Curtea de Conturi: Administraţiile locale sunt tot mai dependente de „centru” şi realizează tot mai puţine venituri proprii

Administraţiile locale devin tot mai dependente de bugetul statului. Anul trecut, mai puţin de jumătate din veniturile bugetelor locale au fost generate din resurse proprii.   
Alina Stanciu - joi, 26 nov. 2015, 22:00
Curtea de Conturi: Administraţiile locale sunt tot mai dependente de

Puterea administraţiile locale devine tot mai slabă în raport cu cea a administraţiei centrale care pompează tot mai mulţi bani într-un sistem incapabil să îşi asigure suficiente surse de venit pentru a-şi acoperi nevoile. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, anul trecut, resursele proprii ale bugetelor locale (formate din impozite și taxe locale și cotele defalcate din impozitul pe venit) au generat împreună doar 44,9% din totalul veniturilor bugetelor locale, „un nivel insuficient pentru a vorbi despre o autonomie reală la nivelul autorităților locale”. În cifre absolute, este vorba despre peste 24,1 miliarde de lei în 2014, faţă de 23,4 miliarde de lei în 2013 şi 22,3 miliarde de lei în 2012. În 2012 şi 2013, ponderea veniturilor proprii în total buget era de 49,2% şi respectiv 48,7%. „În mod ideal, ar trebui ca veniturile proprii să poată acoperi cheltuielile efectuate pentru a rezolva (satisface) nevoile și cerințele colectivităților locale. În realitate, gradul de acoperire din aceste venituri (venituri din impozite și taxe locale n. red.) este extrem de scăzut, ponderea veniturilor proprii în total venituri fiind de numai 16,8% în anul 2014, în scădere cu 2 puncte procentuale față de anul 2012 și cu 1,5 puncte procentuale față de anul 2013, deși în valori nominale veniturile proprii au înregistrat o creștere cu 6,1% față de anul 2012 și cu 2,8% față de anul 2013, se arată în raportul corpului de control. 

De unde vin banii administraţiilor locale

Cele mai importante venituri proprii în anul 2014 din punct de vedere al încasărilor nominale sunt impozitul și taxa pe clădiri – 3.150,2 milioane lei, urmate de impozitul și taxa pe teren – 1.139,6 milioane lei, impozitul pe mijloacele de transport – 1.033,9 milioane lei, veniturile din proprietate (venituri din concesiuni, închirieri, dividende) – 892,2 milioane lei.

La acestea se adaugă şi cotele defalcate din impozitul pe venit, adică veniturile colectate sub forma unor cote, diferențiate, din impozitul pe venit încasat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Și acest venit a avut o evoluție constant crescătoare în termeni nominali, înregistrând o creștere cu 8,9% față de anul 2012 și cu 3,1% față de anul 2013, dar ca pondere în total venituri a scăzut de la 30,5% în anul 2012 la 28,1% în anul 2014.

În ceea ce privește gradul de realizare a veniturilor cu încasările cele mai mari menționate mai sus, acesta a fost de 92,5% la impozitul și taxa pe clădiri, 90,0% la impozitul și taxa pe teren, 92,0% la impozitul pe mijloacele de transport și 94,9% la veniturile din concesiuni și închirieri.

Citeşte şi Raport Curtea de Conturi: Primăriile au încasat de la contribuabili cu 53 de milioane de euro mai puţin

Plătim TVA pentru bugetele locale

Referitor la banii prin care se finanţează administraţiile locale de la bugetul de stat, una dintre modalităţi se referă la sistemul sumelor defalcate, potrivit căruia se repartizează bugetelor locale, prin diminuarea veniturilor bugetului de stat, în speță a taxei pe valoarea adăugată, sume cu destinaţie precisă de utilizare, aprobate prin legea bugetului de stat anuală. În anul 2014, aceste sume au înregistrat o creștere cu 26,7% față de anul 2013, fiind mai mari cu peste 4 miliarde de  lei comparativ cu anul anterior. Această creștere s-a materializat pe parcursul anului 2014, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată evoluând de la 14.915,7 milioane lei prevederi inițiale la 19.485,8 milioane lei prevederi definitive. Suplimentările s-au efectuat cu ocazia rectificărilor bugetare și prin alocări de sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului (544,5 milioane lei). 

Banii din TVA au fost folosiţi, printre altele, pentru sistemul de protecţie a copilului și centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap; programul laptele şi cornul, instituţiile de cultură descentralizate sau plata contribuţiilor pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din ţară.

Totodată, administraţiile locale sunt finanţate şi prin subvenţii d elşa bugetul de stat, în anul 2014 fiind acordate sume în cadrul a 34 categorii de subvenții. Ponderea subvențiilor primite de la bugetul de stat în totalul veniturilor bugetelor locale a avut un trend crescător în ultima perioadă, respectiv 10,2% în anul 2012, 10,8% în anul 2013 și 12,8% în anul 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...