Luna septembrie este decisivă pentru viitorul Astra Asigurări, până de curând cea mai mare societate de profil din România. Administratorul companiei, KPMG, a anunţat că a demarat procesul de recapitalizare a asigurătorului care are nevoie de un aport de aproximativ 490 de milioane de lei pentru a reintra în parametrii de solvabilitate şi lichiditate impuşi de ASF.
Într-o primă fază, adică emiterea de acţiuni echicvalente cu 70 de milioane de lei, actualul acţionar majoritar, grupul milionarului Dan Adamescu, are dreptul de preferinţă la subcriere însă ulterior el riscă să piardă definitiv controlul companiei.
Administratorul special schimbă tonul
De altfel, în ultimele comunicări către presă , KPMG şi-a chimbat radical tonul, relativ la capacitatea actualului acţionar de susţine viitorul Astra. Dacă la început, KPMG vorbea despre „sprijinul total al acţionarului” şi despre planuri de redresare care se bazează „ exclusiv” pe colaborarea cu actualul acţionar, în propspectul care anunţă subscrierea de acţiuni noi, administratorul special vorbeşte deja despre „discuţii avansate cu investitori strategici” care ar putea intra în acţionariatul Astra pentru a salva compania.
KPMG a preluat Astra asigurări la începutul acestui an după ce ASF a pus compania în administrare specială întrucât nu îndeplinea normele de solvabilitate şi lichiditate. Astra avea un deficit semnificativ în ceea ce priveşte constituirea de rezerve şi planuri de reasigurare. Raportul KPMG a constatat că firma are nevoie de un aport de capital de 490 de milioane de lei în primul an doar pentru a îndeplini în condiţii minimale normele ASF.
Tranzacţia Astra-Axa, măr al discordiei
Punerea Astra sub administrare specială a venit imediat după ce compania a anunţat parafarea unei înţelegeri cu gigantul francez Axa pentru preluarea afacerilor grupului din România. De altfel, Adamescu a legat direct cele două evenimente sugerând că cineva nu dorea ca Astra să se extindă. Contractul cu Axa, arăta Adamescu ar fi presupus o infuzie de capital de la francezi către compania românească, banii fiind suficienţi pentru a repune pe linia de plutire Astra Asigurări. Contractul cu Axa a expirat însă pe 21 iulie, după cum ECONOMICA.NET a scris în premieră, iar ASF nu a luat încă nicio decizie în ceea ce priveşte aprobarea sau respingerea tranzacţiei.
Mai mult, ASF a arătat clar că până nu se face majorarea de capital cerută de KPMG, tranzacţia cu Axa este blocată. Pe de altă parte, grupul controlat de Adamescu ar reproşa ASF, conform unor surse, că blochează redresarea Astra prin amânarea deciziei. Poziţia omului de afaceri ar fi că nu va mai investi bani în Astra atât timp cât nu are siguranţa că tranzacţia cu Axa va fi dusă la final pentru a putea beneficia de banii francezilor.
Cine vine în locul lui Adamescu
Între timp însă, administratorul special a anulat o bună parte a contractelor de asigurare încheiate de vechiul management iar Astra a raportat, pentru prima dată în ultimii 5-6 ani, o scădere substanţială a primelor brute subscrise. Altfel spus, KPMG ţine Astra la ralanti atât timp cât nici nu poate lua alte măsuri cu o societate care nu poate garanta plata daunelor conform normelor supreveghetorului pieţei. Atât timp cât Adamescu va refuza sau nu va avea capacitatea de a contribui la majorarea de capital cerută de ASF, singura posibilitate de a evita falimentul societăţii va fi atragerea unui alt acţionar.
„Partenerul strategic” despre care a vorbit atât preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, cât şi administratorul, KPMG, ar putea fi societatea poloneză PZU adică cel mai mare asigurător din Europa de Sud-Est, despre care ECONOMICA.NET a scris pe larg. Pe piaţă mai sunt vehiculate şi alte nume printre care cel al unei societăţi din China şi cel al unui asigurător recent intrat pe piaţa locală.
Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este pus sub urmărire penală pentru că ar fi cumpărat bunăvoinţa mai multor judecători specializaţi în insolvenţe de la Tribunalul Bucureşti. Adamescu a fost arestat preventiv până la începutul acestei săptămâni când instanţa a decis să înlocuiască măsura cu arestul la domiciliu. Între timp, afacerile sale sunt conduse de fiul, Alexander Adamescu, care a mai fost preşedinte al Astra în perioada în care firma încerca să se restructureze şi a mai ocupat şi poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor în perioada cea mai slabă a Pool-ului.