CFR Marfă a efectuat în data de 26 iulie 2018 primul transport Ro-La pe relaţia Dorneşti-Giurgiu Nord Fr.- Russe, în cadrul programului finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Transportul s-a efectuat în tren complet, la întreaga capacitate, respectiv 20 de camioane au fost încărcate în cele 20 de vagoane specializatate ale trenului, au explicat pentru Economica.net reprezentanţii CFR Marfă.
Ei spun că, în perioada anterioară aprobării acestui proiect, au purtat discuţii cu reprezentanţii transportatorilor rutieri din Romania dar şi cu reprezentanţi ai transportatorilor din Ucraina, respectiv Bulgaria şi Turcia. „Având în vederea intenţiile noastre de a continua acest proiect purtăm în continuare discuţii cu companii interesate de acest serviciu din Turcia şi Ucraina- ţări nemembre UE, care au nevoie de autorizaţii de tranzit pentru a putea traversa Romania şi Bulgaria, totul cu scopul de a asigura un flux continuu de camioane în ambele sensuri”, adaugă reprezentanţii CFR Marfă.
Potrivit lor, tehnologia necesară acestui tip de transport este scumpă, motiv pentru care necesită subvenţii de aproximativ 60% pentru a acoperi diferenţele dintre costurile feroviare şi cele rutiere.
„De asemenea, se caută soluţii pentru îmbunătăţirea serviciului prin reducerea duratei unor procese impuse de acest tip de transport (de ex. reducerea timpului alocat formalităţilor administrative, etc.)”, mai spun reprezentanţii CFR Marfă.
Ei precizează că finanţarea pentru transportul Ro-La este asigurată numai pe relaţia Dorneşti-Giurgiu Nord Fr. „Punerea în circulaţie de trenuri pe alte relaţii este condiţionată de interesul pieţei dar şi de punerea la dispoziţie de fonduri accesate în alte sesiuni de finanţare”, explică oficialii CFR Marfă.
Programul Ro-La, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, stimulează trecerea transportului de marfă dinspre transportul rutier către calea ferată, în scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon de la autovehiculele de transport.
Programul se adresează tuturor operatorilor de transport feroviar din Romania, finanţarea acordată de Administraţia Fondului pentru Mediu fiind în cuantum de 60% din valoarea fără TVA a facturii emise de operatorul de transport feroviar societăţii de transport rutier pentru activităţile finanţate în cadrul acestui Program.
CFR Marfă deţine 160 de vagoane specializate pentru transportul TIR-urilor pe calea ferată şi este singurul operator feroviar de marfă din Romania care are în proprietate astfel de vagoane, realizand în perioada 2002-2006 transporturi de acest fel pe relaţia Wels (Austria) – Glogovaţ (Arad).