Carpatair a intrat în insolvenţă

Compania aeriană Carpatair a intrat de ieri în insolvenţă. Tribunalul le-a admis cerearea, cu intenţia de a urma un proces de reorganizare judiciară.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 10:07
Carpatair a intrat în insolvenţă

Tribunalul Timiş a admis ieri cererea de intrare în insolvenţă a companiei aeriene Carpatair, singura companie românească de linie cu capital privat. Urmează un proces de reorganizare judiciară. 

Cauzele deciziei luate de compania aeriană  sunt legate în principal de existenţa unor litigii împotriva Aeroportului Timişoara având ca obiect activităti anticoncurenţiale investigate în prezent de Comisia Europeana dar şi de instanţele şi autoritătile naţionale, daunele estimate depâşind 30 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei.

În timpul procesului de reorganizare, compania va continua o activitate comercială normală, iar conducerea companiei va fi asigurată de actuala echipă de management condusa de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat.

ECONOMICA.NET scria la începutul acestei luni despre faptul că mai multe zboruri operate de compania Carpatair au fost suspendare temporar, până la sfârşitul lunii martie. Astfel, În perioada 24 ianuarie şi sfârşitul lunii martie, zborurile din România ale Carpatair vor fi suspendate, aşa cum reiese din orarul de zbor al companiei, disponibile online pe website.

Detalii aici

Carpatair a suspendat zborurile din România până la sfârşitul lui martie

Compania a fost înfiinţată în 2000 de către un fost pilot de MIG, Nicolae Petrov. Anul trecut însă, Carpatair  şi-a schimbat acţionariatul, Petrov atrăgând în acţionariatul companiei mai mulţi oameni de afaceri elveţieni, dar şi pe pe unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Ingvar Kamprad de la IKEA. Astfel, Petrov mai deţinea la finalul anului trecut doar 12,8% din companie (2,8% direct şi 10% indirect prin firma Air Service), jumătate faţă de cât controla în prima parte a anului trecut.

În 2012, Carpatair a avut afaceri de 245 milioane de lei (55,6 milioane de euro) şi pierderi de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Faţă de anul 2011, afacerile s-au redus cu 17%, iar pierderile au crescut de patru ori.

Te-ar mai putea interesa și
Holcim – Acţionarii gigantului elveţian au aprobat scindarea diviziei din America de Nord
Holcim – Acţionarii gigantului elveţian au aprobat scindarea diviziei din America de Nord
Acţionarii producătorului elveţian de ciment Holcim au aprobat miercuri separarea şi scindarea diviziei care regrupează afacerile Holcim din America de Nord, într-o tranzacţie menită să......
Autostrada Unirii A8: Turcii de la Ozaltin, desemnați câștigători pe lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni
Autostrada Unirii A8: Turcii de la Ozaltin, desemnați câștigători pe lotul Miercurea Nirajului – Sărățeni
O asociere condusă de constructori turci a fost declarată, astăzi, de CNAIR câștigătoarea licitației pentru construcția ...
Desfășurarea de avioane cu arme nucleare franceze nu va aduce securitate în Europa – Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin
Desfășurarea de avioane cu arme nucleare franceze nu va aduce securitate în Europa – Dmitri Peskov, purtător de ...
Eventuala desfășurare de avioane franceze dotate cu arme nucleare în Europa - posibilitate evocată cu o zi în urmă ...
Românii, printre europenii care muncesc cel mai mult în Uniunea Europeană
Românii, printre europenii care muncesc cel mai mult în Uniunea Europeană
Durata obișnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea ...