Ce viitor au acţiunile celor mai mari companii listate la bursă. Au făcut profit de un miliard de euro în S1

Profiturile celor mai mari companii ale ţării listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au ridicat la 4,5 miliarde de lei, în primul semestru al acestui an. Aceleaşi 16 companii luate în calcul au avut afaceri de peste 27 de miliarde de lei. Analiştii estimează deja evoluţia viitoare a acţiunilor lor.
Adrian N. Ionescu - Dum, 31 aug. 2014, 21:01
Ce viitor au acţiunile celor mai mari companii listate la bursă. Au făcut profit de un miliard de euro în S1

Valorea este concentrată în câteva companii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Sunt listate doar 16 companii cu valori de piaţă (capitalizare, în funcţie de preţul acţiunilor) echivalând cu peste 50 de milioane de euro.

Nu au fost luate în calcul fondurile de investiţii (FP şi SIF-urile),  care trăiesc din dividendele primite de la celelalte companii. FP şi SIF-urile ar adăuga 1,5 miliarde de lei la profitul cumulat ale celor de mai sus şi 2,4 miliarde lei la venituri.

Nu mai mult de trei dintre cele 16 companii au acoperit peste 72% din profitul lor cumulat pe primele şase luni ale anului şi peste 48% din cifra lor de afaceri. OMV Petrom (SNP) este deja de doi ani cunoscută drept compania cu cele mai mari profituri din istoria României.

În ciuda scăderii cu 43% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, SNP are cel mai mare profit în semestrul 1 din 2014: 1,38 miliarde de lei. O urmează Alro Slatina (ALR) cu 973 milioane de lei şi Romgaz (SNG) cu 871 milioane de lei.

În Top 10 – profituri pe semstrul 1 urmează alte mari cinci companii energetice şi două bănci. Cu două excepţii, adimistratorul reţelei naţionale de tranport de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) şi Nuclearelectrica (SNN), celelalte cinci au profituri de peste 100 de milioane de lei.

Pariuri ispititoare pe vedete

Acţiunile energetice merită cea mai mare atenţie, fie că este vorba de Romgaz (SNG) şi de OMV Petrom (SNP), fie de cele cu grad de risc mai redus, ale operatorilor magistralelor naţionale Transgaz (TGN) şi Translectrica (TEL), potrivit analiştilor de la casa de brokeraj Tradeville.

Romgaz (SNG)

Romgaz (SNG) a strălucit mulţumită procesului de liberalizare a pieţei locale. Pe primul semestru al acestui an profitul net a urcat cu 40%, atingând deja 75% din nivelul bugetat pentru tot anul”, a calculat Tradeville.

Cash-ul companiei s-a dublat până la aproape trei miliarde de lei, „ceea ce implică perspective frumoase pentru următorul dividend”.

Este de aşteptat ca „Romgaz să raporteze rezultate bune şi în a doua jumatate a anului şi atenţia investitorilor ar trebui să se concentreze asupra următorului dividend, pe care-l estimăm la 3 lei /actiune (echivalentul unui randament brut de 8,5%). Această aşteptare ar trebui să ofere un impuls pozitiv cotaţiilor SNG”, spun analiştii de la Tradeville.

Analiştii cred că SNG va avea în continuare rezultate bune în acest an, „desi autorităţile au sistat pentru moment liberalizarea pieţei de gaze pentru consumatorii industriali, preţurile la gaze, prevăzute în calendarul oficial, depăşind cotaţiile internaţionale”.

Transgaz (TGN)

Creşterile de tarife reglementate au propulsat cifra de afaceri a Transgaz (TGN) cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, iar „managementul strict al cheltuielilor din exploatare a ajutat rezultatul operational” să crească cu 23%. Fără pierderea financiară cauzată de eşecul proiectului Nabucco, profitul net ar fi crescut cu un impresionant 118%, potrivit calculelor Tradeville.

Chiar şi ajustat cu efectele acest eveniment exceptional, profitul net a reuşit să urce cu aproximativ 40%, până la 294 milioane de lei.

„Trangaz şi-a implinit deja 85% din tinta de profit pentru intreg anul si si-a imbunatatit majoritatea indicatorilor financiari, marja de profitabilitate neta sarind la 34%” spun analiştii.

Dacă nu vor avea loc „scăderi puternice pe pieţele externe, care să se facă simţite şi la BVB, urmează „o perioadă de creştere puternică pentru cotaşiile TGN până în primăvara lui 2015″, anticipează Tradeville.

