Grup Servicii Petroliere a fost angajată de constructorul turnurilor laterale, a tablierelor şi a cablurilor de suspensie, Hyundai Engineering & Steel Industries Co. Ltd., să ridice masivele componente ale podului de peste Bosfor Yavuz Sultan Selim, al cărui beneficiar este statul turc. În 25 decembrie 2014, macaraua maritimă GSP Neptun a ridicat primul tablier al podului, iar în 9 ianuarie, anul curent, cel de-al doilea tablier de 4,5 metri şi 450 de tone a fost ridicat pentru asamblare, potrivit unui comunicat al companiei.
Macaraua maritimă GSP a fost tractată până la Bosfor de nava Vega aflată, de asemenea, în proprietatea GSP.
Operaţiunile GSP din Bosfor au început în decembrie 2013, când macaraua Neptun a descărcat primul tablier al podului, adus de la şantierele Hyunday din Coreea.
Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate recorduri mondiale: este cel mai lat pod din lume, 59 de metri, care este prevăzut şi cu o line de tren şi are cei mai inaţi piloni laterali din lume, care ajung la o înălţime de 322 de metri.
Construcţia podului va dura 10 ani şi va costa 3 miliarde de dolari. Va avea o lungime de 1,3 kilometri şi va fi tranzitat zilnic de circa 200.000 de maşini. Toate camioanele şi autovehiculele de mare tonaj vor fi direcţionate către acest pod. Accesul lor pe celelalte două poduri ce trec peste Bosfor va fi interzis.
Antreprenor general la podul Selim Sultan Yavuz este un consorţiu italiano-turc condus de Astaldi
GSP furnizează servicii integrate pentru industria marină de petrol şi gaze, având în portofoliu opt platforme petroliere, 15 nave tehnice şi alte cinci vase pentru diverse operaţiuni. Este deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.
Flota GSP este relativ nouă. Cel mai vechi vas a fost fabricat în 1993, iar cea mai veche platformă, în 1984. Potrivit estimărilor din piaţă, întreaga flotă a GSP, nave plus platforme, ar valora peste 1 miliard de dolari.
Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro. Are afaceri în servicii conexe industirei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism.
Baza afacerii lui Comănescu a constituit-o achiziţa de la Petrom a şase platforme mobile de foraj pe care a plătit circa 150 de milioane de dolari, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de OMV.
În portofoliul GSP se numără giganţi mondiali precum Gazprom, Pemex, E.ON, BASF și TPAO .Compania înregistrează anual afaceri ce depăşesc 200 de milioane de euro pe an.