Carrefour România, al treilea cel mai mare lanţ de hipermarketuri din România după numărul de magazine de mari dimensiuni, a primit anul trecut, de la organismul de certificare Ecocert, un atestat care îi permite să proceseze o serie de produse ecologice. Este singurul retailer care figurează pe lista „procesatorilor” certificaţi de un organism de acreditare pe zona agriculturii ecologice, potrivit datelor publicate de către Ministerul Agriculturii.
Procesator de pâine bio
Momentan, retailerul produce şi comercializează doar produse de panificaţie ecologice, dar a obţinut aprobarea Ecocert pentru mai multe tipuri de alimente. ” Carrefour deţine această certificare (pentru produse ecologice n.red) pentru anumite produse de panificatie fabricate în magazinele sale”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Carrefour România, fără a oferi detalii cu privire la planurile pe care compania le are pe acest segment. Spre exemplu, hipermarketul Carrefour Orhideea produce în laboratorul propriu pâine ecologică.
Carrefour a primit „documentul justificativ” care îi oferă dreptul de a procesa alimente ecologice anul trecut, după o inspecţie a Ecocert efectuată în octombrie 2014. Valabilitatea atestatului începe însă, pentru mare parte dintre produsele ecologice, pe 30 ianuarie 2015 şi se sfârşeşte în ultima zi a acestui an. Pe lista alimentelor pentru care a obţinut certificarea se numără produse de morărit şi panificaţie, amidonuri, băuturi nealcoolice, carne de pasăre şi produse de abator,carne de ovine,porc,vită, pui, cafea sau ceai. De asemenea, la categoria „catering” figurează produse precum mezeluri, supe, ciorbe şi preparate pentru acestea.
Potrivit legislaţíei în vigoare, comercianţii cu amănuntul care vând produse ecologice ambalate şi etichetate direct consumatorului sau utilizatorului final se exonerează de la înregistrarea în sistemul de agricultură ecologică.
În schimb, nu beneficiază de această exonerare acei comercianţi cu amănuntul care produc, procesează sau depozitează altfel decât prin menţinerea unei legături cu punctul de vânzare sau care importă produse ecologice ori au subcontractat activităţile menţionate anterior către o parte terţă.
Vânzări în creştere
În acord cu trendul pieţei, Carrefour a raportat anul acesta o creştere a vânzărilor de produselor bio cu aproximativ 18,5% comparativ cu anul tercut. Categoriile cele mai căutate sunt iaurtul, ouăle, laptele, fructele şi legumele, dar şi baby food, alimentele pentru mic dejun, snacking şi ingredientele Bio. „Vânzările de produse proaspete bio reprezintă aproximativ 2% din vânzările pe această categorie (lactate, oua, mezeluri, branzeturi, congelate). Trendul este semnificativ ascendent”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Carrefour potrivit cărora ponderea articolelor bio din total categorie bacanie a ajuns la 1%.
Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa.În România, Grupul Carrefour va număra 177 de magazine dintre care 28 hipermarketuri ‘Carrefour’, 95 supermarketuri ‘Market’, 44 magazine de proximitate ‘Express’, 9 magazine de proximitate ‘Contact’ și un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro.
Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de peste 4,28 de miliarde de lei.