E oficial: ţăranii români vor ocupa 40% din pieţele agroalimentare

Cel puţin 40% din spaţiile existente într-o piaţă agroalimentară vor fi ocupate de producătorii agricoli. Persoanele fizice care doresc să îşi vândă marfa direct în pieţe trebuie însă să posede un atestat de producător şi un carnet de comercializare.
Alina Stanciu - joi, 12 dec. 2013, 09:34
E oficial: ţăranii români vor ocupa 40% din pieţele agroalimentare

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Astfel, potrivit legii, producătorilor agricoli li se va asigura cel puţin 40% din spaţiul de vânzare total existent într-o piaţă agroalimentară. Producătorii persoane fizice care doresc să îşi vândă marfa în pieţe trebuie însă să deţină un atestat de producător şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. Am vorbit de mai multe ori despre faptul că intenţionăm să modificăm modalitatea în care se acordă certificatul de producător în România, acesta fiind, din punctul nostru de vedere, o sursă de evaziune fiscală. Am dorit să promovăm această modificare printr-o OUG, forma finală care a fost aprobată de Guvern, având în vedere că se modifică mai multe texte de lege, aşadar a fost transmisă, în regim de urgenţă, către Parlament legea pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol”, a spus la finalul şedinţei Guvernului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Vor să elimine intermediarii

Ministrul a precizat că proiectul de lege încurajează producătorii să îşi desfacă produsele pe piaţă fără a apela la un intermediar. „Este, cred eu, un document foarte important. Odată ce va fi adoptat, probabil că modalitatea de implementare va fi şi în analiza Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Încercăm în acest fel să dăm posibilitatea celor care sunt cu adevărat producători în România să poată să îşi desfacă produsele pe care le obţin în pieţele existente la nivelul oraşelor, existând de foarte multe ori acei intermediari care împiedică comercializarea produselor direct de către producător’, a subliniat Constantin.

Cum se acordă atestatul de producător

Atestatul este un document eliberat persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acesta se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel zonal/judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Avizul se emite după verificarea atât pe baza datelor din Registrul Agricol, cât şi în teren la fermele/gospodăriile agricole deţinute de solicitant, cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale, pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.

Carnetul de comercializare este un document utilizat de persoana fizică ce deţine atestat de producător, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie. Acesta îndeplineşte dublu rol: acela de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, precum şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare. De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora. Carnetul de comercializare înlocuieşte practic borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent, în special în comerţul cu produse agricole materie primă, un canal semnificativ de evaziune fiscală

Atât atestatul de producător cât şi carnetul de comercializare se emit de Primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma /gospodăria proprie.

Amenzi mai drastice

Noua lege prevede însă şi sancţiuni mai severe pentru cei care nu o respectă. „Se prevăd foarte multe sancţiuni şi mijloace de control mult mai ample decât până în momentul de faţă, astfel încât unităţile deconcentrate ale Ministerului Agriculturii să poată verifica dacă aceste certificate de producător sunt eliberate, de fiecare dată, în conformitate cu prevederile legale, dacă există cu adevărat acea suprafaţă de teren, acea producţie care este menţionată şi în atestatul de producător”, a conchis Constantin.

Te-ar mai putea interesa și
UE caută un acord echitabil cu SUA, dar va fi nevoie de un efort comun – Maros Sevcovic, comisar european pentru comerț
UE caută un acord echitabil cu SUA, dar va fi nevoie de un efort comun – Maros Sevcovic, comisar european pentru comerț
Uniunea Europeană (UE) este pregătită să găsească un acord echitabil cu Statele Unite, dar asta necesită un efort comun pentru a reuși, a declarat luni pe X comisarul european pentru......
Când vor fi închise magazinele Lidl de Paşti
Când vor fi închise magazinele Lidl de Paşti
Magazinele Lidl din România vor fi închise 2 zile de Paște, pe 20 și 21 aprilie 2025, potrivit unui anunț al companiei.
Războiul comercial aruncă giganţii americani Ford şi General Motors în umbra rerogradării, avertizează S&P
Războiul comercial aruncă giganţii americani Ford şi General Motors în umbra rerogradării, avertizează S&P
Constructorii auto americani Ford Motor Co. şi General Motors Co., alături de mai mulţi furnizori de componente auto, ...
Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar cel mai mare consumator din țară a fost dispus să plătească atât
Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos din nou la vânzare energie electrică ...