Statul român a încasat 78,4 milioane de lei, circa 18 milioane de euro, pe redevenţa colectată în primul semestru al acestui an de la firmele care exploatează resursele minerale de subsol ale României, potrivit datelor oferite de Agenţia de Resurse Minerale.
Circa jumătate din această sumă, 36 milioane de lei, reprezintă redevenţa colectată de la firmele ce exploatează roci utile (argilă comună, andezit industrial şi de construcţii, calcar industrial şi de construcţii, diabaz, nisip şi pietriş, şisturi verzi ). Printre firmele din acest domenu de la care s-a colectat redevenţa sunt Cemacom Cluj-Napoca, Lafarge Agregate Betoane Bucureşti, Somaco Construct Constanţa sau Cariera de Piatra SRL Arad.
Următoarea redevenţă minieră ca valoare este cea pe exploatările de lignit. În primele şase luni ale anului, s-au colectat 26 de milioane de lei de la o singură firmă, Complexul Energetic Oltenia.
La categoria ape minerale şi carbogazoase, ANRM a colectat o redevenţă de 11, 77 milioane de lei, cel mai mare plătitor fiind compania Societatea Naţională a Apelor Minerale Bucureşti.
Minereul de cupru a adus la ANRM 2,9 milioane de lei de la compania de stat Cupru Min Abrud iar huilă, cel mai puţin, 1,84 milioane de lei, singurul plătitor fiind Complexul Energetic Hunedoara.
Redevenţele pe care România le încasează din concesiunea exploatărilor de resurse minerale sunt de şapte ori mai mici decât cele petroliere. Astfel din ţiţei şi gaz, ANRM a încasat 570 de milioane de lei în primuls emestru al acestui an. De departe, cei mai importanţi plătitori sunt Petrom şi Romgaz.