Potrivit unui ordin care era în vigoare până acum, marii consumatori de gaze se puteau racorda doar de la 1 aprilie 2014 direct la sistemul de transport (conductele mari, magistrale), plătind astfel un tarif mai mic pentru serviciul de distribuţie (conducte mici, de proximitate), care, de regulă, face legătura între conductele mari de transport şi consumatorul final.
Însă un nou ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial din 12 decembrie, precizează că marii consumatori care se încadrează în anumite criterii se pot racorda direct la conductele de transport mai devreme de 1 aprilie 2014.
Modificarea legislaţiei s-a făcut la solicitarea Elcen, care a susţinut, în două adrese transmise către ANRE, că există riscul iminent de a nu mai putea furniza căldură populaţiei, având în vedere dificultăţile financiare majore în care se află şi costurile ridicate cu achiziţia gazelor.
Elcen a cerut ANRE, prin aceste adrese, să plătească de la 1 ianuarie un tarif special de distribuţie a gazelor naturale, numit ‘de proximitate’.
‘Societatea motivează că întâmpină dificultăţi financiare majore care ar putea conduce la nerealizarea sarcinii termice solicitate pentru încălzirea populaţiei, având în vedere faptul că, din totalul costului de achiziţie a gazelor naturale, serviciul de distribuţie gaze naturale reprezintă circa 20%’, susţin reprezentanţii ANRE în nota de fundamentare a noului ordin.
Potrivit acestora, prin adresele din 29 octombrie, respectiv 5 noiembrie 2013, Elcen susţine că există ‘riscul iminent de a pune în pericol realizarea acestui serviciu de utilitate publică’ pentru populaţie.
Conform Ordinului ANRE 42/2013 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuţie în sectorul gazelor naturale, începând cu a treia perioadă de reglementare, anumiţi clienţi industriali pot cere plata unor tarife de distribuţie de proximitate a gazelor naturale, de la 1 aprilie 2014, însă Elcen a solicitat celor de la ANRE să modifice acest ordin, astfel încât să poată plăti tariful de distribuţie de proximitate mai devreme, de la 1 ianuarie 2014.
Potrivit articolului 86 al ordinului 42/2013, ‘ANRE poate lua în consideraţie, pentru fiecare titular de licenţă de distribuţie, după caz, stabilirea unei noi categorii de clienţi noncasnici, care să beneficieze de un tarif de distribuţie de proximitate, în condiţiile îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: sunt clienţi industriali pentru care există o soluţie viabilă din punct de vedere tehnico-economic de conectare la sistemul naţional de transport; sunt amplasaţi la o distanţă de maximum un kilometru, în linie dreaptă, faţă de Sistemul naţional de transport; sunt alimentaţi prin conducte funcţionând la presiuni mai mari sau egale cu 0,4 MPa (4 bar); au un consum anual de minimum 250.000 MWh’.
Elcen a informat ANRE că îndeplineşte toate aceste condiţii pentru a beneficia de tariful de distribuţie de proximitate.
‘Operatorii licenţiaţi de distribuţie în ale căror portofolii există clienţi noncasnici care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 86 vor înainta prognoza de consum şi propunerea de tarif distincte pentru aceşti clienţi, odată cu transmiterea documentelor de fundamentare sau ajustare a venitului reglementat unitar, a venitului total unitar şi a tarifelor de distribuţie’, se mai arată în ordinul menţionat.
Electrocentrale Bucureşti deserveşte circa 40% din consumatorii de energie termică racordaţi la sistemul centralizat de încălzire din România, inclusiv Capitala.