Cireşele româneşti ajung în pieţe după 15 mai. Producţia din acest an este în mare parte distrusă, iar preţurile vor fi pe măsură

În piețele bucureștene au apărut cireșe de import și cu 50 de lei kilogramul. Cele românești, din soiuri timpurii, vor apărea însă după 15-20 mai, dar prețurtile vor fi destul de piperate. Reprezentanții producătorilor se așteaptă și la 20 de lei kilogramul, în condițiile în care prețul la poarta fermei ar putea fi de aproximativ 12 lei. Anul acesta, jumătate din producție a fost calamitată.
Alina Stanciu - lun, 08 mai 2017, 21:04
Cireşele româneşti ajung în pieţe după 15 mai. Producţia din acest an este în mare parte distrusă, iar preţurile vor fi pe măsură

Cireșele românești sunt așteptate în piețe după 15-20 mai, când soiurile timpurii vor putea fi livrate de către producători. Până atunci, doritorii trebuie să scoată din buzunare 35 și chiar 50 de lei pe kilogramul de cireșe din import, provenite în special din Grecia, unde producția de anul acesta este una bună. Prețurile vor rămâne însă peste 10 lei kilogramul și spre finalul lunii, urmare a producției foarte slabe din acest an. Urmare a frigului și a grindinei, aproximativ 50% din producția de cireșe din soiuri timpurii a fost calamitată. „Cireșele de mai apar după 15-20, dar nu sunt niște cireșe foarte valoroase pentru că nu au nici dulceață și nici carne. Iar cu prețurile este o nebunie. La roșii spre exemplu, prețul pleacă de la 12 lei la poarta fermierului, la care mai pune și angrosistul, se mai adaugă și alte costuri și ajunge la 20 de lei (la consumatorul final n. red.). Cred că și la cireșe va fi la fel. Acesta este un preț de conjunctură. Sunt prețuri pentru acei consumatori care vor să își facă un moft”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe. Potrivit acestuia, producția în cazul soiurilor timpurii este calamitată pe aproape jumătate din suprafața cultivată, iar în cazul celorlalte soiuri „sperăm ca procentul să fie mai mic de 20%”.

Cea mai mare fermă și cea mai mare pierdere

La ferma Paradisul Înflorit din Râmnicu Sărat, deținută de omul de afaceri italian Roberto Trevisiol, pierderile sunt pe măsura suprafeței cultivate cu cireși. Vorbim despre cel mai mare producător de cireșe din România, care exploatează o suprafață cultivată de 60 de hectare și care se confruntă cu un al doilea an de pierderi. „Avem cea mai mare fermă, dar și cea mai mare pagubă. Am avut 35 de cm de zăpadă și sunt afectate cel puțin 20 de hectare. Este un dezastru”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Roberto Trevisiol care s-a confruntat și anul trecut cu calamitatea. „Anul trecut am avut o pierdere de 75%, iar statul nu a plătit niciun leu despăgubiri, chiar dacă am avut și asigurare, am avut și controale care au confirmat situația. Ni s-a tot spus să facem asigurare, că Guvernul plătește 50% din pagubă, dar nu am primit nimic, În Polonia, unde a fost aceeași situație, statul a plătit imediat”, a mai spus nemulțumit Travisol care se gândește „din ce în ce mai mult” să își restrângă activitatea din România. „Statul român îi strânge de gât doar pe cei care plătesc și cei care muncesc. Este mai bine să fii hoț în țara asta. În ianuarie și februarie am plătit taxe și impozite în valoare de 120.000 de lei, am peste 170 de angajați (în business-urile pe care le conduce – n. red.) și mă întreb cu ce mă ajută statul român?”, mai spune investitorul italian, care a raportat în 2015 afaceri de aproximativ 820.000 de euro.  

Potrivit acestuia, anul acesta consumatorii vor resimți în preț problemele fermierilor, întreaga piață europeană fiind perturbată. „Nu știu încă ce prețuri vor fi. Nu se știe cum este vremea, depinde și de marfa care va intra din Grecia (pentru care există o prognoză bună anul acesta n. red.), dar și de marfa nefiscalizată care vine din Grecia, Bulgaria și în cantități mai mici din Ungaria”, mai spune managerul Paradisul Înflorit, care va livra primele cireșe la începutul lui iunie.

