Câţi bani au reuşit marii retaileri să facă din magazinele alimentare online

Încă la început pe piaţa românească, retailul alimentar online este printre segmentele pentru care analiştii prognozează printre cele mai mari creşteri anuale în perioada urmăroare. Anul trecut vânzările au depăşit 3,2 miliarde de lei.
Alina Stanciu - lun, 01 aug. 2016, 21:06
Câţi bani au reuşit marii retaileri să facă din magazinele alimentare online

Prezenţa comercianţilor alimentari în mediul online devine tot mai importantă şi generează celor care au făcut deja acest pas venituri tot mai mari, arată o analiză realizată de compania de cercetare Euronomitor remisă ECONOMICA.NET. Anul trecut, magazinele virtuale au adus comercianţilor alimentari peste 3,2 miliarde de lei (741,2 milioane de euro, fără taxe), adică în jur de 4,7% din total piaţă alimentară. Creşterea anuală este accelerată, astfel că, în 2013 – anul în care retailerul francez Carrefour a făcut în premieră pasul către mediul online, iar Cora a lansat un serviciu hibrid prin care clienţii puteau comanda online şi ridica marfa dintr-un drive – vânzările în spaţiul virtual s-au cifrat la 2,2 miliarde de lei. În 2014, vânzările au ajuns la 2,7 miliarde de lei. 

„Comerţul alimentar online a luat avânt în România, pornind de la cifre foarte mici, pe măsură ce numărul posesorilor de telefoane inteligente, tablete şi laptopuri creşte. Uitându-se la succesul pe care l-a avut comerţul alimentar online în alte state europene, liderii pieţei de retail din România continuă să investească în platforme online şi să îşi concentreze atenţia pe dezvoltarea şi punerea în aplicare a unor strategii omni-channel”, se arată în raportul Euromonitor.

Cine se bate pe o piaţă în creştere 

În momentul de faţă, jocul din online se poartă în cinci, primii paşi în această direcţie fiind făcuţi în 2012 de către Metro Cash&Carry. Filiala din România a fost desemnată atunci să implementeze un prim proiect pilot – un magazin online dedicat produselor de papetările, birotică, electronice, electrocasnice, IT, curăţenie şi protocol – care să fie ulterior replicat pe pieţe precum Olanda şi Polonia. Ulterior, magazinul virtual s-a dezvoltat şi conţine aproape toată gama de produse din magazin, inclusiv produse alimentare.

Au urmat Carrefour şi Cora, în urmă cu trei ani.

Există, de asemenea, modelele puse în aplicare de Mega Image şi Selgros începând cu 2014. Cei doi retaileri au preferat să se dezvolte prin intermediul unor parteneriate, astfel că retailerul belgian cu cel mai mare lanţ de supermarketuri din Bucureşti vinde online pe platforma eMAG Marketplace, în timp ce retailerul cash&carry a încheiat un parteneriat cu magazinul online megamarket.ro.

Lipsesc însă din peisajul online trei jucători importanţi: Kaufland, liderul pieţei din România, discounterul Lidl şi Auchan.

„Comerţul online va creşte în importanţă în rândul celor mai importanţi jucători din industria alimentară în următorii patru ani. Companii precum Carrefour vor beneficia de prezenţa timpurie pe această piaţă, în vreme ce lanţurile care nu au încă o astfel de ofertă, precum Kaufland, ar putea realiza că este nevoie să fie prezenţi pe această piaţă pentru a putea fi competitivi”, se arată în raportul Euromonitor.

De ce este oportun să intri în online

Mediul online poate oferi oportunităţi importante în momentul de faţă mai ales retailerilor care operează formate mari de magazine, putând astfel contracara expansiunea magazinelor de proximitate. Mai mult, serviciile pot atrage clienţii care locuiesc în zonele limitrofe ale marilor oraşe. „Cota noastră de piaţă este influenţată de faptul că nu suntem peste tot. (…) Prin online orizontul nostru s-a extins. Clienţii ne percep atât ca un retailer online, cât şi ca un retailer ce face parte dintr-o reţea”, explica managerul Cora Pantelimon, în momentul extinderii serviciilor de livrare la domiciliu.

Experţii Euromonitor apreciază însă că retailerii trebuie să îşi optimizeze în permanenţă platformele pentru device-uri mobile, acest segment urmând a avea cea mai mare creştere. „Retailerii vor trebui să îi lase pe clienţi să navigheze prin listele de cumpărături fără a fi nevoiţi să îşi creeze mai întâi un cont de utilizator. Mulţi se simt descurajaţi de faptul că trebuie să se logheze înainte de a putea verifica produsele de pe site şi preţurile lor. De asemenea, este foarte probabil ca mulţi consumatori să verifice lista de produse de pe telefoane înainte de a merge la cumpărături în magazine”, spun specialiştii Euromonitor.

Cine se pregăteşte să intre pe online

Următorul care ar putea face pasul spre mediul virtual ar putea fi Kaufland. Grupul din care face parte liderul pieţei din România este în plin proces de implementare a unui proiect online cu implicaţii pe toate pieţele în care operează. Astfel, Kaufland ar putea vinde online în România începând cu finele lui 2017.

În ceea ce priveşte planurile Auchan, retailerul francez şi-a declarat interesul pentru acest segment de mai mulţi ani, dar nu a anunţat nimic concret. 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...