Certificatele energetice ale clădirilor, mai ieftine cu 50% în 2015. De ce e necesară această hârtie

Certificatul energetic este obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui aparatament sau a unei case, încă din iulie 2013. Preţurile practicate de auditorii energetici s-au redus considerabil, şi asta pentru că şi numărul auditorilor a crescut, în special în marile oraşe. ECONOMICA.NET îţi spune care sunt noile preţuri. 
Economica.net - sâm, 14 feb. 2015, 22:28
Certificatele energetice ale clădirilor, mai ieftine cu 50% în 2015. De ce e necesară această hârtie

Un certificat energetic pentru o garsonieră costa în 2012 300 de lei. Acum, auditorii energetici percep un onorariu de doar 150 de lei, se arată într-un raportul emis de Like Consulting, pentru perioada 2012-2015. 

Tarifele s-au redus şi pentru apartamentele cu două camere, astfel că, de 400 de lei, s-a ajuns la 180 de lei.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la case și clădiri. Astfel, dacă un certificat pentru o casă costa 5 lei/mp în 2012, auditorii energetici au fost nevoiţi să se adapteze la puterea de cumpărare a pieței și la concurența din ce în ce mai mare de la an la an. Pentru acest an, tariful a scăzut sub 2 lei/mp. De asemenea, și certificatele energetice pentru clădiri costă mult mai puțin în prezent, puțin peste 1 leu/mp, față de 4,5 lei/mp, cât costa în 2012.

„Chiar dacă tarifele pe care le percepeam în 2012 erau oricum mult mai mici față de cele percepute în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar și față de grila de prețuri recomandată de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România, piața ne-a obligat să scădem gradual tarifele, iar la ora actuală prețurile sunt cu peste 50% mai mici față de cele percepute în 2012″, spune Marius Adrian Pănuță, auditor energetic din cadrul Like Consulting. 

În 2011 erau atestaţi la Ministerul Dezvoltării un număr de 1.185 de auditori energetici, iar la data de 5 februarie 2015, numărul acestora a crescut la 1.533. 

Certificatele energetice sunt valabile zece ani, iar auditorii sunt obligați prin lege să facă inspecția clădirii la fața locului și nu prin telefon.

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului. Certificatul energetic va face parte din cartea tehnică a clădirii. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative.

Pentru raportul realizat de Like Consulting au fost consultați auditori energetici atestați din București, Timișoara, Iași și Cluj.

Te-ar mai putea interesa și
Dumitru Costin (BNS): România trebuie să folosească mecanisme compensatorii pentru înzestrarea armatei. Cumpăr de la tine, investeşti în economia mea
Dumitru Costin (BNS): România trebuie să folosească mecanisme compensatorii pentru înzestrarea armatei. Cumpăr de la ...
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, joi, că România trebuie să folosească mecanismele compensatorii în privinţa creşterii cheltuielilor publice din PIB......
Forbes: Averea lui Elon Musk a depășit 400 de miliarde de dolari
Forbes: Averea lui Elon Musk a depășit 400 de miliarde de dolari
Averea netă a lui Elon Musk a depăşit joi 400 miliarde de dolari, conform listei miliardarilor întocmită de revista ...
APIA a autorizat la plată peste 108 milioane de euro pentru plățile aferente anului 2024
APIA a autorizat la plată peste 108 milioane de euro pentru plățile aferente anului 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 - 12 decembrie, suma ...
Achiziția About You de către Zalando
Achiziția About You de către Zalando
Ce înseamnă această tranzacție pentru piața locală de e-commerce și regiune? Achiziția About You de către Zalando ...