Cireșele din vară apar după 1 iunie cu prețuri mai bune

În ceea ce privește cireșele „de vară”, acestea vor apărea după 1 iunie, iar sezonul lor ține până spre 15 iulie. „În România se cultivă aproximativ 7.000 de hectare de teren cu cireșe, iar producția este de  2.000, chiar 3.500 de tone. Dar mai este un element foarte important: recoltatul, când se pierde foarte mult din producție din cauza lipsei și a prețului forței de muncă”, a mai explicat Aurel Tănase.

În ceea ce privește prețurile din vara aceasta, acesta susține că ele vor scădea față de momentul actual, dar totul este dictat de piață. „Există diferențe, pentru că una vinde țăranul care are acasă câțiva pomi, una vând livezile consacrate unde altele sunt condițiile și calitatea. Probabil că se va porni de la 2,5 lei – 3 lei la poarta fermei”, mai spune Tănase.

În momentul de față, cele mai mari livezi de cireșe sunt Paradisul Florilor (60 de hectare și aproximativ 1.000 de tone pe an), Hortifruct (o organizație de producători din Popești Leordeni, cu aproximativ 60 ha), Agro Nat (aproximativ 22 hectare), Cerasus Grup Cotnari (26 de hectare), sau Asociația Legume Fructe Matca (30 de hecatare) ori ferma Însurăței (34 de hectare, 6-800 de tone pe an pe care le livrează în Olanda, Polonia sau Cehia).

Surplus de cireșe peste doi ani

Din datele OIPA, în ultima vreme, cele mai multe plantații înființat au fost de cireșe, unele dintre ele intrând deja pe rod. ” În 1-2 ani vom avea exces de cireșe. Acum trei ani, înainte de embargo, livram 1000 de tone în Rusia. Este un produs despre care putem spune că dă speranțe”, mai spune Tănase, potrivit căruia producătorii autohtoni sunt concurați și de importuri negre venite de obicei din Bulgaria, cu prețuri de până la 20% mai mici.

Importuri de o tonă în ianuarie

Din datele furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Național de Statistică (INS), România a importat în ianuarie 2017 aproximativ o tonă de cireșe proaspete, în valoare de 5.000 de euro, din Italia, Ungaria și Olanda. Anul trecut, importurile s-au cifrat la aproximativ 533 de tone, în valoare de 765.000 de euro, principalele țări de destinație fiind Grecia, Ungaria, Italia și Bulgaria. Exporturi s-au făcut în cantitate de 414 tone, în valoare de aproximativ 508.000 de euro în țări precum Bielorusia, Olanda sau Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia – Explozia preţurilor la alimente provoacă îngrijorări pentru Putin
Rusia – Explozia preţurilor la alimente provoacă îngrijorări pentru Putin
Ruşii se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la alimente, ceea ce îi dă bătăi de cap preşedintelui Vladimir Putin, care încearcă să creeze un echilibru între ambiţiile......
Listele PNL de la Bucureşti sunt deschise de Sorin Câmpeanu şi Sebastian Burduja – alegeri parlamentare 2024
Listele PNL de la Bucureşti sunt deschise de Sorin Câmpeanu şi Sebastian Burduja – alegeri parlamentare 2024
Listele PNL pentru Bucureşti cuprind 54 de candidaţi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, dintre care 17 pentru Senat ...
Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza „rateurilor” Germaniei
Ce spun analiştii despre România după ce au apărut probleme pentru Europa de Est din cauza „rateurilor” Germaniei
Cele mai mari economii din Europa de Est s-au bazat pe cererea internă pentru a rămâne pe linia de plutire în trimestrul ...
Renovatio pune o baterie de 61 MWh în Harghita, cu bani din PNRR
Renovatio pune o baterie de 61 MWh în Harghita, cu bani din PNRR
Renovatio Tading anunță demararea unui proiect de stocare a energiei electrice, cu finanțare din PNRR, care va fi finalizat ...