Director OMV Petrom: Investitorii individuali au început să fie din ce în ce mai sofisticaţi. Trebuie să fim mai proactivi în comunicare

Investitorii individuali au început să fie din ce în ce mai sofisticaţi şi îşi doresc tot mai multe informaţii despre companie, motiv pentru care este nevoie de mai multă comunicare către piaţă şi investitori, a afirmat Adriana Marin, Investor Relations Manager, OMV Petrom, la un eveniment organizat de Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii (ARIR).
AGERPRES - joi, 20 iun. 2024, 12:17
Director OMV Petrom: Investitorii individuali au început să fie din ce în ce mai sofisticaţi. Trebuie să fim mai proactivi în comunicare

Potrivit unui comunicat al companiei, ARIR, promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), a organizat, miercuri, cea de-a şasea ediţie a Forum by ARIR, cu tema „Noi orizonturi în Relaţia cu Investitorii: provocarea europeană”, scrie Agerpres.

Managerul OMV Petrom a prezentat schimbările constante ce au apărut, în ultimii ani, în activitatea de IR.

„În prezent, am început să facem analize competitive, să ne asigurăm că sunt respectate reglementările, inclusiv cele legate de sustenabilitatea companiei şi comunicarea legată de acest subiect. Toate aceste modificări în statutul profesiei vin din faptul că au avut loc foarte multe schimbări legislative. Investitorii individuali au început să fie din ce în ce mai sofisticaţi şi îşi doresc din ce în ce mai multe informaţii despre companie, despre progresele tehnologice, inteligenţa artificială şi cum impactează acestea investitorii. Toate aceste lucruri ne determină să devenim mai proactivi în comunicarea către piaţă şi către investitori”, a menţionat Adriana Marin, citată în comunicat.

La rândul său, Marius Dan, reprezentant al Fondului Proprietatea, a subliniat că evaluarea de piaţă a companiei, baza de acţionari şi numărul de întâlniri anuale pot fi utilizate ca indicatori cheie ai succesului în IR.

„Cred că evaluarea companiei este unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru eficienţa unui profesionist în IR. Dacă ne referim la aspecte mai uşor cuantificabile, este relevant numărul de întâlniri pe care un profesionist în IR îl are în fiecare an. Noi încercăm să avem 400 – 500 de întâlniri pe an. Alte aspecte măsurabile sunt numărul de teleconferinţe şi de roadshow-uri şi abilitatea IR-ului de a avea acces la cele mai importante conferinţe sectoriale, regionale şi globale”, a afirmat Dan.

Pe de altă parte, Marius Cara, fost coordonator al activităţii de IR în cadrul Comisiei Europene şi reprezentant al Grupului Băncii Europene de Investiţii (EIB) în România, a evidenţiat provocările viitorului: inteligenţa artificială (AI) şi analiza big data, precum şi integrarea cu ESG (Environmental, Social, Governance).

„Profesioniştii din IR trebuie să înveţe să utilizeze inteligenţa artificială pentru a gestiona datele complexe şi pentru a analiza percepţiile investitorilor şi tendinţele pieţei. De asemenea, trebuie să înţeleagă cum evoluează compania în direcţia aşteptărilor pieţei legate de ESG şi să comunice eficient aceste informaţii investitorilor”, a susţinut acesta.

Aurel Bernat, director executiv Instituţii Financiare, Relaţii cu Investitorii şi Filiale de Investiţii, Banca Transilvania, a accentuat importanţa unei perspective globale în activitatea profesioniştilor din domeniu.

„Relaţia cu Investitorii, din punctul meu de vedere, înseamnă să ai o perspectivă globală asupra activităţii, trebuie să fii în contact direct cu zona financiară, de business, să înţelegi ce se întâmplă în industrie, în activitatea companiei şi să ai plăcerea de a călători mult şi de a întâlni oameni. Orice investitor, orice analist vede realitatea până la momentul respectiv, toţi în schimb îşi doresc de la omul de IR să fie în stare să spună povestea şi viitorul, care este următorul lucru extraordinar pe care-l va face compania pentru a creşte şi mai mult”, a arătat el.

