Ce mari probleme are OTP, proaspătul cumpărător al băncii Millennium din România

OTP Bank, care tocmai a cumpărat Millennium Bank de la portughezii de la BCP, are un acţionar care stă pe jar în Ungaria, aşteptând implementarea unei decizii prin care trebuie să restutuie sute de milioane de euro clienţilor. În România, de asemenea, OTP Bank se află într-un litigiu pe clauze abuzive cu statul care ar putea duce la returnarea unor sume importante de banci către clienţii persoane fizice.
Mihai Banita - mie, 30 iul. 2014, 21:01
Ce mari probleme are OTP, proaspătul cumpărător al băncii Millennium din România

OTP Bank România a anunţat ieri că a cumpărat Millennium Bank, sucursala din România a portughezilor de la BCP, pentru 39 de milioane de euro. Prin această tranzacţie, mica bancă OTP sare în topul băncilor de pe locul 17 pe 11.

Având în vedere achiziţia recentă, prezintă cititorilor problemele legale cu care OTP se confruntă în Ungaria şi România, generate de contractele de credit.

Justiţia maghiară a luat la puricat contractele băncilor

Guvernul de la Budapesta nu este prea prietenos cu băncile, dar dincolo de sistemul de taxare ridicat, acesta nu a lovit atât de direct sistemul bancar, cum s-ar putea crede. A făcut-o, în schimb, justiţia. Băncile maghiare au fost lovite de valuri de procese, după ce în perioada de dinaintea crizei au dat foarte multe credite în valută, îndeosebi în franci elveţieni. Dar nu moneda creditelor a fost mărul discordiei, ci prevederile contractuale. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat recent într-o cauză trimisă din Ungaria asupra corectitudinii practicării unei marje între cursul de vânzare şi cel de cumpărare al băncii la creditele în valută. Curtea Supremă de la Budapesta, pe spatele deciziei CJUE, a decis că băncile au procedat greşit atunci când au cerut clienţilor să plătească ratele la un curs umflat. Asta pentru că deşi au acordat credite în forinţi, la dobânzi de franci elveţieni, acestea au cerut ca plata ratelor să se facă la cursul de vânzare al băncii pentru valuta respectivă, din care, spune instanţa, a obţinut un câştig nejustificat. Rezultatul este acela că ratele clienţilor au fost umflate de-a lungul timpului cu procente semnificative, de 6-10%.

OTP Bank este cea mai mare bancă din Ungaria şi va fi cel mai greu lovită de decizia justiţiei. Dar asta nu este totul, banca maghiară trebuie să mai plătească şi pentru utilizarea unor clauze abuzive în contractele de creditare, care, de asemenea, au mărit costurile suportate de clienţi. Aceasta a modificat unilateral dobânzile creditelor, deşi nu avea dreptul să o facă, au stabilit instanţele.

Potrivit calculelor Erste Bank,,care are, de asemenea, probleme cu sucursala din Ungaria, OTP va trebui să restituie clienţilor între 137 şi 147 de miliarde de forinţi (440 – 470 de milioane de euro). Suma de mai sus nu include şi banii pe care banca nu îi va mai încasa în viitor ca urmare a denunţării clazelor contractuale.

Presa maghiară estimează la 900 de miliarde de forinţi (2,9 miliarde de euro) sumele pe care băncile trebuie să le restituie clienţilor în perioada următoare.

Export de clauze

OTP şi-a exportat practicile contractuale şi în România. Deşi aici a acordat credite în franci şi euro direct în valuta creditului, şi nu printr-o operaţiune aparentă de swap, ca în Ungaria, OTP are probleme cu calculul dobânzilor şi comisioanelor din contractele încheiate cu consumatorii.

OTP a fost una dintre băncile care înainte de 2010 a trecut în contracte o prevedere prin care îşi arogă dreptul de a modifica unilateral nivelul dobânzilor, deşi în aceleaşi contracte preformulate făcea referire la indicatori de piaţă precum Libor/Euribor.

Nu numai că a pus în contract clauza respectivă, dar a s-a şi folosit de ea. Astfel, în timp ce dobânzile de pe piaţa intrebancară scădeau, OTP creştea dobânzile clienţilor.

ECONOMICA.NET a prezentat mai multe cazuri ale clienţilor loviţi de practicile băncii. În speţa care poate fi consultată în link, trei clienţi ai băncii au câştigat un proces prin care instanţa a stabilit ca dobânda contractului să fie calculată în funcţie de Libor şi nu discreţionar. Banca a fost silită să restituie clienţilor banii încasaţi în mod abuziv şi să reducă dobânda de la 7% la 3%.

OTP este o bancă cu un număr mare de procese raportat la cota sa de piaţă de puţin peste 1%. Dar problemele băncii nu se opresc la clienţii care au dat banca în judecată.

Banca cu acţionariat maghiar este una dintre cele opt bănci cu care Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are litigii pe rol, care s-ar putea încheia cu eliminarea mai multor clauze din contractele de credit. ANPC urmăreşte să elimine din mai multe tipuri de contracte clauzele prin care banca îşi rezervă dreptul să modifice nivelul dobânzii.

Acţiunile au fost făcute după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

Procesul ANPC vs. OTP trenează la Tribunalul Bucureşti, după ce secţia de contencios-administrativ, căreia i-a fost repartizat dosarul, şi-a declinat competenţa în faţa unei secţii civile de la aceeaşi instanţă la termenul din 22 iulie. Dosarul a fost înscris pe rolul instanţei în 17 februarie.

Pentru OTP pierderea procesului cu ANPC ar putea înseamna restituirea unor sume către toţi clienţii persoane fizice care au încheiate contracte cu banca, a căror valoare nu o cunoaştem. Banca Naţională a făcut un studiu pe impactul eliminării posibilelor clauze abuzive din contractele de credit, însă nu a diseminat informaţia pentru ficare bancă în parte, şi nici măcar nu a prezentat studiul publicului.

Te-ar mai putea interesa și
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Invocând riscuri de război, Norvegia a anunţat vineri că vrea să restabilească obligaţia construirii de adăposturi antiaeriene în clădirile noi, una dintre cele circa o sută de măsuri......
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea ...
Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a votat joi pentru sancţionarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) ...
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Compania aeriană Animawings, deținută de Christian Tour, începe pe 15 ianuarie operarea primului zbor de la Cluj-Napoca ...
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Compania bulgară de distribuţie a gazelor Bulgargaz EAD a fost înştiinţată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat ...