Forţa capitalismului autohton: Cinci din cei mai bogaţi 10 români au probleme cu justiţia

Jumătate din primii zece cei mai bogaţi români sunt certaţi cu legea, arestaţi la domiciliu sau condamnaţi la închisoare. 
Economica.net - lun, 02 feb. 2015, 22:00
Forţa capitalismului autohton: Cinci din cei mai bogaţi 10 români au probleme cu justiţia

Gaze ieftine pentru Niculae, avere de peste un miliard de euro 

Ioan Niculae, 60 ani, este al doilea cel mai bogat român cu o avere estimată la 1-1,1 miliarde de euro. De trei ani, omul de afaceri este urmărit penal în dosarul Gaze ieftine pentru Niculae pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. Tot în acest dosar, Adriean Videanu, fost ministrul al Economiei, este acuzat de abuz în serviciu pentru că l-a favorizat pe Ioan Niculae, care a primit gaze la un preţ mai mic. În acest dosar mai este urmărită şi soţia lui Nicuale, dar şi apropiaţi ai acestuia. 

DIICOT a cerut pe 2 febrarie aviz de urmărire penală pentru Adrian Videanu şi Varujan Vosganian în dosarul lui Ioan Niculae.

Este a doua încercare a DIICOT de a-l aduce în faţa justiţiei pe Varujan Vosganian. Prima încercare a fost de 2 septembrie 2013, atunci când s-a primit avizul de urmările penală doar pentru Adriean Videanu, în timp ce Senatul a respins cererea de urmările în cazul lui Vosganian, care a demisionat în octombrie 2013 din fotoliul de ministru al Economiei.

Tender a denunţat-o pe Bica. Tender are o avere de peste jumătate de miliard de euro 

Ovidiu Tender, 58 ani, a fost condamnat în decembrie 2014 la 11 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul RAFO-Carom, cercetat pentru înşelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, spălare de bani şi spălare de bani în formă continuată. Omul de afaceri, ocupantul locului şase, cu o avere de 520-550 de milioane de euro, a spus că va ataca decizia instanţei. Tot în acest dosar a mai fost condamnat la 13 ani şi opt luni de închisoare şi Marian Iancu. 

Săptămâna trecută, pe 30 ianuarie, Ovidiu Tender a denunţat-o pe Alina Bica, fost procuror-şef al DIICOT, căreia i-ar fi dat mită sub formă de acţiuni printr-un intermediar. Alina Bica este acuzată că l-ar fi ajutat pe Tender să obţină o soluţie favorabilă în dosarul Carom şi cercetată penal pentru abuz în serviciu. 

Adamescu, condamnat la 4 ani de închisoare. Stă pe mai mult de 400 de milioane de euro

Cea mai recentă decizie de condamnare a unui om de afaceri a fost dată de instanţă ieri, 2 februarie. Astfel, Dan Adamescu a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare într-un dosar de corupţie privind soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.

Potrivit DNA, în decembrie 2013, Dan Adamescu a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro şi 5.000 euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa de la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb magistraţii să dispună în dosare privind procedura insolvenţei soluţii favorabile unora dintre societăţile la care era acţionar.

Adamescu are o avere de 410-430 milioane de euro şi controlează societatea Astra Asigurări, magazinul Unirea din Bucureşti şi cel din Braşov, hotelul Intercontinental, clubul de fotbal Oţelul Galaţi, darşi cotidianul România Liberă.

Arestat la domiciliu: Gruia Stoica are o avere de 400 de milioane de euro

Gruia Stoica este plasat pe locul şapte de Capital cu o avere de 410-430 de milioane de euro. Omul de afaceri este în arest la domiciliu şi acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie de 100 de milioane de euro organizată de CEO Oltenia, şi care viza prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani. Gruia Stoica este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, iar avocatul Doru Boştină – pentru trafic de influenţă.

Gruia Stoica a fost implicat în 2005 într-un dosar de evaziune fiscală, privatizare frauduloasă a firmei Transbordare Vagoane Marfă (TVM) şi implicare în activităţi de crimă organizată. Un an mai târziu, dosarul a primit neînceperea urmăririi penale (NUP).

Cine nu are probleme cu legea 

Ion Ţiriac, 75 ani, este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro, potrivit Top 300 Capital.

Un articol apărut anul trecut în ediţia online a publicaţiei germane Huffington Post arăta că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anchetează membri ai Guvernului şi ai serviciilor secrete, care ar fi luat mită de peste 60 de milioane de euro pentru a facilita EADS un contract de peste 740 de milioane de euro cu autorităţile de la Bucureşti. Pe lângă numele Elenei Udrea care apărea în acest dosar, a apărut şi cel al lui Ion Ţiriac. Printr-un comunicat de presă, omul de afaceri a negat însă orice legătură cu statul român sau EADS şi nici nu s-a început urmărirea penală de către autorităţile române.

Pe locul trei în topul celor mai bogaţi români se află fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, cu o avere de 650 de milioane de euro. Fraţii Pavăl sunt fondatorii reţelei de magazine de bricolaj Dedeman, lider pe acest segment, cu vânzări de aproximativ 2 miliarde de euro. Cei doi oameni de afaceri nu sunt urmăriţi pentru fapte penale. 

Deşi în prezent nu este cercetat, Gabriel Comănescu, 47 ani, un apropiat al fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost urmărit penal în 2012 în dosarul falimentării controlate a Petromservice. Ocupantul locul patru în Top 300 Capital, cu o avere de 600-620 de milioane de euro, a scăpat de urmărirea penală după doar o lună. În acest dosar au mai fost urmăriţi şi Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vântu, dar şi Octavian Ţurcan.

Nici ocupantul locului 5, Zoltan Teszari, 44 de ani, nu este anchetat de procurori. Discretul milionar de la Oradea, care controlează RCS&RDS, are o avere estimată la 530-560 de milioane de euro. 

Ocupanţii locului 9, fraţii Marius şi Emil Cristescu au o avere estimată de 410-420 de milioane de euro. Cu firme ce activează în industrie, producţie, gaze, turism şi imobiliare, cei doi fraţi nu sunt anchetaţi în niciun dosar. 

Iulian Dascălu, 45 ani, are o avere estimată la 400-420 de milioane de euro şi deţine Iulius Group, prin care a ridicat mai multe malluri în Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca şi Timişoara. Omul de afaceri nu este cercetat în niciun dosar, însă s-a judecat cu Arpad Paszkany, într-un dosar în care era parte vătămată. 

CITEŞTE ŞI Lista neagră a celor mai bogaţi români care au sau au avut probleme cu justiţia

Te-ar mai putea interesa și
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Norvegia vrea să restabilească obligația de construire de adăpturi antiaeriene în clădirile noi
Invocând riscuri de război, Norvegia a anunţat vineri că vrea să restabilească obligaţia construirii de adăposturi antiaeriene în clădirile noi, una dintre cele circa o sută de măsuri......
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Camera Reprezentanților a SUA a votat în favoare unei legi prin care sunt impuse sancțiuni împotriva CPI, după emiterea ...
Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite a votat joi pentru sancţionarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) ...
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Animawings concurează TAROM cu prețuri de la 55 de euro pentru un bilet dus-întors pe ruta Cluj-Napoca-București
Compania aeriană Animawings, deținută de Christian Tour, începe pe 15 ianuarie operarea primului zbor de la Cluj-Napoca ...
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Azerbaidjanul a suspendat livrările de gaze naturale către Bulgaria până pe 11 ianuarie
Compania bulgară de distribuţie a gazelor Bulgargaz EAD a fost înştiinţată de faptul că Azerbaidjanul a suspendat ...