În plus, Jean Dumitrescu, Investor Relations Director, Aquila, a explicat nevoia de formare continuă în cadrul activităţii de IR.

„Cred în învăţarea continuă, practică pe care am întâlnit-o şi în cadrul Aquila. Cred în acţiuni şi efecte concrete şi cred într-o muncă inteligentă. Am ocazia de a folosi experienţa de business şi înclinaţia naturală de a comunica cu oamenii, e un lucru care se exersează, se îmbunătăţeşte continuu. Importanţa rolului de IR este de a reuşi este să înţelegi foarte bine businessul, iar poziţia anterioară de CFO mi-a permis să dezvolt această latură”, a punctat Dumitrescu.

Evenimentul cu tema „Noi orizonturi în Relaţia cu Investitorii: provocarea europeană” a reunit peste 30 de speakeri relevanţi în pieţele de capital locale şi internaţionale, alături de aproximativ 100 de participanţi din comunitatea pieţei de capital din România, se spune în comunicat.

Agenda Forumului a inclus subiecte de maxim interes referitoare la tendinţe şi schimbări legislative cu impact asupra Relaţiilor cu Investitorii, cum ar fi: aderarea la OCDE, reglementări europene şi transpunerea lor în legislaţia pieţei de capital (Legea 24/2017), raportările de durabilitate, precum şi modificări în aria guvernanţei corporative, echilibrul de gen în structurile de conducere ale companiilor listate.

Domeniul Relaţiilor cu Investitorii (IR) este în plină evoluţie, iar proactivitatea devine esenţială pentru succesul acestei profesii. Specialişti din domeniu au împărtăşit în dialog cu Daniela Maior, preşedinte ARIR, partener Vertik importanţa modernizării Relaţiei cu Investitorii cu un accent mai mare pe proactivitatea reprezentanţilor de IR.

Forumul ARIR a reunit la Bucureşti reprezentanţi guvernamentali, ai instituţiilor de reglementare locale, precum Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea de Supraveghere Financiară, AMEPIP, ai pieţei de capital, Bursa de Valori Bucureşti, precum şi ai EFRAG – Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară.

ARIR este promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România şi susţine că, prin respectarea unor standarde de transparenţă, guvernanţă corporativă şi proactivitate în comunicarea cu investitorii, membrii săi vor beneficia de plusvaloare, vor atrage mai uşor finanţare şi vor avea reputaţie şi încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.

ARIR a fost înfiinţată la iniţiativa Danielei Maior (Şerban) în noiembrie 2018 împreună cu membrii fondatori: Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Franklin Templeton Management – Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica şi Tony Romani. Au aderat comunităţii: Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Salt Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica REMEDIA, Autonom, IMPACT Developer & Contractor, One United Properties, Transport Trade Services, Patria Bank, Connections Consult, BRD – Groupe Societe Generale, Rompetrol, Agista, AQUILA, Mecanica Fină, Bento, ROMGAZ şi DN AGRAR ca Membri Asociaţi. ENVISIA, RTPR, Mazars, Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare şi Dentons au devenit Membri Afiliaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, Pizzarotti și Coni au avut cele mai mari progrese în mai
Turcii de la Ozaltin domină din nou topul constructorilor de șosele de mare viteză din România, cu lucrările la "Autostrada Ford Otosan". Pe podium se mai află constructorii loturilor 1 și 2......
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Ursula von der Leyen estimează că UE va avea nevoie în următorii 10 ani de 500 de miliarde de euro pentru înarmare
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi în timpul summitului european că blocul comunitar ...
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările producătorilor chinezi de mașini electrice în Rusia au trecut de 50% cotă de piață
Vânzările de vehicule electrice (EV) ale Zeekr au crescut semnificativ anul trecut în Rusia, grupul chinez depăşind ...
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour deschide un nou nou magazin cu suprafața extinsă în complexul Cosmopolis
Carrefour România anunță că își continuă investițiile în formatul Market prin deschiderea unui nou supermarket în ...