Cei mai căutaţi specialişti din România: ce ştiu să facă şi pentru câţi bani îşi schimbă angajatorul – ANALIZĂ

"Există în acest moment în piaţă poziţii, departamente nou-create pe fondul schimbărilor actuale, şi în aceste cazuri numărul de specialişti este limitat. De exemplu, specialiştii în departamentele de risk, investiţii, mediu. Din categoria joburilor nou-create fac parte şi joburile specializate pe credite neperformante din domeniul bancar, singurele de altfel în acest domeniu care par a fi activate, sau cele de trader fie pe energie, fie pe cereale", a explicat pentru Economica.net Loreda Dragomir – Theodorescu, Country Manager România şi Bulgaria la firma de executive search Kienbaum.
Cristina Şomănescu - mie, 13 mart. 2013, 22:08
Cei mai căutaţi specialişti din România: ce ştiu să facă şi pentru câţi bani îşi schimbă angajatorul - ANALIZĂ

Care sunt cel mai greu de recrutat specialişti în acest moment, în România

„În afară de poziţiile nou-create, mai sunt şi poziţiile care au fost mereu dificil de recrutat, cum ar fi operatorii, specialiştii vorbitori de cel puţin două limbi străine exotice şi aici ma refer la operator call center care vorbeşte olandeză, bulgară şi engleză. Inginerii specializaţi în anumite domenii precum  metalurgie, matriţe, turnare, dar şi în aviaţie sau auto sunt foarte greu de recrutat. O altă categorie (greu de recrutat) care îmi vine în minte sunt joburile care implică dublă specializare, precum electrician – instalator. Un exemplu concret de specialist greu de găsit în piaţa din România şi greu de relocat din afară din cauza salariului foarte mare pe care îl avea acolo ar fi senior design engineer aircraft specializat în Catia V şi cu abilităţi de team leader”, a spus Loreda Dragomir – Theodorescu pentru Economica.net.

În sectorul industrial, inginerii care vorbesc limba germană, inginerii de vânzări buni sunt şi ei greu de recrutat de către firma de executive search Antal International, ne explică Irina Vasile, Country Manager al firmei de executive search Antal International.

Ce specialişti sunt cel mai greu de recrutat acum de Antal International

Inginerii specializaţi în oil & gas; în IT – dezvoltatorii pe anumite tehnologii precum 3G – 4G, Java şi C++, care vorbesc fluent limba germană; în pharma- cercetătorii de studii clinice; în finanţe, contabilitate, consultanţă e foarte greu de recrutat următorul profil de candidat: expert accountant cu certificare ACCA, cu experienţă solidă într-o companie din Big 4, dar şi în departamente financiar-contabile din cadrul unor firme din diverse domenii, producţie, servicii, retail. Candidatul căutat de angajatori mai trebuie să ştie şi taxe şi să fie un bun negociator. În domeniul agricol sunt foarte căutaţi product managerii cu profil tehnic şi de marketing, adică oameni specializaţi în marketing şi care au şi cunoştinţe tehnice despre produs. De asemenea, şefii de fermă care vorbesc fluent limba engleză sunt greu de găsit de recrutori, a mai spus Irina Vasile pentru Economica.net.

Ce înseamnă specialist rar pe piaţa românească

Rar înseamnă maximum trei-patru în piaţă care să corespundă unui job care să şi accepte o provocare nouă, să se şi potrivească cu eventualul angajator, să le ofere ceea ce merită, să dovedească integritate morală şi profesională”, a explicat Irina Vasile, oficialul firmei de executive search Antal, pentru Economica.net.

Ca exemplu, ingineri de forări submarine, în domeniul petrol şi gaze, cu adevărat buni şi disponibili să accepte un job, sunt maximum trei-patru în România, a explicat Irina Vasile pentru Economica.net. 

Cum sunt ofertaţi specialiştii rari. Pentru câţi bani în plus pleacă la altă companie

În realitate, companiile oferă specialiştilor rari maximum 30% peste cât câştigă, ca să plece de la actualul loc de muncă şi să vină să muncească pentru ei. Informaţia ne-a fost oferită de Irina Vasile, country manager al Antal International, jucător de top în piaţa de executive search din România. Informaţia dărâmă mitul conform căruia „specialiştii rari din piaţă schimbă angajatorul pentru foarte mulţi bani”.

„O mutare la un alt job similar într-o altă companie se face, de regulă, pentru o creştere salarială de circa 15-20%, uneori şi 30%, dar foarte rar pentru mai mult”, a spus pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.
De regulă, sunt ofertaţi în practică cu minimum 10%, ideal 20% peste salariul fix câştigat în acel moment, ne explică Irina Vasile.

Cu câteva excepţii. Iată-le

„Nu este realist ca angajaţii (n. red. specialiştii rari) să aştepte creşteri de salariu odată cu mutarea (într-o altă companie), de peste 30%, în principiu. Decât dacă include relocări de domiciliu, familie, mediu extrem de greu cu program foarte prelungit etc, depinde, dar, în medie, aceasta este piaţa din punct de vedere al practicii, nu numai în România, ci in general”, ne-a mai spus Irina Vasile.

Mit fals: headhunterul oferă candidatului peste cât e dispus angajatorul să-l plătească

„Headhunterii nu pot oferi mai mult decât alocă angajatorii pentru ei. Noi nu generam o piaţă a salariilor, întrucât nici nu am avea cum. Suntem doar intermediari în acest proces. De foarte multe ori am auzit prostia aceasta cum că headhunterii ridică artificial ofertele salariale. Nu este aşa!”, ne-a explicat Irina Vasile.

Cu toate că sunt rari, angajatorii caută performerii cu pretenţii salariale modeste

„Din cauza presiunii pe costuri dar şi necesităţii de a supravieţui în acest mediu dificil de business, angajatorii vor cei mai stabili, cei mai de încredere, cei mai experimentaţi, cei mai flexibili, cei mai „imposibil” de găsit oameni, dar cu cele mai mici pretenţii salariale”, a mai spus pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.

Expertiza nu e de ajuns. Angajatorii caută generali de criză

„În acest moment în România se caută lideri, oameni dinamici, capabili să genereze rezultate rapide, să acţioneze rapid, să îşi asume riscuri calculate şi să nu piardă timpul şi banii organizaţiilor. Se caută „generali de criză” , razboinici, luptători, cu un management bine dezvoltat al oamenilor, al riscului şi de schimbare”, a explicat pentru Economica.net Loreda Dragomir – Theodorescu.

Pentru ce salarii acceptă specialiştii rari să plece la concurenţă 

De exemplu, inginerii de explorări îşi schimbă locul de muncă pentru salarii de minimum 4.000 de euro – 5.000 de euro net pe lună, ne-a spus Irina Vasile.
Aşa cum spuneam mai sus, alt specialist foarte căutat acum pe piaţa românească este cercetătorul de studii clinice. Acesta e ofertat acum de concurenţă cu 1.200 de euro – 2.000 de euro net pe lună, în funcţie de experienţa acumulată (între 1 şi 3 ani), de certificările obţinute, de expunerea pe anumite proiecte de studii clinice cu grad de dificultate mai mic sau mai mare din diferite companii, a spus pentru ECONOMICA.NET Irina Vasile.
„Aceştia (n. red. cercetătorii de studii clinice) sunt un profil mai aparte, în care este nevoie atât de o expertiză medicală, cât şi de foarte bune competenţe organizatorice, de influenţă, colaborare, relaţionare cu persoanele implicate în domeniul farmaceutic”, ne-a mai spus Irina Vasile.

Cât oferă angajatorul din România specialistului rar în comparaţie cu cât câştigă în străinătate

Pentru poziţia de senior design Aviaţie, clientul multinaţional cu sediu în România oferea un salariu de aproximativ 2.000 de euro net, în timp ce candidaţii din străinătate câştigau pentru o poziţie similară salarii medii de 5.000 de euro net, a explicat Loreda Dragomir – Theodorescu pentru Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Ministerul Mediului anunță reluarea lucrărilor la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului, din nordul Moldovei
Lucrările la Barajul de acumulare Vârfu Câmpului vor fi reluate, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat joi în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă......
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei de cale ferată Răduleşti – Giurgiu Nord
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici și a alocat aproape 1,65 de miliarde de lei pentru electrificarea liniei ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici şi alocarea sumei de 1,649 ...
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Statele Unite resping în mod categoric decizia CPI de a emite mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav ...
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva ...
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul ...