Pe de altă parte, în 35% din gospodăriile din România există două televizoare, în 30% un număr de 3 televizoare şi în 15% sunt mai mult de 4 televizoare. Numai în 20% dintre gospodării există un singur televizor.
La nivel comparativ cu ţările din regiune, datele statistice arată că, în Bulgaria, în 38% dintre gospodării există două televizoare, în 29% dintre gospodării există 3 televizoare şi în 20% un singur televizor. În acelaşi timp, în Moldova, în 44% dintre gospodării există un singur televizor, în 42% sunt două televizoare şi în doar 10% există 3 televizoare.
În privinţa opţiunilor pentru tipul de conexiune şi furnizorul de programe TV, cercetarea de specialitate arată că un sfert dintre respondenţii din România au o singură variantă în zona în care locuiesc şi doar 14% au ales modul de conectare în funcţie de preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp, raportul preţ/calitate este relevant pentru 10% dintre cei chestionaţi, în timp ce pentru 8% dintre români preţul pentru pachetele de servicii nu este perceput ca fiind important.
Prin comparaţie, în Bulgaria primează cel mai bun raport calitate/preţ cu 42%, urmat de cel mai bun preţ pentru pachet pe servicii televiziune plus telefonie şi/sau internet), în proporţie de 30%, respectiv cea mai bună calitate (21%). Totodată, în Republica Moldova, 20% dintre respondenţi consideră că actualul furnizor este singura lor opţiune, în timp ce 17% aleg cel mai bun raport calitate/preţ.
Studiul TVCI din acest an evidenţiază faptul că, în proporţie de 40%, românii sunt dispuşi să plătească un abonament cu 24 până la 33 lei mai scump pentru un supliment de 5 până la 10 canale HD. În acest context, tinerii sunt mai interesaţi de oferta HD, două treimi dintre cei cu vârsta între 18 şi 34 de ani fiind dispuşi să plătească în plus pentru HD, ceea ce evidenţiază o importantă oportunitate de creştere pentru canalele TV locale care doresc să investească în conţinutul HD relevant pentru telespectatori.
De asemenea, 66% dintre respondenţi acordă atenţie ofertei HD când analizează ofertele furnizorilor de servicii TV, cu accent pe filme şi seriale TV, ştiri şi documentare. Consumatorii români sunt la curent cu evoluţiile tehnologiei şi acest lucru se reflectă în caracteristicile şi soluţiile tehnice pe care le caută, dacă doresc să îşi schimbe furnizorul de servicii TV. Facilităţile care, pe lângă preţ, ar reprezenta un plus pentru furnizorii telecom, includ ‘acces online de pe dispozitive mobile fără costuri suplimentare’ (23%) şi video la cerere – VoD (20%).
Cercetarea arată, în acelaşi timp, că, în Republica Moldova, principalele criterii de alegere sunt: numărul de canale oferite (22%) şi convingerea că nu au altă opţiune (22%). Diferenţe majore în motivaţia alegerii se remarcă în Bulgaria unde primează calitatea (27%) şi apoi numărul de canale oferite (22%).
La nivel de preferinţe TV, românii se declară fani ai canalelor de audienţă generală, urmate de posturile de ştiri şi de filme documentare. În topul posturilor TV preferate, ProTV îşi păstrează poziţia de lider pentru audienţa generală, cu 62% dintre opţiuni. Pe locurile 2 şi 3 se regăsesc Antena 1 şi Kanal D.
În Bulgaria, filmele şi serialele sunt în topul preferinţelor pentru vizionare în HD, similar cu rezultatul din România, urmate de documentare (40%), sport şi ştiri (35% fiecare). Totodată, moldovenii în proporţie de 76% nu au auzit de tehnologia HD, astfel că nu putem considera relevante preferinţele de vizionare în HD în funcţie de conţinut.
În ceea ce priveşte timpul petrecut în faţa televizorului, românii sunt mari fani, atât în timpul săptămânii, cât şi în week-end. De luni până vineri, aproape jumătate dintre români urmăresc 2-3 ore de programe TV pe zi. Pe durata weekendului, procentajul scade la o treime, iar 7% dintre ei nu privesc deloc la TV pe durata week-end-ului.
La nivel comparativ, 44% dintre bulgari petrec la televizor între două şi trei ore pe zi în timpul săptămânii, iar 31% între 4 şi 6 ore pe zi. În week-end, 38% petrec 4-6 ore în faţa televizorului, iar 27% petrec maximum 3 ore. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre moldoveni (53%) stau între două şi trei ore zilnic în faţa televizorului, iar 16% petrec 4 până la 6 ore. La sfârşitul săptămânii, 33% dintre moldoveni au spus că îşi petrec timpul liber la televizor 2-3 ore, iar 28% dintre ei, între 4 şi 6 ore.
Studiul ‘Indicele de consum TV în România – TVCI România’ a fost realizat de Mercury Research pentru Astra România la finalul lunii aprilie 2016 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 400 de persoane cu vârste peste 18 ani, utilizatori de servicii de televiziune. Marja de eroare a studiului este +/- 5%, cu un nivel de încredere de 95%.
SES (simbol bursier SESG la Bursa Euronext Paris şi Bursa de Valori Luxemburg) este un operator, de talie mondială, de sateliţi, care operează o flotă de peste 50 de sateliţi geostaţionari. Compania oferă soluţii de comunicaţii prin satelit radiodifuzorilor, funizorilor de conţinut şi celor de internet, operatorilor de telefonie fixă şi mobilă, cât şi pentru companii şi organizaţii guvernamentale din întreaga lume.
Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD) a organizat, miercuri, la Bucureşti, cea de-a VII-a ediţie a International Digital Forum, eveniment la care şi-au dat întâlnire reprezentanţi ai sectorului de business, precum şi ai autorităţilor centrale în domeniu.