaga lume a crescut cu 87% în 2023 față de nivelul din 2022, ceea ce a dus capacitatea totală la nivel mondial la 1,6 TW, potrivit unui raport al Solar Power Europe.
Mihai Nicuţ - sâm, 22 iun. 2024, 16:20
Capacitatea fotovoltaică a crescut anul trecut cu 87% la nivel global și a ajuns la 1.600.000 MW. Este vizată o rată de creștere de un milion MW în fiecare an

Tehnologia fotovoltaică a continuat să depășească alte surse de energie regenerabilă în termeni nominali, reprezentând 78% din totalul instalărilor de capcacitate de energie regenerabilă la nivel mondial în 2023, potrivit aceleiași surse

În 2023, la nivel global s-a adăugat 447 GW de capacitate solară, față de cei 239 GW instalați în 2022. Până la sfârșitul acestui an, capacitatea totală ar putea urca la 2 TW, potrivit raportului anual Global Market Outlook for Solar Power 2024-2028, realizat de SolarPower Europe.

Noile capacități instalate anul trecut ar putea acoperi consumul anual combinat de electricitate al Suediei, Olandei, Belgiei, Finlandei, Republicii Cehe, Austriei, Portugaliei și Greciei, potrivit SolarPower Europe.

„Lumea a intrat cu adevărat în era solară. Cerul nu mai este limita”, a declarat Walburga Hemetsberger, director executiv al SolarPower Europe. „Cât de departe poate ajunge energia solară va fi determinat de accesul echitabil la finanțare la nivel mondial și de voința politică de a oferi sisteme energetice flexibile, adaptate la realitatea regenerabilă”, a precizat aceasta.

Ponderea energiei solare în noua capacitate de energie electrică din surse regenerabile a crescut cu 12 puncte procentuale, ajungând la 78% în 2023. În 2021, aceasta se ridica la 56%, potrivit raportului.

Până în 2028, rata anuală de creștere a energiei solare ar putea ajunge la 1 TW, cu condiția să fie asigurată finanțarea necesară și flexibilitatea sistemului energetic, prin capacități mari de de stocare. Pentru a atinge obiectivul global de triplare a surselor regenerabile de energie până în 2030, este necesar să se investească 12. 000 de miliarde USD la nivel mondial, estimează  SolarPower Europe.

Cele mai mari 10 piețe pentru fotovoltaice

În ceea ce privește creșterea din 2023, până la 80% din instalările de noi capacități fotovoltaice au fost în 10 țări, care sunt în general economii avansate. China a dominat creșterea energiei solare în 2023, reprezentând 57% din totalul instalațiilor noi puse în funcțiune  Capacitatea sa fotovoltaică cumulată a urcat la 656 GW la sfârșitul anului 2023, de la circa 400 GW în 2022.

Potrivit SolarPower Europe, clasamentul este disproporționat. „În timp ce numărul piețelor solare avansate – care instalează cel puțin 1 GW anual – a crescut în 2023, ajungând la 31 de țări, față de 28 în 2022, pe listă nu se regăsesc foarte multe economii emergente”, a precizat organizația.

Statele Unite au înregistrat cel mai bun an pentru energia solară, instalând 32,4 GW în 2023, o creștere de 48% față de 2022. În Europa, Germania a preluat conducerea clasamentului de la Spania, cu 15 GW de energie solară adăugată în 2023, față de 7,4 GW în 2022.

Printre celelalte piețe solare consacrate, Spania a adăugat 8,9 GW, urmată de Italia (5,2 GW), Țările de Jos (4,9 GW), Polonia (4,6 GW) și Franța (3,2 GW). În același timp, alte câteva țări europene au depășit pragul anual 1 GW instalat, inclusiv Turcia (2,7 GW) și Austria (2,7 GW), cu rate de creștere impresionante, de 69% și, respectiv, 166%.

Creșterea energiei solare în UE în 2023 a fost de 50%

În ansamblu, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 50% anul trecut, 26 din cele 27 de state membre instalând mai multă energie solară decât în anul precedent. Printre piețele europene din afara UE, Regatul Unit și Elveția și-au continuat, de asemenea, tendința ascendentă, înregistrând o creștere de 1,8 GW și, respectiv, 1,5 GW.

În România, anul trecut au fost puse în funcțiune capacități în fotovoltaic de 496 MW, potrivit datelor ANRE

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Turcii de la Ozaltin domină din nou topul constructorilor de șosele de mare viteză din România, cu lucrările la "Autostrada Ford Otosan". Pe podium se mai află constructorii loturilor 1 și 2......
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi în timpul summitului european că blocul comunitar ...
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările de vehicule electrice (EV) ale Zeekr au crescut semnificativ anul trecut în Rusia, grupul chinez depăşind ...
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour România anunță că își continuă investițiile în formatul Market prin deschiderea unui nou supermarket în ...