„Zgârie-norii” Capitalei. Care sunt cele mai înalte clădiri din Bucureşti şi cine le deţine. GALERIE FOTO

Patru din primele cinci cele mai înalte clădiri din Bucureşti sunt deţinute de bănci, fie ca sedii, cum e cazul BCR şi Raiffeisen Bank, fie au întrat în posesia lor în urma insolvenţei firmelor pe care le-au finanţat, cum este cazul Alpha Bank. O singură clădire este deţinută de o companie imobilliară, deşi iniţial clădirea trebuia să fie sediul Alpha Bank. 
Economica.net - joi, 25 dec. 2014, 11:35

1. Cea mai înaltă clădire din România se află în Bucureşti. Sky Tower este o clădire de birouri cu o înălţime de 137 de metri şi a fost înaugurată în decembrie 2012. Investiţia de 100 de milioane de euro a fost realizată de divizia de imobiliare a Raiffeisen Bank, Raiffeisen Property International, iar cel mai important chiriaş este Raiffeisen Bank.

Deşi este un punct de reper în peisajul urban din Bucureşti, iar oficialii companiei estimau că la mijlocul acestui an clădirea va fi 100% închiriată, cel mai înalt turn are un grad de ocupare de doar 60% după doi ani de la inaugurare. Cel mai recent chiriaş este 1&1 Internet Development, companie care oferă soluţii de internet, care a închiriat trei etaje.

CITEŞTE ŞI Cea mai înaltă clădire din România: Ce nu ştiai despre Sky Tower

 

2.  A doua cea mai înaltă clădire din Bucureşti este Tower Center International, deţinută integral de Globalworth, companie fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, cercetat în dosarul SIF. Clădirea a fost construită de Avrig 35 ca nou sediu pentru Alpha Bank. Probleme juridice au făcut însă ca imobilul să stea gol trei ani, după care a fost preluat de Papalekas. 

 

3. În topul celor mai înalte clădiri din Bucureşti se încadrează şi poriectul rezidenţial Asmita Gardens, cu o înălţime de 90 m. 

Proiectul Asmita Gardens, ce cuprinde şapte blocuri cu aproape 800 de locuinţe, a implicat o investiţie de 120 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro provin dintr-un credit de la Alpha Bank. Proiectul a intrat în insolvenţă, iar recent banca a intrat în posesia apartamentelor nevândute. Procesul de vânzare continuă. 

 CITEŞTE ŞI Cum se vede Bucureştiul din cel mai înalt bloc de locuinţe. GALERIE FOTO

 

4. Pe locul patru se află tot un proiect rezidenţial. Este vorba de ansamblul Doamna Ghica Plaza, proiect care a intrat tot în portofoliul Alpha Bank. Proiectul din Colentina a fost din  finanţat cu 45 de milioane de euro, iar în dezvoltarea acestuia au fost implicaţi bancherul Dan Pascariu, brokerul Dan Sima, dramaturgul Adrian Lustig, dar şi avocaţii Călin Andrei Zamfirescu şi Stan Târnoveanu. Una dintre clădirile proiectului are o înălţime de 85 de m. 

 

 

5. Pe locul cinci se află Bucharest Financial Plaza, una dintre primele clădiri de birouri moderne din România, finalizată în 1997. Turnul Bancorex, cum era numit, are o înălţime de 83 de m, şi este deţinut de Banca Comercială Română (BCR), are ocupă întreaga clădire. 

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...