CE Oltenia a cumpărat, cel mai recent, 150.000 de certificate de CO2 în 26 aprilie, la prețul de 47,6 euro.
Potrivit unei centralizări cu achizițiile de certificate ale CE Oltenia de pe BRM, compania a cumpărat, în total, de pe această platformă, aproape 5,5 milioane de certificate, plătind între 43,6 euro și 47,6 euro pe bucată, în medie 45,06 euro. În total, compania a plătit, pentru cele 5,48 milioane de certificate aproape 247 de milioane de euro, în cele 17 tranzacții înregistrate la BRM găsite de noi.
Iar asta nu e tot.
Potrivit datelor ANRE, CE Oltenia a avut anul trecut o cotă de 14,4% din tooată energia electrică livrată în rețele în 2020, în total 50,79 TWh. Deci producția de electricitate livrată în SEN de CEO în 2020 a fost de circa 7,3 TWh de energie electrică. Așadar, în total, compania ar trebui să facă dovada deținerii a circa 7,3 milioane de certificate la finalul acestei luni. Nu știm câte a cumpărat înainte de aceste achiziții de la BRM (5,4 milioane). Ceea ce este însă clar este că suma disponibilizată pentru a le plăti depășește și cât estimase compania în planul de restructurare și cât a primit ca ajutor de stat.
Citește și:
La începutul acestei luni, presat de timp, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a acordat un grant CEO, pentru plata certificatelor de emisii, în sumă totală de 1,18 miliarde de lei, echivalentul a 241,4 milioane de euro. Guvernul a recurs la această soluție pentru că planul de restructurare și decarbonare al companiei, întocmit anul trecut și transmis Comisiei Europene, care presupunea și el ajutor de stat, nu a fost aprobat, iar Comisia a lansat o investigație aprofundată a lui și a cerut date suplimentare.
După cum se vede, după ce a achiziționat doar 5,4 milioane de certificate din cele 7,3 (despre restul achiziției, câte certificate s-au luat, la ce preț compania nu a anunțat nimic) CEO a plătit aproape un sfert de miliard de euro (247 de milioane), mai mult decât grantul primit de la Guvern, 241 de milioane.
CE Oltenia are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW și o producţie estimată de 10 TWh în 2021.