Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

Programul Prima Casă 5 este pe final. Băncile au dat, în total, 77.000 de credite prin programul guvernamental, pentru continuarea cărui nu există certitudini, ci doar promisiuni electorale.
Mihai Banita - mar, 20 nov. 2012, 22:19
Mai sunt bani pentru 2.500 de locuinţe din Prima Casă. E cazul să te grăbeşti?

„În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro. Rata de default în cadrul programului este de 0,1%”, spun reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, la solicitarea ECONOMICA.NET, date valabile la 8 noiembrie.

În septembrie, George Pană, director executiv coordonator FNGCIMM, spunea că băncile mai au la dispoziţie 320 de milioane de euro până la sfârşitul acestui an pentru creditele acordate în acordate în cadrul programului Prima Casă.

Practic, în două luni, numărul de credite acordate prin Prima Casă a crescut cu 5.000, iar sumele totale împrumutate cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Din plafoanele de garanţii acordate băncilor, mai sunt disponibile credite garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ar putea fi cumpărate în jur de 2.500 de locuinţe la un preţ mediu de 40.000 de euro. Astfel, plafonul s-ar putea termina înainte de finalul anului, dat fiind ritmul din lunile anterioare, când s-au dat 2.500 de credite pe lună – practic, totalul disponibil pentru întreaga perioadă cuprinsă între 9 noiembrie şi 30 decembrie.

Acest program se încheie în acest an, însă Uniunea Social Liberală a promis în programul de guvernare să facă o nouă ediţie în 2013.

Deşi nu se face nicio precizare în privinţa monedei în care se vor acorda finanţări prin Prima Casă 5, semnele arată că programul se îndreaptă exclusiv spre finanţarea în lei. Reglementările din ultima vreme venite din partea băncii centrale, precum şi faptul că Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a permis băncilor să introducă în ofertă creditele în lei prin Prima Casă, arată că viitorul programului ar putea fi în moneda locală.

Cel mai puternic semnal a venit din partea Băncii Comerciale Române, liderul pieţei de credite ipotecare din România, care a trecut la finanţarea exclusivă în lei, inclusiv prin Prima Casă.

Costurile finanţării în lei sunt însă cu mult mai mari decât cele ale finanţării în euro, astfel că eliminarea riscului valutar pentru astfel de credite este foare scumpă.

Aşa cum am arătat într-un articol precedent, trecerea de la creditul de casă în euro la cel în lei va încărca, practic, factura debitorului cu preţul unei noi locuinţe, doar din diferenţele de dobândă. De asemenea, va fi mult mai greu pentru cei cu venituri mici să se califice la un astfel de credit.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...