Citiţi într-un material ECONOMICA.NET care este profilul firmei care abuzează de candidaţii care vor să se angajeze în străinătate şi la ce trebuie să fiţi atenţi când apelaţi la firma care mediază angajarea peste hotare. Economica vă spune ce conţine, dar şi cum arată un contract de mediere de muncă în străinătate.
Abuzurile în domeniul plasării de forţă de muncă în străinătate sunt numeroase şi inteligent construite, motiv pentru care persoana obişnuită, românul mediu care apelează la acest tip de servicii, devine vulnerabil la abuzuri, în ciuda diligenţei pe care ar manifesta-o, explică pentru ECONOMICA.NET avocatul Cătălina Bordianu Calangiu, de la firma de la avocatură Bordianu şi Asociaţii.
Profilul firmelor de plasare de forţă de muncă în străinătate care abuzează de clienţii lor
Cătălina Bordianu Calangiu a detaliat pentru Economica profilul firmelor care abuzează de clienţii lor.
Vorbim despre firme care nu au un sediu stabil, nu oferă informaţii despre societate sau nu prezintă actele acesteia şi care, în general, sunt deţinute de străini. Promit foarte multe avantaje, în general necorelate cu natura postului, ne-a explicat avocatul Cătălina Bordianu Calangiu. Percep tarife pentru înscrierea în baza lor de date, sau alte comisioane (decât tariful pentru serviciile de mediere), şi nu în ultimul rând nu incheie contracte de mediere, a mai spus pentru ECONOMICA.NET avocatul Cătălina Bordianu Calangiu.
Dacă firma la care aţi apelat are oricare din aceste „semnalmente”, cel mai prudent ar fi să renunţaţi la serviciile ei.
La ce abuzuri recurg frecvent firmele de plasare forţă de muncă în străinătate
Solicită tariful de mediere şi de la solicitantul din ţară, şi de la angajatorul străin, şi percep tarife pentru înscrierea solicitanţilor în baza lor de date. Perceperea de comisioane sau alte taxe (decât tariful de mediere stipulat în contract, cum vă vom arăta mai jos) este interzisă de lege, explică avocatul Cătălina Bordianu Calangiu pentru Economica.
În general, deşi în România nu există o educaţie a consultării unui avocat înaintea unui demers important sub aspectul consecinţelor financiare, sociale, este recomandabil să se apeleze la servicii avocaţiale pentru realizarea investigaţiilor prealabile semnării unui contract de muncă în străinatate, ne-a explicat Cătălina Bordianu Calangiu.
Cum puteţi verifica dacă firma de plasare forţă de muncă în străinătate la care vreţi să apelaţi e serioasă
1. În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebui să aibă cod caen 7810).
2. Verificaţi agentul de mediere de forţă de muncă în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma, ne-a mai spus Cătălina Bordianu.
3. Mai departe, solicitaţi firmei acreditarea de la Ministerul Muncii, a adăugat Cătălina Bordianu. Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.
4. Următorul pas pe care trebuie să-l faceţi este să verificaţi firma angajatoare din străinătate.
5. Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate, ne-a mai spus avocatul Cătălina Bordianu.
6. Încheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere, atenţionează Cătălina Bordianu. Dacă tariful este achitat de angajatorii străini, este interzisă încasarea acestuia şi de la solicitantul din România, a explicat avocatul pentru ECONOMICA.NET.
Citiţi în continuare ce trebuie să conţină un contract de mediere
Părţile contractante:
Obiectul contractului:
Medierea în vederea angajării beneficiarului la………………………..
Îndeplinirea tuturor formalităţilor pentru încheierea contractului individual de muncă.
Îndeplinirea formalităţilor privind deplasarea la locul de muncă.
Durata Contractului de mediere___
Obligaţiile părtilor_
Ce obligaţii are firma de plasare a forţei de muncă în străinătate
Să ofere un loc de muncă în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile şi interesele beneficiarului pe durata contractului de muncă.
Să vă prezinte informaţii şi precizări cu privire la cerinţele locului de muncă şi la condiţiile în care poate avea loc angajarea.
Să asigure testarea aptitudinilor dumneavoastră, în calitate de beneficiar.
Să facă demersurile necesare pentru încheierea contractului individual de muncă cu angajatorul din străinătate.
Să asigure includerea în contractul individual de muncă a elementelor prevăzute în ofertele ferme de locuri de muncă.
Să asigure întocmirea unui exemplar al contractului individual de muncă şi în limba română.
Să asigure confidenţialitatea datelor personale.
Să efectueze demersurile şi formalităţile necesare pentru deplasarea beneficiarului la locul de muncă (obţinerea, după caz, a paşaportului, a vizei, a permisului de muncă, asigurarea condiţiilor de transport etc.).
Să vă restituie toate documentele depuse, în cazul în care nu v-a găsit loc de muncă corespunzător sau renunţaţi la mediere.
Să asigure respectarea de către angajatorul din străinătate a clauzelor prevăzute în contractul individual de muncă.
Tariful serviciilor de mediere
Tariful pentru serviciile prestate de furnizor este de……………………….. lei şi se achită la data încheierii contractului de mediere.
Furnizorul se obligă să restituie beneficiarului o parte din tarif, în următoarele situaţii:
a) ……%, dacă nu găseşte un loc de muncă corespunzător pentru
beneficiar pe durata contractului de mediere;
b) …..%, dacă înainte de expirarea duratei contractului de mediere
beneficiarul notifică renunţarea la mediere.
Încetarea contractului
Modificarea contractului.
Caz concret: Români înşelaţi prin oferte de muncă false, publicate pe internet în numele unei agenţii de recrutare serioase – Eurolife Consulting.
“Agenţia Eurolife Consulting a fost contactată de mai multe persoane solicitând să aplice pentru locuri de muncă în Germania – agricultura, sere şi alte posturi în afara ariei de recrutare desfaşurată de agenţie. În urma acestor telefoane am constatat că există anunţuri date pe internet în numele agenţiei, care conţin numere de telefon şi adrese de email care nu aparţin agenţiei. Persoanele care au postat aceste anunţuri se foloseau de numele agenţiei pentru a înşela posibilii candidaţi, solicitând sume pentru transport şi alte taxe prin intermediul Western Union pe numele unei persoane fizice şi promiţându-le un loc de muncă în străinătate, ce urma să se concretizeze după achitarea unor sume modice. Am contactat site-urile unde au fost postate aceste anunţuri, însă nu am primit răspuns de la administratorii acestor site-uri. De asemenea, există şi o plângere penală în acest sens nr.2565/14.08.2012 care se află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Au fost înşelaţi numeroşi candidaţi prin această metoda, candidaţi care ne-au contactat ulterior şi pe care i-am sfătuit să se adreseze autorităţilor”, au declarat oficialii agenţiei de recrutare Eurolife Consulting.