Fostul premier al Moldovei s-a aliat cu o firmă kazahă pentru extragerea aurului de la Baia Mare

Ion Sturza a cumpărat 49% din Romaltyn Ltd, firmă deţinută de o companie kazahă, care deţine activele fostului combinat de prelucrare a aurului din Baia Mare. Activitatea de procesare a minereurilor aurifere va fi reluată la sfârşitul anului, după investiţii de 40 de milioane de dolari.
Economica.net - lun, 11 feb. 2013, 10:43
Fostul premier al Moldovei s-a aliat cu o firmă kazahă pentru extragerea aurului de la Baia Mare

Fribourg Investments, fondul de investiţii controlat de omul de afaceri Ion Sturza, a preluat 49% din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care deţine fabrica de exploatare minieră din Baia Mare, potrivit unui comunicat al companiei. Fribourg Investments a preluat şi controlul operaţional al proiectului de reciclare a deşeurilor miniere.

„Activitatea efectivă se va derula pe o perioadă de aproximativ 5 ani şi include eliminarea a 8,5 milioane de tone de deşeuri miniere prin reluarea activităţii de retratare a sterilului minier, recuperarea metalelor neferoase -aur şi argint- şi reabilitarea ecologică a suprafeţei de aproximativ 165 ha din regiunea Baia Mare” se mai arată în comunicat.

„Pentru repornirea activităţii Romaltyn, programată în trimestrul patru al anului 2013, sunt necesare investiţii totale de peste 40 de milioane de USD, care acoperă retehnologizarea completă a uzinei, înlocuirea circuitului de conducte, finalizarea staţiei de tratare a apei la iazul de decantare, refacerea izolaţiei lacului de decantare şi amenajarea unor noi buzunare de retenţie etc. Parte din acestea au fost efectuate în perioada 2007-2012. Pentru etapa de pregătire a operaţiunilor se estimează angajarea a aproximativ 150 de persoane, urmând ca atunci când proiectul va fi funcţional să fie administrat de aproximativ 200 de persoane” mai spune compania.

„Ne dorim să facem din acest proiect un pilot de bună practică în domeniul reciclării de deşeuri miniere şi al reabilitării ecologice, tocmai pentru că preluăm un istoric problematic. Activitatea Romaltyn rezolvă o problemă existentă – deşeurile depozitate sunt o sursă de poluare gravă – şi deschide oportunităţi de revitalizare a mai multor companii din Baia Mare. Partenerii noştri vor fi, în majoritate, companii românesti din regiune”- a declarat Ion Sturza. „Am deschis căi de colaborare şi cooperare cu autorităţile şi firmele locale, cu toţi cei interesaţi şi sperăm să acţionăm ca un catalizator pentru dezvoltarea unor proiecte locale de impact. Pe întreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe şi redevenţe, care vor fi o resursă de dezvoltare a zonei, puternic afectată de închiderea minelor şi de condiţiile economice dificile din ultimii ani” se mai adaugă în comunicat.

Dan Pascariu, printre directori

Activitatea Romaltyn va fi coordonată de un Consiliu Director format din cinci persoane, doi dintre acţionarii proiectului (Kenes Rakishev şi Ion Sturza) şi trei directori independenţi (Nurlan Abduov, antreprenor kazah, Dan Pascariu, cunoscut bancher roman, Preşedintele Consiliului de Supraveghere a UniCredit Ţiriac Bank şi a altor companii internaţionale, şi Bogdan Popescu, cunoscut expert internaţional în resurse minerale).

Romaltyn Ltd controlează două companii din România, Romaltyn Mining şi Romaltyn Exploration. Romaltyn are licenţă pentru trei zacaminte auro-argintifere din Maramureş şi pentru unul în judeţul Satu Mare. În plus, compania deţine şi unităţi de procesare a minereului aurifer, moştenite de la fosta Aurul Baia Mare, ulterior Transgold. Transgold a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2000, după un accident ecologic de proporţii. Atunci 100.000 de metri cubi de ape reziduale poluate cu cianuri au ajuns în Tisa şi, ulterior, în Dunăre. În primăvara anului trecut, un holding metalurgic din Kazahstan, SAT&Company, a preluat pachetul majoritar al companiei, de la gigantul rus al aurului Polyus Gold. Compania kazahă este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov, un apropiat al preşedintelui Nursultan Nazarbaiev.

„Vor fi reabilitate ecologic integral suprafeţele pe care se află astăzi deşeurile miniere”

Acum doi ani, Romaltyn a anunţat că se pregăteşte de reluarea activităţii de procesare a minereului aurifer, după investiţii de mediu, dar activitatea nu a fost repornită. Procesarea se va face, cel mai probabil, tot cu cianuri, iar Sturza spune acum că protecţia mediului va fi o prioritate.

„Funcţionarea fabricii Romaltyn va fi monitorizată permanent din perspectivă tehnologică şi a parametrilor de mediu, care vor fi măsuraţi şi comunicaţi în timp real. Investiţiile făcute în noua linie de retratare asigură un control riguros al riscurilor, valoarea parametrilor de mediu înscriindu-se sub limitele prescrise de reglemetările europene şi cele naţionale. După finalizarea proiectului, vor fi reabilitate ecologic integral suprafeţele pe care se află astăzi deşeurile miniere” se arată în comunicatul companiei deţinute de Strurza.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...