Mai mulţi foşti angajaţi BCR din cadrul deparatmentului Back Office Pasive şi Tranzacţii au obţinut, la Tribunalul Bucureşti, o decizie executorie care obligă cea mai mare bancă din România să îi reîncadreze pe post. Instanţa a constatat că oamenii au fost concediaţi pe motive abuzive. Judecătorii au dispus ca BCR să plătească foştilor săi angajaţi şi salariile aferente perioadei care a trecut de la concediere până la decizie.
” Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere, prin reintegrarea contestatorului în funcţia anterior deţinută emiterii actului anulat. Obligă intimata la plata către contestator a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi actualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul în temeiul contractului individual de muncă, de la data concedierii şi până la data reintegrării efective. Obligă intimata la plata contravalorii salariului aferent perioadei în care contractul individual de muncă a fost suspendat pe durata cercetării disciplinare prealabile.”, arată decizia emisă într-unul dintre dosare.
Potrivit informaţiilor noastre, salariile din urmă au fost deja virate în conturile oamenilor însă, în ceea ce priveşte reangajarea pe acelaşi post, situaţia este mai puţin clară. ” Teoretic, eu de luni(nr: astăzi, 12 ianuarie) reîncep munca la BCR pe acelaşi post pe care îl ocupam înainte să fiu concediat. Practic însă este imposibil să se întâmple asta din moment ce postul meu a fost desfiinţat. O să văd ce îmi va oferi BCR „, spune unul dintre angajaţii implicaţi în proces. Banca are posibilitatea de a ataca decizia Tribunalului la Curtea de Apel.
Oameni cheie. Ei rezolvau reclamaţiile privind cardurile BCR
Interesant este că angajaţii care au câştigat procesul făceau parte dintr-un departament foarte solicitat în BCR . Departamentul Back Ofiice Pasive şi Tranzacţii se ocupa, printre altele, de reclamaţiile primate de la clienţii cu carduri BCR şi de rezolvarea eventualelor tranzacţii eronate cu cardul. Un caz în care unui client al Peak and Cloppenburg i-au fost retraşi mai mulţi bani decât trebuia de pe cardul BCR a devenit deja celebru.
Respectivul client a fost nevoit să aştepte mai multe săptămâni şi să să facă mai multe plângeri pentru a rezolva problema. Presa de business a mai scris situaţii asemănătoare se întâlnesc destul de des la BCR, cu o frecvenţă de câteva sute pe lună. Aceste probleme sunt însă inevitabile având în vedere că BCR are cel mai mare portofoliu de carduri din România. Raportat la acest indicator, erorile reprezintă un procent redus.