Transelectrica (TEL)

Transelectrica (TEL) a confirmat, în primul semestru 2014, că „rezultatele spectaculoase de anul trecut nu au constituit un eveniment izolat” şi „că se transformă cu adevărat dintr-o companie cu profituri imprevizibile, care dezamăgeşte periodic investitorii, într-o companie clasică de utilităţi, cu rezultate stabile”, observă Tradeville.

La performanţa din acest an a contribuit şi creşterea tarifelor reglementate de la 1 ianuarie, ca şi evoluţia stabilă a cursului de schimb valutar.

Transelectrica a încheiat semestrul cu un avans impresionant al profitului net, de 120% până la 226 de milioane de lei, care a depăşit deja de două ori ţinta bugetată pentru intreg anul.

„Aşteptările noastre se îndreaptă mai realist spre un randament al dividendelor de 16%, din nou printre cele mai atractive la companiile de stat. Ca atare, deşi actiunile TEL s-au apreciat cu peste 40% in primul semestru, cea mai buna evoluţie dintre titlurile lichide de la BVB, considerăm că fundamentele solide vor continua să genereze interes la cumpărare şi nu vedem motive intrinseci pentru o corecţie puternică”, spuen Tradeville.

ANRE a aprobat o noua creştere a tarifului reglementat de la 1 iulie, „ceea ce va declanşa un nou ciclu pozitiv pentru companie”.

OMV Petrom (SNP)

Cu toate că „rezultatele OMV Petrom (SNP) au dezamăgit”, fiind în scadere încă din 2013, analiştii Tradeville nu consideră acest recul suficient „pentru a abandona ipoteza de bază privind potenţialul bun, favorabil al acţiunilor SNP”.

„Considerăm că istoricul bun al managementului companiei împreună cu rezervele masive de hidrocarburi, la care compania se pare ca va avea acces în Marea Neagră, fac din acţiunile SNP o componentă dezirabilă pentru un portofoliu bine echilibrat”.

Pariuri riscante

Banca Transilvania (TLV)

Banca Transilvania (TLV) a depăşit aşteptările. Profitul net a crescut cu 18% până la 246 milioane de lei. Banca a atins în proporţie de 51% veniturile operaţionale prevăzute în buget şi profitul brut în proportie de 48%.

Titlurile TLV apar supraevaluate din perspectiva rapoartelor preţului lor faţă de profit, multiplul P/E, „comparativ cu sectorul băncilor europene, care deţin active similare din punct de vedere valoric”, potrivit calculelor Tradeville.

Este citat consensul analiştilor consultaţi de Reuters, care indică un preţ ţintă de 1,72 lei / acţiune (în scădere faţă de cel  actual de 1,755), dar şi „estimări pe 2014 uşor mai ridicate pentru venit şi mai scăzute pentru profit comparativ cu bugetul băncii”.

Tradeville recomandă doar păstrarea titlurilor în portofoliu, dacă acestea există.

BRD – Groupe Societe Generale

Şi BRD, a doua bancă din sistem după valoarea activelor, a raportat rezultate peste aşteptări in S1 2014.

Cu toate ca venitul net bancar a fost în scădere cu 8,6% (venituri operaţionale de peste 1,2 mld. lei), profitul net aproape că s-a dublat faţă de semestrul 1 din 2013, până la 123 milioane de lei.

Consensul Reuters indică un preţ ţintă de 10,28 lei pe acţiune faţă cotaţia actuală din piaţă de 8,74 lei.

Există argumente în favoarea BRD, potrivit analiştilor Tradeville:  cotele de piaţă stabile, controlul strict al cheltuielilor operaţionale şi creşterea gradului de autonomie financiară, „însă este important să nu apară surprize neplacute în legatură cu societatea – mamă la testele de stres conduse de Banca Centrala Europeană”.

Pentru mai multe detalii, consultaţi analiza Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea ...
Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a votat joi pentru sancţionarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) ca protest faţă de mandatul de arestare emis de aceasta împotriva......
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Compania aeriană Animawings, deținută de Christian Tour, începe pe 15 ianuarie operarea primului zbor de la Cluj-Napoca ...
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Compania bulgară de distribuţie a gazelor Bulgargaz EAD a fost înştiinţată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat ...
Autostrada Bucureștiului A0: Lotul 3 Sud ar putea fi gata în mai. De la Craiova la Constanța pe drum de mare viteză la vară?
Autostrada Bucureștiului A0: Lotul 3 Sud ar putea fi gata în mai. De la Craiova la Constanța pe drum de mare viteză la ...
Lotul 3 Sud Bragadiru - Joița (17,96 km) din Autostrada Bucureștiului A0 ar putea fi finalizat cel târziu în luna mai, ...