UPDATE 17.15. Cosmote confirmă parteneriatul cu Lycamobile
„Confirmam parteneriatul intre COSMOTE Romania si unul dintre cei mai importanti operatori MVNO etnici, Lycamobile. Operatorul ofera apeluri internationale pentru peste 30 de milioane de client din 17 tari (inclusiv in Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania, unde sunt comunitati de romani numeroase)” spun reprezentanţii Cosmote.
„Prin acest parteneriat, vom putea sa deservim mai bine acest segment de clienti – romanii care lucreaza si traiesc in tarile in care operatorul Lycamobile precum si familiile si prietenii lor de acasa. Astfel, ne mentinem angajamentul de a imbunatati contant serviciile catre cat mai multe segmente de clienti, fie direct, fie prin intermediul unor parteneri experimentati, precum operatorii etnici MVNO” se arată în răspunsul Cosmote la solicitarea ECONOMICA.NET.
Surse din piață au declarat pentru ECONOMICA.NET că operatorul pe a cărui rețea va funcționa Lycamobile pe piața locală este Cosmote, viitorul Telekom România, iar compania LYCAMOBILE S.R.L a primit autorizația de furnizor de servicii de comunicații din Partea ANCOM pe data de 3 iulie 2014.
Lycamobile care operează în 17 țări la nivel mondial (Australia, Germania, Olanda, Suedia, Belgia, Irlanda, Polonia, Elveția, Danemarca, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța, Norvegia, Spania și Austria) și cu un portofoliu de peste 30 de milioane de utilizatori va fi primul MVNO care se va lansa pe piața din România.
Compania urmează să furnizeze servicii de voce și date atât pe bază de cartelă prepay, cât și pe bază de abonament și intră pe o piață unde rata de penetrare a serviciilor mobile este de peste 125%.
Un operatorul mobil virtual (MVNO) este definit ca acea entitate care furnizează servicii de comunicaţii electronice la puncte mobile, fără a deţine o licenţă proprie de utilizare a frecvenţelor radio şi fără a avea în mod necesar toate elementele de reţea şi/sau infrastructura cerută pentru a furniza servicii de comunicaţii mobile.
În ceea ce privește prețurile, operatorii virtuali ar trebui să aibă tarife mult mai scăzute în comparație cu operatorii de comunicații mobile, dar modelul de business este destul de diferit în comparație cu cei clasici, având în vedere că nu realizează investiții infrastructură.
Pe piața românească de comunicații mobile operează în acest moment, Orange, Vodafone România, Telekom România, RCS&RDS sub brandul DigiMobil, iar în curând 2K Telecom va lansa serviciile de comunicații mobile prin intermediul unei rețele 4G.
În urma atribuirii noilor licențe de comunicații mobile din 2012, doar Telekom România, RCS&RDS și 2K Telecom au acceptat să găzduiască operatorii mobili virtuali.