Omul de afaceri vrea să creeze „un fel de mini Silicon Valley, concept pe care vrem să-l aducem în România şi care e pe înţelesul companiilor mari”, a declarat Ion Sturza într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET.
În campania electorală pentru primării din acest an, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat că la Cluj-Napoca ar putea fi înfiinţat un Silicon Valley pentru a atrage comapanii mari din domeniu, iar planul pentru un parc IT era cuprins în programul electoral al candidatului USL la primăria oraşului, Marius Nicoară. Dar până se vor apuca autorităţile române să dezvolte un astfel de proiect promis în plină campanie, le-o va lua înainte fostul premier al Republicii Moldova şi fost director general adjunct în cadrul Rompetrol, Ion Sturza.
Sturza vrea să vină cu un concept nou de business. Pe lângă faptul că vrea să ofere spaţii mari pentru companii, vrea să importe şi modelul companiilor din Silicon Valley-ul american. El vrea ca fiecare etaj al clădirilor de birouri pe care le va construi în cadrul parcului tehnologic Liberty din Cluj-Napoca prin intermediul Fribourg Developments să ofere o suprafaţă de cel puţin 2.000 mp companiilor. Şi asta pentru că, spune omul de afaceri, sunt foarte multe companii din IT care au sedii în mai multe clădiri de birouri sau pe mai multe etaje. Şi pentru ca acest proiect să devină atractiv pentru jucătorii din IT, o echipă a companiei va vizita adevăratul Silicon Valley toamna aceasta.
„Noi nu tratăm proiectul de la Cluj-Napoca ca un proiect imobiliar, ci ca un business separat, de facilităţi pentru companiile din IT, din cercetare şi excelenţă, care se dezvoltă foarte dinamic în acest oraş. Vrem să vedem care este experienţa companiilor din Silicon Valley, care livrează şi alte servicii, precum cele juridice, de lobby sau private-equity. Avem un trade-mission (n.r. – călătorie de afaceri în urma căreia sunt explorate oportunităţile de afaceri) la începutul acestei toamne la o firmă din Silicon Valley. Colegii mei vor merge şi vor vedea cum funcţionează un astfel de business. Poate că vom prelua o franciză, iar atunci companiile internaţionale vor veni mai uşor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ion Sturza.
Proiect de 28 de milioane de euro
Contractul pentru proiectare cu firma Chapman Taylor a fost semnat în luna iunie a acestui an, iar pe parcursul acestei veri se va trece la demolarea şi curăţarea spaţiului. Când autorizaţia de construire va fi obţinută, compania va trece la demararea primei faze a proiectului, ce reprezintă spaţii de birouri cu o suprafaţă de 7.000 mp, dar şi o cafenea şi alte facilităţi. Întreg proiectul pe care omul de afaceri doreşte să-l construiască la Cluj-Napoca presupune mai mult decât doar spaţii de birouri. Pe lângă acestea, vor fi construite şi spaţii comerciale, săli de conferinţe şi de expoziţii, o cantină şi spaţii verzi.
Marketarea şi promovarea proiectului de la Cluj Napoca va începe undeva la sfârşitul lunii octombrie a acestui an. Sturza spune că deşi a avut discuţii cu mai multe companii locale şi internaţionale din IT, care ar dori să închiriete un spaţiu în Liberty, pentru moment nu s-a semnat nici un contract de pre-închiriere. Motivul? Sturza nu vrea să semneze contracte până când nu este obţinută autorizaţia de constucţie. Decizia a fost luată pentru ca acest proiect să se diferenţieze de altele care au promis spaţii pe care nu au mai reuşit să le livreze.
Proiectul este conceput a fi derulat în patru etape distincte, care vor putea fi comasate sau chiar împărţite pe parcurs, în funcţie de realităţile pieţei. Astfel, în primele două faze ar urma să fie investite câte cinci milioane de euro pentru fiecare în parte, iar pentru ultimele două faze, câte nouă milioane de euro, pentru fiecare în parte. Prima fază presupune reabilitarea clădirilor istorice care se află pe terenul fosteo fabrici, iar cea de-a doua prevede constucţia a aproxiamtiv 20.000 de spaţii de birouri. Aceste două faze sunt programate a fi finalizate în 2014.
Întrebat dacă are în vedere un exit din acest proiect, Sturza zâmbeşte şi spune “Bineînţeles că vreau să vând afacerea; nu vreau să mă căsătoresc cu proiectele. Şi astăzi avem o ofertă de finanţare şi de colaborare, aşa la stadiul la care se află proiectul (n.r. – parcul tehnologic Liberty din Cluj Napoca). Zilele trecute am fost contactat de un fond din Anglia, care dorea să ne ofere finanţare. Deocamdată nu avem nevoie de finanţare”, mai spune Sturza.
De ce a renunţat la apartamente
Iniţial, Sturza vroia sa includă în proiectul de la Cluj-Napoca şi locuinţe, pentru angajaţii firmelor care ar fi închiriat acolo spaţii de birouri, dar a renunţat. „După câteva discuţii cu angajatorii, am renunţat la apartamente, pentru că ei nu doreau ca angajaţii să locuiască în aceeaşi zonă unde sunt şi spaţiile de birouri”, mai spune fostul premier.
Produsele care mai ies pe poarte fabricii de mobilă Libertatea nu mai sunt la modă, spune Sturza. De aceea va trebui să regândească gama de produse, iar în prezent se află în discuţii avansate pentru relocarea producţiei în altă parte. Dar Sturza nu vrea să facă din afacerea cu mobilă un core-business. Cât despre preţul plătit anul trecut pentru cele 90% acţiuni ale fabricii, Sturza spune că a fost bun. „Aparent bun. Dar, ceea ce a fost bun acum un an, astăzi pare ca a fost scump şi probabil că mâine ni se va părea şi mai scump”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Ion Sturza.
Cât de mare creşte Elefant.ro
În ceea ce priveşte investiţiile pe partea de retail, fostul ministru moldovean spune că s-a limitat doar la comerţul online. Anul acesta, magazinul virtual de carte Elefant.ro va introduce noi produse spre vânzare. Sturza nu vrea să ofere mai multe detalii, dar spune că poate scoate la vânzare „teoretic orice, mai puţin produse alimentare”. În magazinul de carte a investit până acum 1,5 milioane de euro, cifra de afaceri a crescut vertiginos. Dacă pentru anul 2010 cifra de afaceri netă înregistrată de librăria online a fost de 176.000 de euro, pentru anul 2011 compania a raportat o cifră de afaceri de 1,07 milioane de euro. A primit oferte de preluare a acestei afaceri, dar nu s-a încumetat să vândă. Ion Sturza spune că îi place, dar că mai trebuie să treacă trei, patru ani până când îşi va recupera investiţia din Elefant.ro.
La sfârşitul anului trecut, fondul de investiţii Greenlight, controlat de Sturza, a preluat agenţia de dezvoltare online Bunt Studio, care a dezvoltat platforma online a Elefantului. Cifra de afaceri a Bunt Studio pentru 2011 a fost de 314.000 de euro, în creştere faţă de cifra întregistrată în 2010, de 183.000 de euro. În ceea ce priveşte profitul, acesta a crescut de la 37.000 de euro în 2010, la 60.000 de euro în 2011.
Ce a învăţat Sturza de la criză
„Aş fi vrut să spun despre criză ca e o oportunitate, dar acest lucru nu e valabil întotdeauna. Am trecut şi prin crize regionale, şi prin crize globale. Ei, ceea ce se întâmplă astăzi este cu totul şi cu totul diferit. Trebuie să ne concentrăm capacitatea de a gestiona riscurile şi să construim redute de apărare. Din criză am înteles două lucruri. Primul este că tot ce se considera axiomă în business sau în economie, nu mai este astăzi axiomă. Al doilea: nici o economie sau un business în sine nu e o ştiinţă, e doar o percepţie. De aceea, nu încerca să prezici şi să găseşti o formulă magică”, spune Sturza.
„Piaţa imobiliară este în cădere liberă”
Despre piaţa imobiliară, omul de afaceri spune că este în cădere liberă. „A fost o perioadă în care băncile, fără nici o frână, au intrat activ în proiecte imobiliare. Cred ca în proporţie de 50%, dacă nu mai mult, din activele bancilor pe piaţa imobiliară sunt compromise, iar deocamdată le ţin sub basma. În piaţă a fost foarte mult zgomot, au fost anunţat foarte multe proiecte, inclusiv la Cluj-Napoca, şi care nu s-au mai realizat. Piaţa imobiliară este în cădere liberă. Tocmai citeam că s-a reîntors la nivelul din 2005. Eu cred că suntem la nivelul din 2000”, ne-a mai declarat Ion Sturza.
Fostul oficial moldovean spune că acum imobiliarele sunt extrem de riscante, iar mulţi dintre investitori „au luat plasă şi au pierdut 80-100%” din ce au investit.
“Cu imobiliarele se ocupa fiecare care nu îşi găsea o ocupaţie. Piaţa a fost umflată artificial, iar băncile au avut două scopuri: cota de piaţă şi valorificarea banilor din lichidităţi. Deja sunt segmente care au ajuns la zero. Terenuri care valorau acum trei ani sute de mii de euro, acum sunt zero, iar valoarea imobilelor neterminate s-a redus cu 10-15% din preţul iniţial. Nimeni nu şi-a închipuit că se va ajunge la scădere de 100%. Au dispărut segmente întregi de potenţiali cumpărători”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Ion Sturza.
Iar despre măsurile luate de guvern în perioada de criză, fostul premier spune că a fost un exerciţiu bun.
„Dacă e să analizez ce s-a făcut în prioada 2009-2011 din punct de vedere macroeconomic şi cel al consolidării fiscale, a fost un exerciţiu bun. A readus încrederea investitorilor şi a pus bazele unei creşteri sustenabile. Ceea ce s-a făcut cu un mare efort al populaţiei, azi se risipeşte. S-a comunicat prost, dar au fost decizii corecte. Nu există formule magice decât să trăim din ceea ce producem. România nu a are altă sansă decât de a reveni la economia de bază – industrie, energie, agricultură, tot ce are valoare adăugată. Dar, pentru a reporni aceste sectoare este nevoie de expertiză şi finanţe”, mai spune Ion Sturza.
Cine este Ion Sturza
Ion Sturza figurează pe locul 48 în Topul Forbes ediţia 2011, cu o avere estimată la 90-95 de milioane de euro. Sturza a fost premier al Republicii Moldova la sfârşitul anilor ’90 şi a câştigat notorietate din 2007, după vânzarea Rompetrol către KazMunaiGaz, considerat la momenul respectiv unul dintre artizanii tranzacţiei. Topul Forbes mai arată că Ion Sturza este un apropiat al omului de afaceri Dinu Patriciu. Sturza mai deţine şi magazinul online Elefant.ro şi Editura Litera. Investiţiile se derulează prin fondul GreenLight Invest în care este asociat cu mai mulţi investitori.