Retailerul german de bricolaj OBI, parte a grupului Tengelmann, care a operat în România şi magazinele alimentare de tip discounter Plus, a închis la finele săptămânii trecute toate cele 7 magazine pe care le operează la nivel naţional. Compania nu a mai aşteptat luna septembrie, aşa cum îşi anunţase angajaţii, şi a tras obloanele imediat ce şi-a lichitat stocul de marfă. „Am închis încă de duminică seara. Nu ştim cine va deschide în schimb”, a declarat pentru ECONOMICA.NET o fostă angajată a OBI Sibiu.
De altfel, singurele spaţii care nu şi-au găsit încă chiriaş sunt cele din Sibiu şi bd Theodor Pallady din Bucureşti. În rest, celelalte 5 spaţii, din Bucureşti-Berceni, Arad, Ploieşti, Piteşti, Oradea vor fi ocupate de Jumbo, numărul unu pe piaţa de jucării şi produse pentru casă din Grecia şi unul dintre cele mai mari nume pe acest segment din Europa.
OBI, parte a grupului de retail Tengelmann, este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa europeană de bricolaj, cu vânzări de 6,8 mld. euro în 2012. În România, compania a raportat în 2013 afaceri de numai 37,2 de milioane de euro şi pierderi de 20,8 milioane de euro. Compania are 550 de salariaţi şi a activat numai în spaţii închiriate.
OBI a intrat pe piaţa româneascaă în luna noiembrie 2008, prin deschiderea primului magazin în Oradea, urmată la scurt timp de deschiderea celui de-al doilea magazin în Bucureşti.
În ultimii ani piaţa de bricolaj din România a fost marcată de mai multe evenimente, astfel că, în aprilie 2013, britanicii de la Kingfisher au achiziţionat cele 15 magazine ale Bricostore România de la grupul francez Bresson, iar în luna februarie a acestui an grupul german Praktiker a anunţat vânzarea operaţiunilor din România, unde deţinea 27 de magazine, către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli.