Societatea Eolenvest a depus pe 6 noiembrie la Tribunalul Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă. Cererea se va judeca în termen de cinci zile de la data înregistrării. Alături de aceasta, au mai fost depuse alte 39 cereri de intrare în insolvenţă pentru firme controlate de Eolenvest şi prin intermediul cărora urmau să fie dezvoltate mai multe parcuri eoliene în România.
În 2011, compania a anunţat investiţii de peste trei miliarde de euro în mai multe parcuri eoliene pe plan local cu o capacitate cumulata de 2.500 MW.
Avocatul Ernest-Virgil Popovici, senior partner în cadrul casei de avocatură, deţine 1% în mai multe firme controlate de Eolenvest şi este cel care a facilitat intrarea pe piaţa energiei în România a familei Lacoste. Acesta declara în 2010 că societăţile Filasa, Fibusa şi Sanafi sunt controlate de un fost proprietar de magazine alimentare Leader Price. Familia Lacoste a decis în 2007 vânzarea magazineloe Leader Price din Franţa, iar banii încasaţi din tranzacţie urmau să fie investiţi în energie regenerabilă. Printre ţările vizate se afla şi România.
CITEŞTE ŞI Francezii de la Filasa vor investi 3 miliarde de euro în proiecte eoliene în România
Oficiali ai Filasa International declarau anul trecut că lucrările la 12 parcuri eoliene în judeţul Suceava vor continua, în ciuda întârzierilor. În toamna lui 2011, compania anunţa o investiţie de 780 de milioane de euro la Suceava, reevaluată un an mai târziu la un miliard de euro. Lucrările de construcţie urmau să înceapă în septembrie 2012.
Printre firmele pentru care s-a cerut intrarea în insolvenţă se numără şi Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech şi Wind Energy Strategy preluate în 2012 de Eolenvest. Prin cele trei firme se avea în plan construcţia la sfârşitul lui 2013 sau începutul lui 2014 a trei parcuri eoliene în judeţul Brăila, cu o capacitate totală de 400 MW şi o investiţie de investiţia estimată la 800 milioane euro.
În martie 2014 a apărut informaţia potrivit căreia Filasa a demarat procedurile pentru vânzarea drepturilor de construcție ale proiectului Parcurilor Eoliene de Sud-Est, din zona Brăila-Buzău.
Eolenvest este deţinută de companiile Filasa International (70%), Fibusa (25%) şi Sanafi (5%), controlate de familia Lacoste. Intrarea pe segmentul energiilor regenerabile din România a francezilor a fost asistată de Popovici Niţu & Asociaţii.
România a cunoscut un boom al investiţiilor în energia electrică produsă din surse regenerabile, datorită uneia dintre cele mai generoase scheme de sprijin din Europa. În acest moment, sunt intalaţi în jur de 4.500 MW, care asigură, teoretic, jumătate din consumul naţional de energie electrică. În ultimul an, autorităţile au revizuit schema de sprijin, în sensul reducerii numărului de certificate verzi pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile.