În mai multe zone din Bucureşti vor fi montate panouri digitale de informare publică urbană, iar în pasajele Unirii, Muncii, Obor şi Aerogării va exista un sistem de management al traficului din pasaje, potrivit caietului de sarcini aferent unui anunţ de participare la un acord-cadru publicat în SEAP. Proiectul, al cărui cost este estimat la aproximativ 21,4 milioane de lei, pe o perioadă de 3 ani, va consta în proiectarea şi executarea lucrărilor pentru realizarea de sisteme de management al pasajelor şi sisteme de informare urbana.
Cum vor arăta panourile
Potrivit carnetului de sarcini, sistemul de informare urbană va include panouri digitale LED, care vor oferi informaţii precum temperatura, ora, servicii de urgenţă, programul RATB şi Metrorex, evenimente organizate de Primărie, puncte de interes zonal etc; un controller LED, un echipament 3G de comunicaţie capabil să ridice o conexiune TCP-IP peste reţeaua 3G de telefonie mobilă şi să trimită SMS către dispecerat în cazul unor probleme şi un dispecerat pentru managementul sistemului de informare.
Camere video la fiecare 700 de m
În ceea ce priveşte sistemul de management al pasajelor, se vor monta echipamente de detecţie a incidentelor precum accidente, incendii sau cozi de maşini. Este vorba despre camere video cu detecţie integrată ce se vor instala la distanţe cuprinse între 70 şi 80 de m şi care vor putea să proceseze imagini şi să trimită alarme către operatorii din dispeceratul BTMS. Camerele vor colecta, totodată, date de trafic cum ar fi viteza vehiculelor, gradul de ocupare a unei zone sau clasificarea autoturismelor.
Mai mult, pentru fiecare bandă de circulaţie dintr-un pasaj se va instala câte un panou full color şi cu o imagine de rezoluţie înaltă, luminoasă, care va indica dacă banda de circulaţie în dreptul căreia este montat este deschisă circulaţiei, iar la intrarea ăn pasaje vor exista semafoare care vor semnaliza dacă acesta este deschis sau închis circulaţiei.
Detectoare de CO
Totodată, în pasaje se vor monta echipamente de detecţie monoxid de carbon (CO). Practic, în cazul în care în pasaj se produc congestii sau blocaje, iar nivelul de monoxid de carbon creşte peste un nivel de pericol, printr-un sistem de alarmă va fi anunţat dispeceratul unde vor fi luate măsuri precum închiderea respectivului pasaj până la decongestionarea acestuia. Participanţii la trafic vor fi şi ei avertizaţi de gradul mare de poluare prin semnale optice şi acustice (cu ajutorul sirenelor cu flash optic) corespunzătoare şi vor porni sistemul de ventilaţie.
Senzori pentru starea carosabilului
Implementarea proiectul Administraţiei Străzilor va presupune şi faptul că dispeceratul va şti în orice moment care este starea carosabilului din pasaje. Aceasta întrucât se vor monta echipamente detecţie a stării carosabilului şi predicţie a condiţiilor meteo formate din staţie meteo complexă destinată măsurătorilor şi procesărilor primare de date meteo-rutiere; senzori neinvaziv de temperatură şi de măsurare a stării carosabilului şi software de informare, prognoză şi avertizare meteo-rutieră.